1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Stomatologie Generala
  6. >>
  7. Cum scapi de bruxism...

Cum scapi de bruxism (scrasnitul dintilor)?

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    gutiere dentare

    Bruxismul reprezinta frecarea, inclestarea sau scrasnirea dintilor, fara ca tu sa fii constient de aceasta miscare. Din cauza acestui obicei, smaltul dintilor se poate deteriora si cauza probleme dentare. Mai jos iti vom explica mai amanuntit care sunt cauzele bruxismului si cum poti scapa de scrasnitul dintilor.

    Ce este bruxismul?

    Bruxismul este o afectiune pe care medicul stomatolog o poate observa in timpul controlului tau de rutina. Aceasta activitate ce se intampla in mod inconstient, atat in timpul zilei, cat si in timpul somnului, poate sa-ti creeze o sensibilitate nedorita a danturii, sa duca la tocirea dintilor sau sa cauzeze retractia gingivala.

    Cand apare bruxismul?

    Bruxismul, numit popular si scrasnirea dintilor, poate fi cauzat de anxietate sau poate aparea in momentele in care treci printr-o perioada mai stresanta. De asemenea, daca nu ai parte de odihna suficienta sau ai tulburari de somn, exista posibilitatea sa dezvolti aceasta afectiune.

    Cauzele scrasnitului din dinti

    Pe langa perioadele stresante, anxietate si odihna insuficienta, mai exista si alti factori care pot duce la aparitia scrasnitului din dinti.

    Anumite boli precum ADHD, refluxul gastroesofagian sau Parkinson pot fi factorii declansatori ai acestei afectiuni. De asemenea, anumite tratamente medicamentoase pot avea bruxismul pe lista efectelor adverse. Cafeaua, alcoolul sau fumatul se numara si ele printre factorii care pot declansa scrasnitul dintilor.

    Persoanele predispuse la bruxism sunt cele hiperactive, competitive, cele care nu au o ocluzie perfecta si intampina probleme la nivelul muschilor fetei.

    Care sunt simptomele bruxismului?

    Iti poti da seama daca ai bruxism daca in timpul somnului inclestezi prea tare dintii si scrasnesc. Sunetul este destul de puternic incat sa te trezeasca din somn. Alte simptome ale bruxismului se manifesta prin dureri de dinti, smalt deteriorat, dureri de maxilar sau in zona tamplelor, tulburari ale somnului. De asemenea, daca observi ca dintii tai sunt ciobiti sau arata slabiti, inseamna ca involuntar scrasnesti din dinti in timpul somnului.

    femeie scrasnind din dinti

    Diagnosticarea bruxismului

    Daca te confrunti cu simptomele enumerate mai sus, este un semn ca a venit momentul sa faci o vizita unui medic stomatolog. In urma controlului, acesta iti poate oferi un diagnostic si un tratament. Medicul va examina dintii pentru a vedea daca sunt ciobiti, au smaltul deteriorat si, in anumite cazuri, te va indruma sa faci o radiografie dentara pentru a vedea daca exista efecte negative asupra radacinilor.

    Cum tratezi bruxismul?

    De cele mai multe ori, problema scrasnitului din dinti nu este atat de grava. Insa, daca medicul stomatolog va observa afectiuni la nivelul danturii, pentru a-ti furniza cea mai buna solutie de tratament trebuie mai intai identificata cauza care declanseaza bruxismul. In functie de problema, acesta iti poate recomada:

    Gutiera ATM – este un dispozitiv realizat din plastic pe care il vei folosi in timpul somnului. Aceasta are rolul de a proteja dintii atunci cand ii scrasnesti si de a-i separa. Gutiera ATM are insa un dublu rol: corecteaza ocluzia si in acest fel iti relaxeaza maxilarul. Acest dispozitiv se aplica si se scoate cu usurinta, nu este inconfortabil si ajuta la disparitia bruxismului. Trebuie mentionat ca aceste gutiere sunt diferite de cele utilizate pentru albirea dintilor. In functie de recomandarea medicului, este necesar sa le porti intre cateva saptamani si pana la 6 luni. Aceasta decizie este luata de medicul stomatolog, in functie de capacitatea muschilor si a articulatiilor de a se relaxa.

    Coroana dentara – acestea sunt utilizate in cazurile in care bruxismul a distrus smaltul si aspectul dintilor. Acest tip de tratament este utilizat pentru a-ti remodela dintele, dar si pentru a-l proteja.

    Controlarea stresului si anxietatii – exista numeroase modalitati de relaxare care sa te ajute sa scapi de bruxism. De asemenea, in situatia in care bruxismul este cauzat de anxietate si stres, consultarea unui psiholog poate fi cea mai buna alternativa pentru tine.

    Aparat dentar – in cazul in care ocluzia incorecta este responsabila de aparitia bruxismului, medicul stomatolog iti poate recomanda corectarea acesteia cu ajutorul unui aparat dentar.

    inclestare dinti

    Preventia bruxismului

    Pentru a preveni bruxismul, trebuie sa fii atent la mai multe aspecte. In primul rand, incearca sa reduci nivelul de stres si sa te relaxezi din cand in cand. Este recomandat sa faci sport sau sa iti gasesti o activitate care sa te ajute sa te deconectezi pentru cateva momente de la griji si viata cotidiana.

    Incearca sa mesteci mai putina guma. Astfel, vei reduce nivelul de incordare a muschilor fetei si vei diminua scrasnitul si inclestarea dintilor.

    Controalele stomatologice periodice sunt recomandate, deoarece de cele mai multe ori scrasnesti din dinti in timpul noptii, involuntar. Un astfel de consult identifica posibile probleme si te ajuta sa le rezolvi inainte sa se complice.

    Desi nu sunt utilizate medicamente pentru tratarea bruxismului, medicul stomatolog iti poate recomanda un antiinflamator care sa stopeze durerea sau un medicament care sa te relaxeze inainte de somn.

    Unde poti diagnostica bruxismul?

    In cabinetul stomatologic Dr.Rosca veti gasi medici cu experienta, care te vor ajuta sa iti rezolvi problemele dentare, iti vor spune cum sa previi bruxismul si cum sa il identifici la timp.
    Ne gasesti pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, sector 6. Pentru programari, nu ezita sa ne contactezi.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca