1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Stomatologie Generala
  6. >>
  7. Sensibilitatea dentara

Sensibilitatea dentara

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    femeie care simte durere de dinti dupa ce a mancat o inghetata

    Sensibilitatea dentara este o problema comuna, care se traduce printr-un disconfort simtit in momentul in care mananci alimente fierbinti sau reci. Sensibilitatea dentara reprezinta un raspuns al dintilor la acesti stimuli.
    Ai simtit vreodata durere sau o senzatie neplacuta cand ai mancat o inghetata sau ai gustat dintr-un ceai fierbinte? In acest caz, inseamna ca dintii tai sunt foarte sensibili.

    Ce este sensibilitatea dentara?

    Sensibilitatea dentara, numita si hipersensibilitate la dentina, reprezinta durerea sau disconfortul resimtit la contactul dintelui cu alimente aflate la temperaturi scazute sau ridicate. Aceasta poate fi o problema temporara sau cronica, ce poate afecta unul sau mai multi dinti. Exista mai multi factori ce cauzeaza sensibilitatea dentara. De cele mai multe ori, aceasta poate fi tratata prin schimbarea rutinei de igiena orala.

    Simptomele sensibilitatii dentare

    Daca te numeri printre cei care simt un disconfort in momentul in care mananca alimente si bauturi reci sau calde, inseamna ca dintii tai sunt sensibili. Durerea este resimtita de cele mai multe ori la radacina. Factorii care declanseaza acest disconfort sunt:

    • Alimente si bauturi reci sau calde;
    • Aerul rece;
    • Alimente si bauturi acide;
    • Apa rece (mai ales atunci cand te speli pe dinti);
    • Periajul sau folosirea atei dentare;
    • Apa de gura care contine alcool.

    Sensibilitatea la acesti factori poate aparea si disparea fara un motiv anume. Disconfortul poate fi unul intens sau usor.

    femeie care se uita la o periuta de dinti cu pasta de dinti aplicata
    Din cauza sensibilitatii dentare poti simti un disconfort si in timpul periajului

    De ce am sensibilitate dentara?

    Sensibilitatea dentara se datoreaza smaltului dintilor care in unele cazuri poate fi mai subtire. In aceasta situatie dintii devin mai sensibili. Smaltul (stratul exterior care protejeaza dintii) se poate uza din mai multe motive. In momentul in care periajul dintilor se face apasat, cu o periuta cu peri tari, smaltul dintilor se poate deteriora in timp. De aceea, trebuie sa alegi o periuta de dinti potrivita danturii tale, deoarece una cu perii tari iti poate afecta dintii.

    Bruxismul sau scrasnitul dintilor poate duce si el la craparea smaltului. In acest caz, este necesar sa efectuezi un control stomatologic. Medicul dentist va evalua starea dintilor tai si iti va recomanda cel mai bun tratament stomatologic. De obicei, acesta consta in purtarea unor gutiere pe timp de noapte. In timpul somnului, cei care sufera de bruxism au tendinta de a scrasni din dinti in mod inconstient.

    De asemenea, daca consumi frecvent bauturi acidulate, acestea vor afecta smaltul, cauzand sensibilitatea dintilor.

    Uneori, exista si alte afectiuni care pot subtia acest strat protectiv. Refluxul gastroesofagian cauzeaza trecerea acidului din stomac in esofag, ceea ce duce la distrugerea smaltului dintilor.

    Cariile, dintii ciobiti sau fracturati, iti pot lasa dentina expusa, cauzand astfel sensibilitatea dentara. De aceea, este recomandat ca o data la 6 luni sa efectuezi un control stomatologic. Dupa ce medicul inspecteaza dintii, te va ajuta sa scapi de carii inainte ca acestea sa se dezvolte si sa iti afecteze iremediabil dintii.

    Alti factori care pot cauza sensibilitatea dintilor sunt un tratament de tip obturatie de canal, albirea dintilor, detartraj si periaj profesional sau adaugarea unor coroane dentare. In functie de tratamente, vei simti o sensibilitate la nivelul dintelui sau dintilor pe care au fost efectuate procedurile. Insa, nu trebuie sa te ingrijorezi deoarece aceasta va trece de la sine in cateva zile.

    Cum sunt diagnosticati dintii sensibili?

    Daca simti ca ai o sensibilitate dentara, fa-ti o programare la medicul dentist. Acesta va analiza starea de sanatate a dintilor si va cauta potentialele probleme precum carii, plombe, gingii care se retrag si expun radacina dintilor.

    In general, acesta operatiune se realizeaza in timpul controlului de rutina. In cazul in care medicul descopera una sau mai multe probleme care ar putea cauza sensibilitatea, iti va recomanda sa faci o radiografie dentara.

    femeie cu sensibilitate dentara la bauturi fierbinti
    Bauturile calde sau foarte reci pot cauza dureri de dinti

    Cum tratezi sensibilitatea dentara?

    Daca sensibilitatea este una usoara, in acest caz medicul stomatolog iti va recomanda sa utilizezi o pasta de dinti speciala pentru dintii sensibili. Acest tip de pasta nu contine ingrediente care ar putea irita dintii. Mai mult decat atat, contine substante care desensibilizeaza dintele, astfel incat disconfortul resimtit sa fie unul redus.

    Alege o apa de gura care nu contine alcool. Aceasta este mai putin iritanta pentru dintii sensibili. Foloseste si o periuta de dinti mai moale. Daca nu observi o imbunatatire a situatiei, contacteaza medicul stomatolog. Acesta iti va oferi o prescriptie medicala sau va aplica pe dinti un tratament gel cu fluor. Astfel, smaltul dintilor se va intari si vor avea o mai buna protectie impotriva alimentelor care produc carii.

    In cazul retractiei gingivale, iti recomamndam sa nu efectuezi un periaj agresiv, energic. In urma unui control stomatologic, dentistul iti va spune daca suferi de gingivita. Deoarece aceasta cauzeaza retractia gingivala, ce descopera radacina dintelui, disconfortul este unul mare. Dupa efectuarea unui control amanuntit, medicul iti poate recomanda aplicarea unor grefe de tesut. Acestea se vor recolta cel mai probabil din cerul gurii sau de pe obrazul interior. Procedura se realizeaza sub anestezie locala si va crea un mic disconfort in urmatoarele zile.

    Unde tratez sensibilitatea dentara?

    La Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca, specialistii nostri in stomatologie si tehnica dentara iti vor efectua un control amananuntit pentru a depista cauza problemelor tale dentare. In functie de acestea, medicul dentist iti va explica schema de tratament si o va aplica astfel incat sa reduca disconfortul resimtit.
    Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca se afla pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, sector 6. Pentru a face o programare, te rugam sa ne contactezi.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca