1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Stomatologie Generala
  6. >>
  7. Ce sunt aftele bucale?...

Ce sunt aftele bucale? Tratament

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    femeie care isi tine mana pe obraz din cauza unei dureri

    Aftele bucale iau forma unor leziuni mici, de culoare alba ce apar in interiorul gurii, pe buze sau obraji, pe gingii, cerul gurii sau chiar si pe limba. Aftele bucale sunt inconjurate de o zona rosiatica, sunt inflamate, dureroase si incomode. Numita si stromatita aftoasa, aceasta afectiune este foarte populara.

    Ce sunt aftele bucale?

    Aftele bucale apar in cavitatea bucala, sunt dureroase, mai ales in momentul in care ulcereaza. Acestea persista timp de 7 pana la 15 zile si provoaca un disconfort intens. Aftele bucale sunt inflamatii care genereaza o usturime neplacuta.
    Din nefericire, aftele bucale pot reaparea si de cele mai multe ori acestea sunt cauzate de probleme cu sistemului imunitar, boli, accidentari.

    Cum imi dai seama daca am afte bucale?|

    Simptomele aftelor bucale sunt usturimea si roseata. Acestea se formeaza pe cerul gurii, sub limba sau in lateralul ei, pe obraji, in interiorul buzei sau pe gingii. Daca simti o usoara furnicatura intr-una dintre aceste zone sau o senzatie de arsura, exista posibilitatea sa iti apara o astfel de afta.
    Daca aceasta nu este tratata, poate duce la ulceratii dureroase si iti va afecta alimentatia, masticatia si modul in care vorbesti.

    Ce mananc daca am afte bucale?

    Daca ai observat aparitia unei afte bucale, este ideal sa mananci si sa bei lichide si alimente tinute la temperatura camerei, piureuri, alimente moi. Daca acestea sunt foarte reci sau calde, vei simti un disconfort mai mare atunci cand mesteci.
    De asemenea, iti recomandam sa alegi alimente care nu vor irita si mai tare afta. Evita mancarurile foarte picante, acre sau sarate, citricele sau crutoanele, chipsurile.

    Tipuri de afte bucale

    Aftele bucale se impart in trei categorii. In functie de tipul lor, stromatita aftoasa se vindeca mai rapid sau mai greu si poate dura chiar si cateva luni.

    • Aftele minore – acestea reprezinta in jur de 85% din cazuri. Din fericire, acestea nu sunt contagioase, au un aspect alb galbui si se vindeca in maximum 2 saptamani. In momentul ulceratiei pot avea un aspect neplacut, insa nu trebuie sa iti faci griji pentru ca acestea nu lasa nicio cicatrice. De multe ori, acest tip de stromatita aftoasa este cauzata de aparatele sau protezele dentare. De asemenea, daca ti-ai muscat din greseala obrazul sau limba, poti dezvolta o afta bucala.
    • Aftele bucale majore – acestea au o dimensiune mult mai mare decat aftele minore si au o forma nedefinita. Spre deosebire de aftele minore, acestea pot lasa o cicatrice si sunt mult mai dureroase. Procesul de vindecare poate fi foarte inconfortabil si poate dura pana la o luna. Aceste afte apar de cele mai multe ori pe cerul gurii, pe gingii sau pe limba.
    • Aftele bucale hipertiforme – sunt dureroase si apar in grup de pana la 100 de afte mai mici care formeaza o leziune mai mare. Timpul de vindecare este de maximum 2 saptamani si, la fel ca aftele minore, nu lasa cicatrici. Ele apar la persoanele mai in varsta si nu sunt contagioase.

    De ce apar aftele bucale?

    Exista numeroase motive pentru care aftele bucale pot aparea. Astfel, trebuie sa eviti sa apesi prea tare cu periuta de dinti in momentul in care iti cureti obrajii, limba si gingiile. Aparatul dentar sau alte lucrari stomatologice pot cauza si ele aparitia aftelor minore. Chiar si protezele dentare pot genera aparitia unei afte.

    Exista si o serie de bacterii, precum helicobacter, care pot duce la dezvoltarea aftelor.
    Mai mult decat atat, daca alimentatia este una nesanatoasa sau ai sensibilitati la diverse alimente precum oua, branza, capsuni sau produse picante sau acide, atunci exista posibilitatea sa iti apara afte bucale.
    Stresul este si el un mare inamic.

    Acesta poate cauza stromatita aftoasa deoarece are capacitatea de a schimba PH-ul salivei. Boli precum HIV, probleme cu sistemul imunitar sau boala Crohn pot cauza aparitia aftelor.
    Daca in familia ta exista persoane care au suferit de afte bucale, sunt si mai multe sanse ca si tu sa le dezvolti.

    femeie la un control stomatologic inspectie dentara

    Care este tratamentul pentru aftele bucale?

    De cele mai multe ori, aftele bucale nu au nevoie de tratament. Acestea se absorb singure in cel mult doua saptamani. Insa, daca acestea sunt foarte dureroase, iti recomandam sa faci o vizita medicului stomatolog. Dentistul iti va oferi un diagnostic si un tratament cu unguent pentru zona inflamata. Acesta consta de regula in solutii antimicrobiene, care dezinfecteaza zona sau solutii cu vitamine. Medicul va poate recomanda si sa utilizati bicarbonatul de sodiu pentru aftele bucale. In functie de varsta pacientului, tratamentul poate fi diferit. Pentru copii, se vor evita solutiile cu tetraciclina.

    Mai mult decat atat, dentistul poate efectua si o operatie chirurgicala pentru a te ajuta sa scapi de stromatita aftoasa. Tratamentul se va efectua cu un aparat laser care ajuta la o vindecare mult mai rapida si la reducerea disconfortului resimtit.

    Cum pot preveni aparitia aftelor bucale?

    Daca porti o proteza dentara sau ai aparat dentar, este necesar sa ai o igiena orala stricta pentru a reduce riscul de a dezvolta afte bucale. Scoate proteza in timpul noptii si ai grija sa fie mereu curata atunci cand o reintroduci in cavitatea bucala. Foloseste o periuta de dinti moale pentru curatarea dintilor si a gurii.

    Aftele bucale la copii

    La copiii, aftele bucale apar din cauza stresului, a muscarii accidentale a limbii sau a obrajilor sau daca acesta are alergii la anumite alimente. Refuzul mancarii si irascibilitatea celui mic pot fi primele semne ale unei afte bucale.

    In acest caz, iti recomandam sa mergeti la medicul dentist pentru a primi un diagnostic corect. Constatarea medicala se face in urma recoltarii unor analize de sange sau a inspectiei cavitatii bucale. Medicul stomatolog iti va oferi un tratament potrivit varstei copilului si te va invata cum sa il aplici eficient acasa.

    Unde pot trata aftele bucale?

    Pentru a diagnostica aftele bucale, va recomandam sa ne faceti o vizita in Cabinetul Stomatologic Dr.Rosca, situat pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, sector 6, in zona Orizont, apropiere de Parcul Moghioros sau Favorit. Specialistii nostri te vor consulta si iti vor recomanda tratamentul potrivit pentru problema ta. Pentru a face o programare, te rugam sa ne contactezi.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca