1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Igiena Orala
  6. >>
  7. Igiena orala eficienta

Igiena orala eficienta

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    periua de dinti, apa de gura, pasta de dinti si ata dentara pentru igiena orala

    Igiena orala reprezinta suma tuturor procedeelor pe care le urmezi cu scopul de a-ti curata eficient dintii. O rutina de igiena orala zilnica este absolut necesara daca iti doresti ca dintii tai sa fie sanatosi, albi si stralucitori.

    Mentinerea unei igienei orale eficiente te fereste, totodata, si de tratamentele stomatologice reparatorii costisitoare. Cand vorbim despre sanatatea dintilor tai, trebuie sa stii ca este mai usor sa previi problemele dentare, decat sa le tratezi.

    De ce este importanta igiena orala?

    In cavitatea bucala se regasesc peste 500 de bacterii, iar multe dintre ele sunt depistate la persoanele ce sufera de anumite infectii orale sau boli (parodontoza sau gingivita). Cercetatorii incearca sa inteleaga legatura dintre aceste afectiuni si bacteriile care se regasesc in gura oricarui om.

    Un lucru este sigur: exista o conexiune directa intre boli precum parodontoza sau gingivita si microbii, bacteriile ce apar pe dinti si in cavitate bucala, mai ales atunci cand periajul nu este efectuat corect. Tocmai de aceea, primul lucru pe care il recomanda orice medic stomatolog este o igiena orala efectuata in mod regulat, eficient.

    Acest cumul de bacterii si microbi formeaza placa bacteriana, responsabila cu dezvoltarea tartrului in spatiile interdentare si pe dinti. Placa neindepartata corespunzator duce la aparitia tartrului. Odata ce tartrul este depus, el poate fi indepartat numai de catre un specialist, intr-un cabinet stomatologic.

    Ce trebuie sa includa o igiena orala zilnica?

    Dintii curati se pastreaza urmand cativa pasi, care nu trebuie sa lipseasca din rutina ta zilnica de igiena a cavitatii orale.

    Spala-te de pe dinti de cel putin doua ori pe zi! Medicii iti recomanda sa efectuezi periajul dintilor atat dimineata, cat si seara, inainte de culcare. Deoarece placa bacteriana se poate dezvolta in doar opt ore, este necesar ca periajul sa fie eficient, efectuat timp de doua minute si sa acopere toate suprafetele dintilor.

    In momentul in care alegi periuta de dinti, ai grija ca aceasta sa nu aiba perii tari! In caz contrar iti poti zgaria dintii si irita gingiile. Ai grija ca forma si marimea sa fie potrivite pentru tine, chiar daca utilizezi o periuta traditionala sau una electrica.

    Pentru o curatare optima, in timpul periajului, miscarea trebuie sa fie blanda, iar periuta trebuie inclinata la 45 de grade. Daca vei alege sa faci periajul dintilor cu o periuta traditionala, trebuie sa stii ca miscarea corecta este dinspre gingie, catre exterior. In cazul maselelor care se regasesc in partea din spate, miscarea trebuie sa fie efectuata inainte si inapoi. Daca folosesti o periuta electrica, este indeajuns sa o tii pe suprafata dintilor.

    Atunci cand te speli pe dinti, nu trebuie sa ignori nici obrajii sau limba. Medicul stomatolog iti recomanda sa cureti in intregime cavitatea bucala. In acest fel, vei indeparta nu doar respiratia urat mirositoare, ci si alte resturi de alimente de pe limba. Periutele traditionale prezinta pe spate o aplicatie cauciucata pe care o poti utiliza pentru a curata limba. Miscarea trebuie efectuata din spate catre exterior.

    Igiena orala zilnica trebuie sa includa nu doar periajul, ci si folosirea atei dentare sau a dusului bucal si a apei de gura. Acest set de reguli pentru igiena orala este valabil nu doar pentru adulti, dar si pentru cei mici.

    femeie cu prosop in cap care isi curata dintii cu ata dentara

    In momentul in care folosesti ata dentara ai nevoie de aproximativ 45 de cm de produs. Vei infasura ata pe degetele aratatoare si o vei plasa in spatiile dintre dinti. Miscarile trebuie sa fie blande, pentru a nu irita gingia. De foarte multe ori, periajul nu este 100% eficient in eliminarea alimentelor. Ata dentara poate fi transportata cu usurinta in geanta si o poti folosi dupa fiecare masa, fie ca esti acasa, in vizita, sau ai mancat la restaurant.

    Cu toate acestea, exista persoane carora li se pare inconfortabila folosirea atei dentare. Dusul bucal este un inlocuitor eficient care curata spatiile dintre dinti. Acesta este un dispozitiv electric ce poate fi umplut cu apa de gura si ajuta la o curatare mai buna a cavitatii bucale si la eliminarea placii bacteriene.

    Apa de gura are si ea un rol foarte important in igiena orala,deoarece reduce numarul de bacterii din gura. Iti recomandam sa folosesti un produs ce contine fluor deoarece in acest fel vei proteja smaltul dintilor si vei preveni aparitia cariilor. Daca te confrunti cu probleme gingivale, afla ca exista pe piata apa de gura destinata persoanelor cu astfel de probleme. Inainte de achizitionarea si utilizarea acestora, cere recomandarea medicului stomatolog.

    Ce boli previne o buna igiena orala?

    Sanatatea dintilor tai este direct proportionala cu eficienta rutinei de igiena orala. Daca aceasta este realizata intru-un mod eficient, vei reusi sa previi cele mai comune boli ale dintilor sau cavitatii bucale. Parodontita, gingivita, depunerile de tartru, respiratia urat mirositoare, cariile si placa bacteriana reprezinta cele mai des intalnite probleme in domeniul stomatologic. Din nefericire, de cele mai multe ori, acestea sunt cauzate de o igiena orala deficitara.

    Pe langa efectuarea unui periaj eficient, medicul stomatolog iti recomanda si vizitele periodice la cabinet, cel tarziu o data la 6 luni. In acest fel, acesta va depista aparitia unor carii incipiente, care nu sunt vizibile cu usurinta de pacient.

    De asemenea, daca esti fumator, iti recomandam sa faci o vizita medicului dentist o data la trei luni.

    Un detartraj cu ultrasunete si un periaj profesional trebuie efectuate o data pe an pentru a disloca depunerile de tartru. Pentru a se asigura ca ai o igiena orala corecta, medicul dentist iti va recomanda revelatorul de placa. Acesta consta intr-o pastila colorata sau un buretel care va colora zonele in care placa bacteriana nu a fost indepartata corespunzator. In acest fel vei observa care sunt zonele unde trebuie sa insisti in timpul periajului si curatarii.

    produse pentru igiena orala

    Unde merg pentru un consult stomatologic?

    La Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca vei gasi o echipa de medici dentisti gata sa iti ofere cele mai bune sfaturi despre igiena orala. Cabinetul este dotat cu tehnologie de ultima generatie, iar medicii folosesc materiale de calitate pentru tratamentele stomatologice.

    Daca iti doresti sa faci o programare pentru un detartraj cu ultrasunete, un periaj profesional sau un alt tratament, te rugam sa ne contactezi. Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca este situat pe Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca