1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Stomatologie Generala
  6. >>
  7. Ce este parodontoza si...

Ce este parodontoza si cum o tratezi?

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    tratament parodontoza

    Parodontoza reprezinta o afectiune care apare la nivelul gingiei. Boala cauzeaza inflamatii atat la nivelul gingiei, osului, cat si al ligamentelor parodontale. Parodontoza este o boala care, netratata la timp, poate duce la distrugerea tesuturilor ce au rolul de sustinere a dintilor, dar si la pierderea acestora.

    Ce este parodontoza?

    Parodontoza este o boala care debuteaza cu afectiuni ale gingiei. Acestea au un aspect gumos, moale, de culoare roz pal. In momentul in care gingiile sunt afectate de gingivita, acestea capata o culoare rosiatica. Mai mult decat atat, papilele interdentare se detaseaza de pe dinti si apare o senzatie de puruit gingival.

    Gingivita este prima forma de boala parodontala, aceasta evoluand si cauzand retractia gingivala. Intr-un stadiu mai evoluat al bolii apar pungi parodontale in care se depoziteaza bacterii si tartru. In ultimul stadiu, dintii sunt expulzati din alveolele dentare.

    Cand apare parodontoza?

    Parodontoza este cauzata de o igiena orala efectuata incorect. Compusii regasiti in zaharuri si amidonul sunt cauzele formarii placii bacteriene care, daca nu este indepartata la timp, se intareste si duce la aparitia tartrului in zona subgingivala. Iti recomandam sa te speli pe dinti de cel putin doua ori pe zi pentru a preveni aparitia tartrului. Din nefericire, este necesar sa stii ca odata ce tartrul a aparut, acesta nu mai poate fi indepartat de pe dinti decat printr-un detartraj manual sau cu ultrasunete si un periaj profesional.

    Simptome parodontoza

    La debut, parodontoza nu este o boala dureroasa, insa exista simptome care iti pot indica prezenta gingivitei sau a tartrului. Printre primele semne se numara inflamatia gingiilor, usoare sangerari in timpul periajului sau o respiratie urat mirositoare. De asemenea, daca ai un sentiment de disconfort atunci cand bei sau mananci produse foarte calde sau foarte reci, iti recomandam sa efectuezi in cel mai scurt timp un control stomatologic. Acesta te poate ajuta sa tratezi parodontoza aflata intr-un stadiu incipient.
    Mai mult decat atat, daca sesizezi ca dintii tai sunt mobili sau isi schimba pozitia, apar abcese sau ai dureri in timpul masticatiei, trebuie sa mergi la un cabinet stomatologic.

    Cum previn aparitia parodontozei?

    Cel mai bun tratament contra parodontozei este, bineinteles, preventia. Astfel, iti recomandam sa ai o igiena orala stricta, sa te speli pe dinti de doua ori pe zi, sa folosesti atat ata dentara, cat si apa de gura pentru a putea preveni aparitia placii bacteriene si a tartrului.

    Trebuie sa stii ca si fumatul este un obicei care favorizeaza aparitia parodontozei. Printre factorii care pot cauza aparitia parodontozei se numara si o alimentatie nepotrivita, ce include produse care ataca dintii. Incearca sa le excluzi din dieta ta sau, daca acest lucru nu este posibil, sa le consumi cat mai rar. In astfel de cazuri este recomandată o igienă cât mai completa a cavității bucale. Tot ca preventie a parodontozei este recomandata si o alimentatie cat mai bogata in calciu si vitaminele B si C.

    Cum evolueaza parodontoza?

    Parodontoza este o boala ce cuprinde mai multe stadii de evolutie. Ea incepe cu gingivita, este urmata de parodontita superficiala si de cea avansata. Spre deosebire de celelalte doua stadii ale bolii, gingivita este tratabila. Pentru parodontita superficiala si cea avansata, tratamentul este unul complex, care doar stopeaza avansarea bolii. Din nefericire, daca nu este tratata in timp util, aceasta poate cauza pierderea totala a dintilor.

    Care este tratamentul pentru parodontoza?

    Tratamentul pentru parodontoza este diferit in functie de stadiul de avansare al afectiunii. Pentru stabilirea schemei de tratament este necesar un control stomatologic, cu ajutorul caruia medicul se va edifica in privinta problemelor existente si va pune diagnosticul. Astfel, in cazul gingivitei, un detartraj si un periaj profesional vor solutiona problema. Cu toate acestea, este necesara o igiena orala stricta pentru a preveni reaparitia bolii. In cazurile mai avansate, este necesara inlaturarea pungilor parodontale si dezinfectia lor. De asemenea, poate fi necesara imobilizarea dintilor cu ajutorul unei benzi din fibra de sticla si indepartarea tesuturilor infectate din pungile parodontale printr-un chiuretaj.

    In cazurile grave, medicul stomatolog va efectua interventii de aditie osoasa pentru a ajuta osul sa se regenereze. Pentru gingiilor deteriorate exista numeroase proceduri care ajuta la tratarea parodontozei precum: aplicarea unor grefe gingivale, repozitionarea acestora, gingivectomii sau gingivoplastii.
    Pentru ca tratamentele sa fie eficiente, este necesara respectarea sfatului medicului si a tuturor indicatiilor oferite de acesta. In functie de gravitatea problemei si de tratamentul propus, va fi necesara si o igiena orala stricta, care poate presupune paste de dinti speciale, periute interdentare, folosirea atei dentare, a dusului bucal sau a apei de gura.

    Medicul stomatolog iti va recomanda, de asemenea, efectuarea unui control stomatologic o data la patru luni si tinerea sub observatie pentru o evaluare cat mai corecta si un tratament eficient.

    Unde pot trata parodontoza?

    In cabinetul stomatologic Dr. Rosca specialistii nostri cu experienta in parodontologie te vor indruma si ajuta cu tratamentele necesare pentru a preveni si stopa aceasta boala. Dispunem de tehnologie moderna, de experti in toate ramurile stomatologiei si de o echipa profesionista care sa te ajute sa ai un zambet stralucitor.

    Cabinetul stomatologic se afla pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, sector 6. Pentru programari, contacteaza-ne.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca