1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Stomatologie Generala
  6. >>
  7. Totul despre maseaua de...

Totul despre maseaua de minte

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    masea de minte sustinuta de un cleste pentru extractie

    Maseaua de minte este ultimul molar din cavitatea bucala. Maseaua de minte se dezvolta in perioada adolescentei, insa exista numeroase cazuri in care poate erupe si pana la varsta de 30 de ani.

    Multi copii sunt incantati in momentul in care isi pierd dintii de lapte. Acest lucru se intampla mai ales datorita faptului ca au posibilitatea de a-si vedea dintii adulti crescand incet.

    Pentru adolescenti si adultii tineri, lucrurile stau total diferit, mai ales atunci cand vorbim despre molarii de minte. Iar acest lucru se datoreaza faptului ca eruptia acestei masele provoaca adesea supraaglomerare. De asemenea, de cele mai multe ori, acest ultim molar creste intr-un unghi incomod. Astfel, maseaua de minte poate provoca disconfort si, uneori, probleme dentare grave.

    Din aceasta cauza, multi medici dentisti recomanda extractia maselei de minte inainte ca ea sa erupa complet.

    Molarii de minte pot provoca un disconfort profund

    Ce este maseaua de minte?

    Maseaua de minte face parte din cel de-al treilea set de molari. Aceasta creste pe ambele parti ale gurii, atat sus, cat si jos. Maseaua de minte erupe de obicei la persoane cu varsta cuprinsa intre 17 si 21 de ani.
    De foarte multe ori, molarii de minte erup dintr-un unghi lateral, prin gingii sau raman prinsi sub linia gingiei. Din acest motiv, ei pot cauza probleme dentare grave, cum ar fi boli ale gingiilor, chisturi si risc crescut de carii dentare.

    De ce erupe maseaua de minte? (afla mai multe)

    Oamenii au dezvoltat maseaua de minte in perioada preistorica. Ei aveau nevoie de forta in timpul masticatiei deoarece alimentele pe care le consumau erau in mare parte nuci, radacini tari, carne cruda. In afara de maseaua de minte, oamenii preistorici aveau si alti dinti in plus, insa acestia au disparut de-a lungul evolutiei.

    In ziua de astazi, oamenii au mai putini dinti, iar mandibula este mai mica. Acesta este unul dintre motivele pentru care eruptia molarilor creeaza disconfort. Deoarece mandibula este micsorata,molarii nu mai au loc sa erupa in cavitatea bucala.

    In ziua de astazi alimentele pe care le consumam sunt mai moi, preparate si gatite astfel incat procesul de masticatie sa fie mult mai usor. Omul modern nu mai are nevoie de masele de minte pentru a mesteca mancarea.

    Care sunt simptomele aparitiei maselei de minte?

    Exista cateva simptome comune ale eruptiei molarilor de minte:

    • Iritarea gingiilor – Este posibil sa simti o usoara iritare si sa observi o inflamatie a gingiilor in zona din spate a cavitatii bucale.
    • Durere de maxilar – Cresterea maselelor de minte provoaca adesea o durere in partea din spate a maxilarului, care pentru unii poate fi foarte pronuntata.
    • Durere in alte zone – Maselele de minte exercita uneori presiune asupra nervilor. Astfel, durerea este una extinsa si intensa, pe care o vei resimti in zona maxilarului si chiar a ochilor sau a urechilor.
    • Roseata – Pe masura ce dintii incep sa le penetreze, gingiile care acopera maselele de minte pot avea un aspect rosiatic sau roz inchis.
    • Petele mici albe – Aceste pete care apar in spatele molarilor sunt un semn clar ca maselele de minte incep sa apara. Petele albe sunt de fapt varful noilor tai dinti care penetreaza linia gingiei.

    Ce trebuie sa faci cand iti iese o masea de minte?

    Daca tu sau copilul tau va confruntati cu oricare dintre simptomele de mai sus, ar trebui sa programati o consultatie la medicul stomatolog.

    Molarii de minte care erup intr-o pozitie verticala, functionala si care nu provoaca durere nu trebuie extrasi. De cele mai multe ori, insa, acestia provoaca disconfort , dar si alte probleme dentare grave, caz in care se recomanda, de obicei, extractia lor.

    Molarii de minte sunt adesea mai usor de indepartat inainte de 20 de ani, cand au radacini mai putin dezvoltate. In oricare dintre situatii, iti recomandam sa contactezi medicul stomatolog si sa iti faci o programare. In urma consultului, dentistul te va instiinta despre pasii care trebuie urmati sau despre tratament, daca e cazul. Daca aceste masele erup intr-o pozitie buna, medicul le va monitoriza pentru a se asigura ca pe parcursul eruptiei nu provoaca alte probleme de natura stomatologica.

    mana cu manusa chirurgicala care arata pe o radiografie amplasarea maselei de minte
    Molarii de minte erupe si in jurul varstei de 30 de ani

    Am nevoie de un implant dentar dupa extractia maselei de minte?

    In aceasta situatie, nu aveti nevoie de un implant dentar. Maseaua de minte nu trebuie inlocuita deoarece spatiul din cavitatea bucala este restrans si nu va permite acest lucru. Printre motivele disconfortului resimtit se numara si inghesuirea dintilor cauzata de aceasta eruptie.

    Implantul dentar este necesar pentru situatii in care unul sau mai multi dinti au fost extrasi din cauza unor afectiuni sau probleme precum carii profunde, dinti fracturati, a caror radacina nu este sanatoasa, sau tratamente ineficiente de canal.

    Maseaua de minte nu mai are niciun rol si nu ajuta la masticatie. In momentul extractiei nu este nevoie sa apelati la un alt tratament care sa inlocuiasca acest dinte.

    De ce se extrage maseaua de minte?

    In general, maseaua de minte necesita extractie pentru a nu mai aplica presiune asupra celorlalti dinti. De asemenea, exista cazuri in care aceasta prezinta carii si este nevoie sa fie indepartata. De cele mai multe ori, maseaua de minte are un efect negativ asupra danturii, deoarece stramba ceilalti dinti, este incomoda si raneste cavitatea bucala. Acest proces este unul foarte inconfortabil si dureros si necesita extractia.

    Daca medicul stomatolog observa timpuriu formarea unei masele de minte intr-o pozitie care va cauza probleme, iti recomandam extractia. Daca realizezi din timp aceasta procedura, trebuie sa stii ca radacinile nu sunt inca pe deplin formate, iar osul este mai elastic. Astfel, procesul de extractie este mai usor si mai putin dureros.

    Unde merg pentru tratarea sau extractia maselei de minte?

    In cabinetul Dr.Rosca, specialistii nostri va vor acorda toata atentia necesara si va vor indruma spre cea mai buna solutie. De cele mai multe ori, maseaua de minte cauzeaza un disconfort ridicat pentru pacient si este nevoie de o interventie rapida.

    Echipa noastra este specializata in toate ramurile stomatologiei. Cabinetul este dotat cu aparatura si tehnologie de ultima generatie, astfel incat experienta traita alaturi de noi sa fie una cat mai putin dureroasa.

    Te invitam in Cabinetul Stomatologic Dr Rosca de pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, sector 6, in zona Orizont, apropiere de Parcul Moghioros sau Favorit.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca