1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Tratament Carii
  6. >>
  7. Carie dentara – cum...

Carie dentara – cum o previi si cum tratezi dintii

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    replica dinti cariati si bomboane

    Cariile dentare reprezinta acele pete negricioase ce apar pe dinti. Cariile apar din cauza placii bacteriene care se formeaza pe dinti si care nu este indepartata la timp sau intr-un mod eficient. Pentru a afla ce trebuie sa faci ca sa ai dinti stralucitori si un zambet sanatos, fara carii, citeste in articolul de mai jos.

    Ce sunt cariile dentare?

    Cariile au culoare maronie sau neagra si se formeaza pe si intre dinti si masele. Din cauza placii bacteriene care se formeaza pe dinti si a alimentatiei bogate in zahaharuri si amidon, smaltul dintilor este atacat. In momentul in care acesta se rupe, se formeaza cariile. Din fericire, cariile se pot trata cu usurinta daca sunt depistate la timp. In caz contrar, cariile vor crea adevarate probleme atat copiilor, cat si adultilor.

    Placa bacteriana are rolul de a descompune zaharurile in acizi. In acest fel, dintii tai sunt atacati si incepe procesul de distrugere a smaltului. Saliva are rolul de a pastra un echilibru in cavitatea bucala si de a preveni aceste atacuri asupra dintilor. Daca aceasta nu isi indeplineste rolul, atunci placa bacteriana si acizii incep deteriorarea smaltului.

    Cu toate acestea, nu doar zaharurile sunt responsabile pentru distrugerea dintilor. Este recomandat sa ai o alimentatie sanatoasa si o rutina bine stabilita a spalatului pe dinti daca iti doresti ca acestia sa fie sanatosi, fara dureri, iar tu sa ai un zambet alb, stralucitor. Mai mult decat atat, este foarte importanta si pasta de dinti pe care o folosesti. Conteaza, insa, si mostenirea genetica, ereditatea.

    replica dinte sparta pe jumatate cu carie dentara
    Anumite carii dentare pot fi identificate doar de medicul stomatolog

    Care sunt tipurile de carii?

    Nu doar copiii au predispozitie sa dezvolte carii, dar si adultii. De aceea, este indicat sa ai intotdeauna grija de dantura ta si sa iti inveti copiii inca de mici sa aiba o rutina de igiena orala stricta.
    Cariile dentare sunt de mai multe feluri, dupa cum urmeaza:

    Carii coronare – acestea sunt cele mai frecvente carii. Apar atat la copii, cat si la adulti si se formeaza interdentar sau pe suprafata dintelui.

    Cariile radiculare – acest tip de carie este cauzat de imbatranire, respectiv de retractia gingivala ce apare odata cu inaintarea in varsta. Astfel, radacina dintilor tai este expusa. Aceasta ar trebui sa fie acoperita de gingii, iar faptul ca nu dintii nu mai au smalt duce la carierea lor mult mai rapid.

    Cariile secundare – aceste carii se numesc si recidive ale cariei si au loc in jurul coronelor sau a obturatiilor. Acesti dinti sunt expusi mai mult pericolului de a se caria, deoarece placa bacterian se acumuleaza mult mai usor.

    Cum iti dai seama daca ai carii?

    In urma unui control stomatologic, medicul dentist iti poate spune daca ai sau nu carii dentare. Din nefericire, acestea nu sunt intotdeauna vizibile, iar dintii tai se pot distruge fara ca tu sa fii constient de acest lucru. De cele mai multe ori, cariile apar intre dinti, pe suprafata dintilor sau in zonele de sub gingie.

    Pentru a le putea depista si trata la timp, este indicat sa faci controale regulate la dentist. Poti preveni astfel aparitia cariilor si a durerilor provocate de acestea, care pot fi uneori foarte intense.
    Mai mult decat atat, exista modalitati prin care iti poti da seama daca ai carii ascunse. Daca respiratia este una urat mirositoare, aceasta poate fi cauzata de o carie.

    Alte semne ale aparitiei acestora sunt si durerea de dinti, petele mici, maronii sau gaurile in care simti ca intra adesea mancarea. Sensibilitatea dentara poate fi si ea un factor care semnaleaza aparitia problemelor dentare. Daca ai observat aceste simptome, te incurajam sa faci cat mai rapid o vizita la medicul stomatolog si sa nu lasi problema sa se agraveze. Cariile dentare se pot extinde si pot afecta si alti dinti sau pot crea probleme ce duc la extractia dintelui afectat.

    femeie care se vaita de durere de dinti cariati
    Cariile dentare pot cauza dureri de dinti

    Tratament pentru carii

    Medicul va trata caria dentara in functie de natura ei. Astfel, in cazul leziunilor mici aparute pe dinti acesta iti va recomanda un tratament cu fluor, tratarea cariei si aplicarea unei plombe. Daca aceasta este mai adanca si a afectat pe deplin dintele, este necesara obturatia de canal. In cazul in care doar radacina dintelui mai este sanatoasa, medicul stomatolog iti va recomanda aplicarea unei coroane dentare care sa ajute la o masticatie corecta.

    Cum previi aparitia cariilor?

    In primul rand, pentru a te asigura ca dintii tai sunt in permanenta sanatosi este nevoie sa realizezi controale stomatologice de cel putin doua ori pe an. De asemenea, un detartraj realizat o data la cel mult 6 luni si un periaj profesional te vor ajuta sa ai dintii in permanenta curati. Aceste tratamente ajuta la prevenirea cariilor dentare si la indepartarea placii bacteriene si a tartrului.

    O buna rutina a igienei orale inseamna sa te speli pe dinti de cel putin doua ori pe zi. Medicul dentist iti va recomanda sa folosesti, de asemenea, ata dentara si apa de gura pentru o curatare mai eficienta a cavitatii bucale.

    Alimentatia este si ea foarte importanta atunci cand iti doresti sa previi cariile dentare. De aceea, este recomandat sa nu consumi bauturi carbogazoase si zaharuri, intrucat acestea faciliteaza aparitia placii bacteriene.

    Daca ai consumat astfel de alimente si nu ai posibilitatea de a te spala pe dinti, foloseste apa de gura. Gustarile dese sunt si ele responsabile pentru aparitia cariilor dentare, deoarece expun dintii la zaharuri sau acizi de mai multe ori pe zi, fara ca dupa aceea sa fie curatati eficient.

    Mai mult decat atat, este important ca apa de baut sa contina fluor. Daca acest lucru nu este posibil, medicul stomatolog iti poate recomanda suplimente care sa contina fluor.

    Unde pot trata cariile dentare

    Iti recomandam sa iti faci controale stomatologice periodice pentru a preveni aparitia cariilor. Daca ai dureri de dinti, te asteptam in cabinetul Dr. Rosca de pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, sector 6.

    Medicii nostri specialisti iti vor face un control amanuntit si iti vor recomanda cel mai bun tratament pentru cariile dentare. In functie de gravitatea problemei, expertii nostri in stomatologie vor efectua plombe, tratamente de canal sau chiar extractia maselei si inlocuirea acesteia cu un implant dentar. Pentru a face o programare, contacteaza-ne!

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca