Implant Dentar

Continut:

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este o piesa realizata dintr-un material 100% biocompatibil cu organismul uman (titan – cel mai frecvent, zirconiu) care tine loc de radacina a dintelui, fiind cea mai buna metoda de a inlocui un dinte pierdut. Peste implantul dentar se aplica bontul implantar si coroana dentara, acestea alcatuind dintele (partea vizibila a unui dinte).

Implanturile dentare sunt indicate la toate categoriile de varsta, de la 18 ani pana la varste foarte inaintate, fiind cea mai buna solutie de reconstructie a dintilor pierduti, in majoritatea cazurilor.

Veti simti implantul exact la fel ca pe ceilalti dinti si nimeni nu va observa diferenta fata de dintii naturali.

De ce implant dentar?

Avantajele implanturilor dentare :

  • Imbunatatesc estetica – aspectul zambetului si fetei;
  • Imbunatatesc functionalitatea: masticatia, fonatia;
  • Ofera senzatie de dinti naturali;
  • Pastreaza sanatatea dintilor vecini spatiului edentat ( spatiului cu lipsa de dinte ) prin evitarea slefuirii si devitalizarii dintilor sanatosi ( procedee ce se practica in resturarile cu punti dentare traditionale);
  • Cresc calitatea vietii sociale si increderea in propria persoana, prin confortul psihologic oferit;
  • Implanturile dentare sunt foarte rezistente in timp (daca se respecta indicatiile medicului, igiena si controalele periodice la cabinet si daca nu apar boli care care afecteaza oasele maxilare , acestea pot rezista chiar si o viata intreaga);
  • Oferă confort fizic, prevenind aparitia leziunilor sau miscarile dintilor cauzate de protezele mobile conventionale;
  • Previne atrofierea osului si retractia gingiei.

 

Cum se face un implant dentar?

Pentru a face un imoplant dentar, pacientul este investigat in prealabil pentru a vedea daca si in ce conditii i se pot aplica implanturi. Astfel medicul afla informatii despre doua aspecte:

  1. Status general: daca stare generala de sanatate a pacientului permite inserarea implanturilor – din discutia cu pacientul medicul afla ce afectiuni are pacientul si decide daca acesta are nevoie de investigatii suplimentare – analize de sange, osteodensitometrie, consult la diversi doctori de specialitate, etc.
  2. Status local : prin investigatii imagistice (radiografii, dar mai ales tomografii computerizate) se determina daca osul este calitativ si cantitativ potrivit pentru inserarea implanturilor.

Etapele pentru implant dentar

Tratamentul prin implanturi dentare include doua etape:

  1. Etapa chirurgicala in care se insera implantul propriu- zis in os. Aceast actiune nu este dureroasa. Se face cu anestezie locala. Dupa interventia chirurgicala, pacientul va lua 5-7 zile tratament antibiotic si antiinflamator.
  2. Etapa protetica, de aplicare a bontului implantar si a coroanei (acestea doua alcatuiesc dintele). In functie de momentul protezarii, aceasta poate fi de doua feluri:
    1. Protezare imediata (in maxim 24 ore) – este o protezare provizorie ce se aplica in zonele estetice (zonele anterioare). Pacientului ii va fi interzis sa aplice presiuni masticatorii. Practic acesta trebuie sa nu muste cu acea zona sau sa aiba o dieta semisolida timp de 4-6 luni pe acele implanturi. Protezarea imediata se realizeaza cu bonturi si lucrari provizorii pentru ca acestea sunt mai elastice, pentru ca sunt potrivite pentru incarcarea imediata a implantului si mai putin rezistente. Peste 4-6 luni se vor realiza lucrarile definitive.
    2. Protezare definitiva – aceasta se face la distanta de 3-6 luni de la prima etapa (cea mai frecventa varianta). Se realizeaza direct lucrarile definitive. In perioada de asteptare de cateva luni are loc vindecarea adica osteointegrarea implantului.

Ce implant dentar sa aleg?

Lucrarile protetice sunt de doua feluri:

  1. cimentate;
  2. insurubate (pe bonturi multiunit).

Avantajele fiecarei variante va vor fi explicate de catre medicul protetician, iar alegea variantei optime pentru fiecare caz se va face de comun acord intre medic si pacient.

Dupa osteointegrarea implantului, inainte de a avea loc etapa protetica propriu-zisa (amprenta si confectionarea lucrarii pe implanturi), se practica descoperirea implantului si aplicarea conformatorului gingival.

Daca osul este adecvat din punct de vedere cantitativ, se aplica implanturile ca atare. Daca pacientii prezinta defecte osoase, inaintea inserarii implanturilor trebuie practicate interventii de augmentare osoasa – aditii de os granular, blocuri osoase, ridicarea mambranei sinusale, etc.

Reconstructia osoasa (aditia osoasa) este o interventie chirurgicala complexa care se practica atunci cand exista defecte osoase datorate resorbtiei osoase, infectiei, traumatismelor. Reconstructia se realizeaza inaintea tratamentului implantar, pentru a asigura masa osoasa necesara inserarii implanturilor sau in aceeasi sedinta cu inserarea implanturilor. Momentul realizarii aditiei este decis de catre medicul chirurg, dupa studierea tomografiei computerizate.

Reconstructia (aditia) poate fi:

  • laterala (orizontala) – in aceasta situatie se foloseste os autolog (de la pacient) si os artificial, membrane resorbabile, pini si suruburi pentru fixarea membranei sau a osului;
  • verticala – se foloseste os autolog, os artificial si membrane neresorbabile armate cu fibra de titan , fixate cu pini, microsuruburi;
  • la nivelul sinusului maxilar – sinus lift extern.

SISTEMUL FAST&FIXED – BREDENT

Acest sistem se adreseaza pacientilor ce si-au pierdut toti dintii sau ce prezinta dinti irecuperabili.

Sistemul consta in inserarea a :
• 6 implanturi la maxilar si a 4 implanturi la mandibula si aplicarea in aceeasi zi a unei lucrari fixe provizorii pe care pacientul o va purta 6 luni;
• in aceeasi sedinta cu inserarea implanturilor se practica si extractiile dintilor irecuperabili;

• dupa 6 luni, se va realiza lucrarea fixa definitiva.

Marele avantaj al acestei metode este ca pacientul va avea in aceeasi zi cu operatia dinti ficsi care il vor ajuta sa se integreze in viata sociala imediat postoperator.

Rulează videoul
INAINTE DUPA
CABINETUL DR ROSCA
Profesionisti dedicati zambetului tau

Alte servicii Stomatologice

formular

Programare

Programarea se poate face telefonic la numarul

sau completati formularul.

Aboneaza-te la NEWSLETTER

Afla ultimele noutati si promotii oferite de
Cabinetul Stomatologic Dr Rosca