1. Acasa
 2. >>
 3. Tratamente Stomatologice
 4. >>
 5. Ortodontie – Aparat Dentar

Ortodontie – Aparat Dentar

Continut:

Ce este ortodontia?

Ortodontia reprezinta specialitatea medicinei dentare care vizeaza obtinerea unei ocluzii (muscaturi) ideale asfel incat tesuturile aparatului dento-maxilar sa ramana sanatoase. Fara un tratament ortodontic atunci cand este indicat, riscurile aferente sunt reprezentate de procese carioase greu de tratat sau boala parodontala, o afectiune cu implicatii grave.

Ortodontia nu are limita de varsta foarte mare. De la mic la mare, putem trata copii de la varste de 5 ani, dar si adulti de 40 ani. Cu cat mai devreme tratam problema cu atat avem la dispozitie mai multe optiuni. In concluzie, este mult mai sanatos sa tratam malpozitiile dentare sau dintii nealiniati ortodontic decat non-ortodontic. Ortodontic, corectam anomalia dentara, pastram sanatatea structurilor dentare si asiguram stabilitatea in timp a tratamentului, in timp ce non-ortodontic doar o mascam.

Ce este aparatul dentar?

Aparatele dentare fixe sunt cele mai populare tipuri de aparate, fiind preferate atat de medicul ortodont cat si de pacienti, aparate ce rezolva numeroase probleme ortodontice (muscatura defectuoasa, dinti strambi etc). Aparatul dentar fix este compus din bracket-uri, butoni, arcuri, inele, sarme, ligaturi. Bracket-urile sunt placutele fixate pe dinti cu un adeziv special si pot fi confectionate din otel inoxidabil, safir, aur platinat.

Tipuri de aprat dentar

Aparate dentare metalice

Pretul acestui tip de aparat dentar este mai scăzut în raport cu restul aparatelor ortodontice;

Este potrivit pentru orice tip de anomalie dentara; Fiind realizat din metal, este un aparat foarte rezistent;

Pentru copii și chiar și pentru adulti exista optiunea să-și ”coloreze” aparatul gratie elasticelor de diferite culori, chiar și forme.

Aparate dentare ceramice

Cu ajutorul culorii albe sau crem a brackeților, precum și a arcului alb ce trece prin brackeți, aparatul dentar ceramic trece de obicei aproape neobservat.

Pe lângă avantajul estetic oferit de aparatul ceramic, în utilizarea acestuia mai intervine și avantajul brackeților care nu se pătează. Elasticul din jurul lor se schimbă lunar, ceea ce permite menținerea unei igiene și a unui aspect impecabil.

Fiind realizat din ceramica – material casant – este indicat să se acorde atenție mâncărurilor dure existand riscul ruperii bracketului.

Aparate dentare safir

Tratamentul cu aparatul dentar din safir ofera o solutie optima pentru pacientii cu cerinte estetice deosebite. Caracteristicile individuale ale bracketilor confera rezultate de precizie.

In conditiile in care pacientii cauta alternative fizionomice, cat mai putin vizibile, bracketii din safir pot reprezenta optiunea cea mai buna pentru tratamentul ortodontic.

Fiecare bracket de safir este obtinut dintr-un singur cristal de ceramica pura , unul dintre cele mai rezistennte materiale, pe pozitia a doua dupa diamant.

Bracketii din safir ofera un control exceptional al rotatiilor dentare datorita dimensiunii bracketilor-date furnizate de ultimele studii in domeniu.

Aparate dentare autoligaturante (tip Damon)

Sistemul DAMON reprezinta un nou concept de a trata pacientii. Aparatele autoligaturante Damon ofera un tratament cu bracketi ce nu au nevoie de elastice sau ligaturi metalice in jurul acestora. Odata ce necesitatea aplicarii acestor module/elastice este eliminata, arcurile special concepute pentru acest sistem gliseaza liber in bracket, ceea ce duce la un tratament mai rapid fata de sistemul clasic, mai putine vizite la controalele periodice si un confort mai mare al pacientului.

Lipsa modulelor elastice elimina de asemenea acumularea in exces a placii bacteriene ceea ce face mai usor de curatat.

Aparate dentare mobile

Aparatele dentare mobile sunt cele care pot fi puse si scoase de pacient dupa bunul lui plac. Ele sunt utilizate de obicei in tratamentul copiilor si tinerilor.

La ce varsta trebuie purtat un aparat dentar mobil?

Cel mai bun moment pentru ortodont de a evalua starea cavitatii orale a unui copil este in jurul varstei de 7 ani, in primul rand pentru ca primii molari definitivi si incisivii au aparut deja, iar in al doilea rand pentru ca pacientul este capabil sa comunice si sa colaboreze atat cu medicul, cat si cu parintii.

Desi un medic ortodont poate imbunatati zambetul la orice varsta, copilaria este perioada optima de timp pentru a incepe tratamentul. Incepand de acum tratamentul, reusita va avea loc intr-un timp mult mai scurt si cu mai putine cheltuieli. Aparatul dentar mobil are baza realizata dintr-un material plastic colorat, pentru a incanta si a motiva copiii sa il poarte.

Avantaje:

 • atunci cand tratamentul este inceput la o varsta frageda, medicul ortodont poate ghida cresterea maxilarului, ordinea cresterii dintilor si alinierea dintilor permanenti;
 • tratamentul precoce poate reglementa latimea arcadelor superioare si inferioare si crearea spatiului pentru eruptia dintilor permanenti;
 • aparatul dentar mobil reduce probabilitatea deteriorarii dintilor permanenti din cauza inghesuirii;
 • corecteaza prostul obicei de a suge degetul;
  elimina problemele ce cauzeaza anomalii la inghitire sau vorbire;
 • reducere necesitatea de a purta un aparat dentar fix in timpul adolescentei sau mai tarziu;
 • timpul in care se poarta aparatul dentar mobil este foarte scurt;
 • creeaza simetrie faciala prin influentarea cresterii maxilarului.

Aparate dentare de contentie

Trebuie purtat dupa indepartarea aparatului dentar pentru evitarea recidivei;

Exista doua variante de aparat dentar de contentie: fix si mobil;

Contentia fixa se prezinta sub forma unuei sarmulite ce se lipeste adeziv pe interiorul dintilor;Contentia mobila se fabrica in laboratorul de tehnica dentara dintr-un material special si se poarta doar pe timpul noptii;

Ambele variante sunt foarte usor de purtat si igienizat;

Medicul decide varianta de contentie cea mai potrivita cazului d-voastra.

Alte servicii Stomatologice

formular

Programare

Programarea se poate face telefonic la numarul

sau completati formularul.

Aboneaza-te la NEWSLETTER

Afla ultimele noutati si promotii oferite de
Cabinetul Stomatologic Dr Rosca