1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Tratament Carii
  6. >>
  7. Efectele zaharului asupra dintilor

Efectele zaharului asupra dintilor

femeie care isi priveste dintii in oglinda

Efectele nocive ale zaharului asupra dintilor sunt numeroase, dar cu ajutorul unei rutine de igiena orala foarte bine puse la punct, ele pot fi prevenite. Suntem indemnati inca din copilarie sa nu consumam in exces dulciuri, iar unul dintre motive este legat chiar de sanatatea dintilor. Daca acestia sunt afectati inca de la o varsta frageda, vom fi toata viata predispusi problemelor dentare. Consumul excesiv de zahar, in alimente sau bauturi, poate cauza multe alte afectiuni ale organismului. Pentru a intelege mai bine cum afecteaza zaharul dintii tai, cum sa reduci efectele nocive si cum sa ai o igiena orala corespunzatoate, te invitam sa consulti articolul de mai jos.

Cum afecteaza zaharul dintii?

In cavitatea bucala se regasesc in permanenta bacterii si microorganisme. O mare parte dintre acestea sunt necesare pentru a mentine sanatatea orala, insa exista si bacterii care trebuie indepartate, deoarece faciliteaza problemele dentare. In momentul in care consumi bauturi sau mancaruri cu un continut ridicat de zahar, aceste tipuri de bacterii duc la aparitia unor acizi care se dezvolta si afecteaza smaltul dintilor, favorizand aparitia cariilor dentare.

bomboane colorate dinti

Cariile apar in momentul in care dintele sufera de o infectie bacteriana. Daca aceasta nu este tratata in timp util, smaltul dintilor se erodeaza, iar caria avanseaza producand gauri in dinte. Cu cat amani mai mult tratamentul pentru cariile dentare, cu atat problema se agraveaza. Caria avanseaza catre interiorul dintelui, afectand dentina si pulpa. In cazurile foarte avansate de cariere, dintele se strica si provoaca un disconfort ridicat (dureri). Daca problema este una foarte complicata, medicul dentist iti poate recomanda chiar si extragerea dintelui.

Ce se intampla in cavitatea bucala atunci cand mananci zahar?

Acizii dezvoltati in cavitatea bucala ataca dintii. Totodata, intra in functiune si procesul natural de remineralizare, ce are rolul de a intari din nou smaltul, astfel incat dintele sa nu fie afectat. In tot acest procedeu, saliva joaca un rol crucial, deoarece contine numerosi compusi care faciliteaza repararea smaltului. Saliva indeparteaza acizii si alte bacterii si previne distrugerea dintilor.

Este bine sa bei multa apa, deoarece acest obicei reprezinta cea mai buna modalitate de a mentine nivelul optim de saliva din gura. Un alt sfat recomandat de medicii stomatologi este sa mananci fructe dure precum mere, care sa stimuleze secretia naturala de saliva.

Si fluorul te va ajuta sa iti protejezi mai bine dintii, insa, este necesar sa reduci pe timpul zilei consumul de alimente si bauturi cu continut ridicat de zahar sau amidon. Astfel, este posibila regenerarea si intarirea smaltului si prevenirea cariilor dentare.

femeie cu aparat dentar care mananca inghetata si are durere de dinti

Cum remineralizez smaltul dintilor?

Iti recomandam sa ai o alimentatie sanatoasa, bogata in fructe si legume, produse lactate si ceaiuri. Branza si iaurtul contin calciu, care ajuta la remineralizarea dintilor.

Foloseste o pasta de dinti cu fluor pentru a intari dintii si pentru a preveni efectele zaharului asupra lor.

Incearca sa reduci consumul de zahar prin inlocuirea acestuia cu alte variante care se dovedesc a fi mai sanatoase. Printre acestea se numara si xilitolul, un ingredient utilizat pentru indulcire, care nu afecteaza dintii. Il vei regasi in guma de mestecat, in pasta de dinti sau in bomboanele fara zahar. Acest ingredient previne aparitia placii bacteriene, dar si a microorganismelor care duc la formarea cariilor.

Evita produsele si bauturile care deshidrateaza. Bauturile spirtoase sau alte bauturi ce au in componenta mult alcool au acest efect si nu sunt deloc recomandate. De asemenea, te sfatuim sa eviti alimentele lipicioase, cu continut ridicat de zahar, de exemplu caramelele, care se indeparteaza cu mare greutate de pe dinti chiar si in timpul periajului.

Deoarece zaharul este foarte daunator pentru dinti, limiteaza consumul, nu neglija igiena orala sau vizitele la medicul stomatolog. Consuma alimente sanatoase, bogate in vitamina C, vitamina B12 si Omega 3, pentru a mentine sanatatea dintilor si a gingiilor. Acestea vor avea un efect benefic asupra cavitatii bucale, dar si asupra intregului organism.

Tratament pentru carii dentare

Tipul de tratament pentru carii dentare este diferit in functie de stadiul de avansare al acestora. Ideal este sa previi aparitia lor cu ajutorul unei igiene orale corespunzatoare ce include periajul dintilor de doua ori pe zi, dimineata si seara, utilizarea atei dentare, a dusului bucal si a apei de gura. Iti recomandam sa iti clatesti gura dupa fiecare masa si gustare sau dupa ce ai baut sucuri sau alte bauturi cu un nivel ridicat de zahar.

Controalele stomatologice periodice te vor ajuta sa depistezi la timp aparitia unei carii, astfel incat tratamentul sa nu fie unul complex si costisitor.

Daca te confrunti cu o carie dentara incipienta, un tratament cu fluor poate rezolva aceasta problema dentara. In cazul in care starea dintelui este agravata, tratamentul poate consta intr-o plomba, obturatie de canal sau coroana dentara.

Unde merg pentru un tratament pentru carii dentare?

Fie ca este vorba despre carii incipiente sau avansate, medicii nostri specialisti iti vor efectua un control stomatologic amanuntit, in urma caruia vor stabili schema de tratament. La Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca vei gasi o echipa prietenoasa si experimentata, gata sa iti ofere sfaturi si recomandari utile pentru mentinerea sanatatii dintilor. Utilizam tehnologii avansate, respectam cu strictete regulile de protectie necesare in timpul tratamentelor si folosim materiale de cea mai buna calitate, astfel incat lucrarile dentare sa aiba o lunga durata de viata.

Pentru a afla mai multe despre noi, despre serviciile pe care le oferim sau pentru a face o programare, te rugam sa ne contactezi. Vino la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca, situat pe Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6, Bucuresti. Suntem gata sa iti readucem zambetul stralucitor cu dinti sanatosi.

Distribuie:
Alte Articole

Aboneaza-te la NEWSLETTER

Afla ultimele noutati si promotii oferite de
Cabinetul Stomatologic Dr Rosca