1. Acasa
  2. >>
  3. Tratamente Stomatologice
  4. >>
  5. Endodontie – Tratament Canal

Endodontie – Tratament Canal

Continut:

Ce este Endodontia?

Termenul “endodontie” vine din limba greaca si se traduce drept “interiorul dintelui”.
Endodontia (tratamentul de canal) reprezinta diagnosticarea si tratarea afectiunilor pulpei dentare (tesutul moale aflat in interiorul dintelui) – etapa importanta in tratarea unui dinte, constituind baza oricarei restaurari.

Care este scopul tratamentului endodontic (de canal)?

Canalul este o sectiune a dintelui care pleaca din varful radacinii, traverseaza radacina in totalitate si se termina in coroana dintelui. Canalul contine nervul dentar si vase de sange. Impreuna aceste doua elemente formeaza pulpa dentara. Pulpa dentara are rol de “hranire” si protectie pentru dinte. De asemenea poate detecta schimbari de temperatura si astfel ocazional putem simti disconfort sau durere cand consumam alimente foarte reci sau foarte fierbinti. Odata ce pulpa dentara a fost afectata de o carie mare, o fisura adanca sau o fractura, bacterii din mediul oral vor ajunge la pulpa si vor declansa intai necroza pulpara (asa-numiata „moarte a nervului”), apoi gangrena pulpara (suprainfectarea ei). In timp acele bacterii vor creste in numar si vor afecta si osul in care este implantat dintele.

Cand pulpa dentara a fost afectata , ea nu se poate auto repara si are nevoie de tratament. Acesta este tratamentul de canal.

Cum ne dam seama ca avem nevoie de tratament de canal?

Semnele care sugereaza necesitatea unui tratament de canal sunt urmatoarele:

  • sensibilitate crescuta la cald sau rece pe un anumit dinte;
  • durere dentara;
  • pigmentarea dintelui intr-o nuanta cenusie;
  • prezenta unei mici umflaturi pe gingie in dreptul unui dinte (fistula);
  • prezenta unei colectii purulente in dreptului unui dinte (abces).

Cu toate acestea sunt situatii care nu prezinta nici un fel de simptomatologie in acel moment si care pot fi depistate doar de medicul stomatolog in urma unui examen clinic si a unei radiografii.

Care sunt etapele tratamentului de canal?

Tratamentul de canal (tratamentul endodontic) urmareste sa elimine tesutul pulpar inflamat sau infectat, urmat de curatarea, largirea si sterilizarea canalelor, iar in final sigilarea etansa a acestora (obturatia de canal).

Tratamentul de canal poate fi o procedura complexa, fiind efectuata intr-o sedinta sau, in situatii mai complicate, in 2-3 sedinte. In primul rand, medicul are nevoie de o radiografie a dintelui pentru a cunoaste pozitia acestuia, numarul de canale, forma acestora .

Etapele tratamentului endodontic sunt :

1) Pregatirea canalului radicular

Această etapă se realizeaza cu sisteme speciale – ace de canal. Acestea pot fi manuale sau rotative . Se incepe tratamentul folosind acele manuale, apoi se continua cu acele rotative actionate de un motor endodontic (endomotor). Acestea permit o curatare completa a canalului si largirea acestuia pentru a obtine o forma conica.

In aceasta etapa, este esential ca medicul sa foloseasca un dispozitiv care masoara lungimea canalelor pentru a evita in cursul tratamentului depasirea varfului canalului sau, dimpotriva, efectuarea unui tratament incomplet. Acest dispozitiv se numeste Apex Finder. Apex Finder-ul depisteaza locul unde se termina canalul dintelui.

2) Sterilizarea canalului radicular

Sterilizarea canalului are urmatoarele roluri:

  • a pastra spatiul endodontic (canalul dintelui) neinfectat pana la aplicarea obturației radiculare;
  • in cazul spațiului endodontic infectat, sterilizarea are rolul de a distruge bacteriile si de a neutraliza produsele de descompunere a resturilor organice (resturi de nerv mort).

Sterilizarea canalului se practica cu diverse solutii puternic antiseptice, solutii ce distrug bacteriile infiltrate in peretii canalului dentar. Acestea sunt: hipoclorit de sodiu, clorhexidina.
Pentru definitivarea sterilizarii , cat si pentru vindecarea inflamatiei de la varful dintelui se aplica pansamente antiseptice si paste provizorii de canal (pasta antibiotica, pasta cu hidroxid de calciu).

3) Obturatia de canal (plomba de canal)

Obturatia definitiva de canal este ultima etapa a tratamentului endodontic si consta in sigilarea perfecta a canalului radicular prin diverse metode (pasta definitiva de canal, conuri de gutaperca).

Medicul stomatolog este cel ce decide, in urma examenului clinic si radiologic, ce metoda si ce substante trebuie folosite, in functie de particularitatea cazului respectiv.

Specialistii Cabinetului Stomatologic Dr-Rosca au experienta si expertiza necesara pentru a diagnostica si aplica eficient tratamente de canal. Nu ezitati sa ne contactati!

Alte servicii Stomatologice

formular

Programare

Programarea se poate face telefonic la numarul

sau completati formularul.

Aboneaza-te la NEWSLETTER

Afla ultimele noutati si promotii oferite de
Cabinetul Stomatologic Dr Rosca