1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Tratament Carii
  6. >>
  7. De ce erupe maseaua...

De ce erupe maseaua de minte?

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    femeie care tine mana la falca din cauza durerii de masea

    Maseaua de minte reprezinta cel de-al treilea set de molari din cavitatea bucala. Maseaua de minte ocupa ultima pozitie de pe cele doua arcade. Spre deosebire de ceilalti dinti, molarii de minte erup mult mai tarziu si cauzeaza un mare disconfort. Desi obisnuiau sa aiba un rol foarte important, aceste masele de minte necesita de cele mai multe ori extractia. Afla care obisnuia sa fie rolul lor si ce trebuie sa faci daca o masea de minte iti dau batai de cap.

    De ce am masea de minte?

    Stramosii nostri aveau o alimentatie ce consta, in principal, din radacini dure, carne cruda, nuci, frunze sau fructe de padure. Aveau nevoie de o dantura puternica, care sa ii ajute sa mestece corect aceste alimente. Oamenii preistorici nu dispuneau de instrumente cu ajutorul carora sa poata taia sau pregati carnea inaintea unei mese. De asemenea, de cele mai multe ori aceasta nici nu era gatita. Alimentele dure si aspre puteau fi mestecate doar cu un maxilar mai lat si cu dinti puternici.

    Cele trei seturi de molari, inclusiv masele de minte, erau vitale pentru masticatie. Maxilarul era mai mare si continea mai multi dinti.

    radiografie care semnaleaza o masea de minte erupta anormal

    De ce nu mai ai nevoie de masele de minte?

    Omul de astazi nu mai are nevoie de masele de minte. Oamenii de stiinta sustin ca modul in care consumam alimentele, mai ales in copilarie, determina rolul maselelor de minte. Acestia mai spun ca linia maxilarului nostru este mai putin lata si mai mica fata de cea a stramosilor nostri. Inca de cand suntem mici, consumam alimente pasate, moi, gatite, astfel incat maselele de minte nu mai au nicio intrebuintare. In procesul de gatire, alimentele sunt curatate de coaja, tocate, coapte, innabusite la abur. In zilele noastre, procesul de masticatie este unul mult mai usor.

    Deoarece molarii de minte nu mai sunt o componenta necesara supravietuirii, maxilarele s-au micsorat de-a lungul timpului si nu mai au loc pentru a-i acomoda. De cele mai multe ori maseaua de minte necesita extragerea.

    De ce sunt maselele de minte o problema?

    Pe masura ce oamenii au evoluat, maxilarul nu mai este capabil sa sustina toti cei 32 de dinti. Maselele de minte nu mai erup complet de cele mai multe ori, deoarece sunt blocate de alti dinti. Cu toate acestea, nu toata lumea are molari de minte. Exista si cazuri in care maselele de minte sunt prezente, insa nu erup niciodata. Acest lucru se datoreaza dezvoltarii radacinii maselei de minte, a unghiului in care aceasta este pozitionata si a spatiului disponibil in osul maxilarului.

    Un medic stomatolog iti va recomanda extragerea maselei de minte deoarece aceasta poate deveni problematica.

    De ce trebuie extrasi molarii de minte?

    Molarii de minte apar dupa varsta de 17 ani, pana in 25 de ani. Cu toate acestea, exista persoane carora maselele de minte le apar mai devreme, in jurul varstei de 14 ani sau mai tarziu, dupa 25. Aparitia lor poate fi problematica pentru ca spatiul de dezvoltare al maselei de minte este redus. Din aceasta cauza, maseaua va erupe si se va dezvolta anormal. Mai mult decat atat, fiind ultimul dinte de pe arcada, de cele mai multe ori nu poate fi curatat eficient, iar acest lucru va duce la carii dentare sau deteriorarea dintelui. Daca totusi se dezvolta corect, nu aplica presiune pe restul dintilor, nu apare nici un disconfort si nu au un efect deranjant in vorbire si masticatie, nu va fi necesara extractia, cu toate ca aceste masele nu mai au un rol functional.

    cleste utilizat la extractia unei masele de minte

    Cand trebuie sa extrag maseaua de minte?

    Din nefericire, exista mai multe situatii in care este necesara extractia maselei de minte. In momentul in care aceasta afecteaza molarul de dinaintea sa, maseaua de minte ii poate afecta radacina. De asemenea, in momentul in care nu exista un alt dinte pe arcada opusa, aparitia maselei de minte poate cauza dereglari. Daca maseaua de minte creeaza disconfort, limiteaza deschiderea cavitatii bucale sau este foarte apropiata de molarul de langa, medicul stomatolog iti va recomanda extragerea ei.

    Ce presupune extractia maselei de minte?

    In momentul in care medicul stomatolog observa aparitia simptomelor de mai sus, acesta iti va recomanda extractia maselei de minte.

    In urma unui consult stomatologic, dentistul iti va recomanda sa faci o radiografie dentara pentru o mai buna vizualizare a maselei de minte. Maseaua de minte inclusa reprezinta un dinte care s-a dezvoltat in os si care a erupt sau este acoperit de gingie. Acesta are o pozitie anormala si cauzeaza durere si poate provoca infectii. Este necesara extractia acestuia pentru a preveni dezvoltarea chisturilor.

    In cazul molarului de minte erupt, acesta este deja vizibil. De cele mai multe ori poate cauza disconfort si carii dentare. In acest caz se recomanda extractia care stopeaza durerile si previne, totodata, aparitia altor complicatii, precum infectiile.

    Cum se extrage o masea de minte?

    Trebuie sa stii ca aceasta procedura nu este una dureroasa deoarece este efectuata sub anestezie locala. Dupa ce ai facut o radiografie dentara, medicul dentist iti va recomanda cea mai potrivita cale de extractie. Aceasta presupune o incizie in gingie, astfel incat medicul sa aiba acces la masea. Este indepartat osul partial si maseaua de minte. Zona este curatata, iar in cazul in care rana are o dimensiune mare, este cusuta. Medicul dentist va aplica un pansament pentru a stopa sangerarea.

    Ce trebuie sa fac dupa extractia maselei de minte?

    Dupa acest tratament este necesara o perioada de recuperare. E posibil sa simti disconfort in acea zona, iar locul extractiei sa fie inflamat. Umflătura va disparea dupa trei zile. In cazul in care a fost necesara coaserea, ai nevoie de o noua programare la medicul stomatolog pentru extragerea firelor. Iti recomandam sa mananci alimente moi.

    Unde fac un tratament de extractia maselei de minte?

    La Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca poti beneficia de un tratament pentru maseaua de minte. Dispunem de tehnologie avansata in domeniul stomatologic si de medici dentisti cu experienta in tratarea problemelor dentare. Te vom ajuta cu o interventie rapida si vom efectua tratamentul sub anestezie, astfel incat disconfortul resimtit sa fie minor. Daca iti doresti sa faci o programare, te rugam sa ne contactezi. Vino in Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, sector 6, in zona Orizont – in apropiere de Parcul Moghioros sau Favorit.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca