1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Stomatologie Generala
  6. >>
  7. Ce este gingivita? Tratament

Ce este gingivita? Tratament

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    femeie care arata cu degetul spre gingiile cu probleme

    Gingivita reprezinta inflamarea gingiilor si implica un tratament simplu. Aceasta apare din cauza placii bacteriene indepartate incorect. Gingivita este o afectiune tratabila si este primul stadiu al paradontozei. Din cauza bacteriilor care se dezvolta pe si intre dinti, aceasta afectiune apare destul de frecvent. Pentru a afla cumsa depistezi gingivita, care este tratamentul si cum sa o previi, urmareste informatiile de mai jos.

    Ce este gingivita?

    Gingivita este o afectiune ce cauzeaza inflamarea gingiilor. Acestea vor capata si un aspect rosiatic, ceea ce face ca boala sa fie usor de depistat. In momentul in care placa bacteriana nu este curatata de doua sau mai multe ori pe zi, bacteriile irita gingiile.

    Gingivita este tratabila, daca este descoperita la timp. Daca toxinele din placa bacteriana nu au atacat inca dintii si radacinile acestora, inseamna ca infectia nu este una adanca. Din nefericire, daca nu este remediata in timp util, gingivita evolueaza in parodontita. Aceasta poate deteriora dintii, radacinile acestora si gingiile iremediabil si duce la probleme mult mai grave.

    Cum imi dau seama daca sufar de gingivita?

    Cele mai frecvente simptome ale gingivitei sunt inflamarea gingiilor, respiratia urat mirositoare si un gust neplacut in gura. Gingiile sunt mult mai sensibile atunci cand va spalati pe dinti si sangereaza. De asemenea, daca gingiile sunt afectate, acestea se vor retrage, iar dintii vor parea alungiti. Aceste semne arata ca exista o afectiune la nivelul lor si iti recomandam sa faci o vizita medicului stomatolog pentru a diagnostica problema. Acesta va efectua un consult amanuntit si iti va oferi cel mai bun tratament pentru gingivita.

    gingii inflamate care sangereaza in jurul unui dinte

    Cum pot preveni gingivita?

    Deoarece gingivita apare din cauza placii bacteriene, este necesar sa ai o igiena orala corespunzatoare. Acest lucru presupune sa te speli pe dinti de cel putin doua ori pe zi, sa alegi o periuta potrivita si sa cureti intreaga suprafata a dintelui. De asemenea, trebuie sa cureti nu doar dintii, ci si intreaga cavitate bucala, inclusiv limba si obrajii atunci cand realizezi periajul.

    Mai mult decat atat, trebuie sa folosesti si ata dentara. Aceasta patrunde mai bine intre dinti, unde periuta de dinti nu este 100% eficienta. Apa de gura previne tartrul si placa bacteriana si iti lasa un gust si un miros placut in cavitatea bucala. Astfel, toate resturile de alimente sunt indepartate, iar dintii tau vor fi sanatosi, iar zambetul unul stralucitor.

    De asemenea, alimentatia joaca un rol foarte important atunci cand vorbim despre sanatatea gingiilor si a dintilor. Incearca sa eviti alimentele si bauturile cu zaharuri si amidon care ataca dintii si ajuta la formarea placii bacteriene. In schimb, include in dieta ta fructe si legume care au un aport mare de nutrienti. Acestea vor intari smaltul dintilor si te vor ajuta sa ai gingii sanatoase.

    Este binecunoscut faptul ca tutunul, tigarile si nicotina regasita in acestea dauneaza dintilor si gingiilor. Incearca sa renunti la acest obicei sau macar sa reduci cat mai mult fumatul.

    Controalele periodice la medicul stomatolog te vor ajuta sa previi aparitia afectiunilor dintilor si gingiilor. Un detartraj si un periaj profesional vor elimina tartrul si placa bacteriana. Aceste procedee trebuie efectuate o data la 6 luni, iar daca esti fumator, o data la 3 luni.

    Factori care cauzeaza gingivita

    Prima cauza a aparitiei gingivitei este igiena orala ineficinta si necorespunzatoare. Retractia gingivala ce vine odata inaintarea in varsta poate cauza si ea aparitia acestei afectiuni. De asemenea, daca ai avut parte de interventii stomatologice care impiedica spalatul pe dinti in mod eficient in anumite zone, exista sanse ca aceasta afectiune sa isi faca aparitia.

    Daca suferi de boli care scad imunitatea sau daca ai fost nevoit sa iei anumite medicamente, gingivita poate fi un efect secundar al acestora.

    Tipuri de gingivita

    Exista mai multe tipuri de gingivita care te pot afecta:

    • Gingivita cronica este cauzata de placa dentara si duce la formarea unor placi gingivale;
    • Gingivita diabetica apare la persoanele ce sufera de diabet zaharat;
    • Gingivita la gravide apare la persoanele insarcinate si poate disparea fara tratament, dupa nastere;
    • Gingivita medicamentoasa apare de cele mai multe ori la persoanele care iau regulat anticonceptionale.
    femeie care a muscat dintr-un mar si are durere de dinti
    Gingivita netratata duce la parodontoza

    Care este tratamentul pentru gingivita?

    Gingivita se trateaza de cele mai multe ori printr-o curatare ampla a dintilor, prin eliminarea placii bacteriene si a tartrului care s-a depus sub gingie.

    Acesta presupune utilizarea unui aparat cu ultrasunete ce va sparge tartrul depus intre si pe dinti. Dentistul va realiza si un chiuretaj subgingival pentru a elimina orice urma de tartru depus sub gingie, dar si pentru a trata infectia. La final, acesta va folosi o solutie antiseptica ce are rolul de a curata zona in care a fost efectuata procedura.

    Medicul stomatolog iti va recomanda ca dupa tratament sa ai o igiena orala stricta si acasa, pentru a mentine efectele detartrajului si periajului profesional.

    Daca gingivita este avansata, medicul stomatolog iti va recomanda un tratament chirurgical care presupune efectuarea unor mici incizii in gingie, pentru a curata mai bine radacinile dintilor.
    Daca a avut loc retractia gingivala, atunci este nevoie de o grefa pentru a inlocui tesuturile gingivale. Aceasta grefa va fi preluata din cavitatea bucala, cel mai probabil din cerul gurii.

    Daca gingivita se afla intr-un stadiu inaintat de evolutie si s-a instalat deja parodontoza, exista posibilitatatea ca medicul stomatolog sa aiba nevoie de o grefa de os. Acesta grefa va fi luata de la pacient sau se va folosi un os sintetic. Cu ajutorul ei, dintii se vor fixa si astfel se va preveni pierderea acestora.

    Daca tratamentele sunt efectuate in timp util, vei putea scapa de gingivita foarte rapid. Aceste tratamente sunt nedureroase deoarece au loc sub anestezie locala.

    Unde pot trata gingivita?

    In cabinetul stomatologic Dr.Rosca, medicii nostri specialisti vor efectua un control amanuntit pentru a diagnostica gingivita. Ei vor decide cat de avansata este afectiunea si iti vor recomanda cel mai bun tratament. In cabinetul nostru aflat pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, sector 6, in zona Orizont, apropiere de Parcul Moghioros sau Favorit efectuam tratamente chirurgicale, dar si detartraj cu ultrasunete si periaj profesional. Pentru a face o programare, te rugam sa ne contactezi.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca