1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Stomatologie Generala
  6. >>
  7. Cum scap de respiratia...

Cum scap de respiratia urat mirositoare

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    halitoza

    Halitoza sau halena se traduce prin respiratie urat mirositoare. Din nefericire, aceasta este cauzata de o alimentatie nepotrivita, o igiena orala realizata necorespunzator sau de obiceiuri precum fumat. Halena te poate pune in situatii jenante si neplacute si este bine sa o tratezi din timp. Pentru a intelege mai bine care sunt simptomele, factorii care duc la aparitia halitozei, dar si schema de tratament, te invitam sa consulti articolul de mai jos.

    Ce este halitoza?

    Statisticile arata ca 30-50% dintre adulti sufera de aceasta afectiune, fara sa fie neaparat constienti. Cei care constata efectele ei si sunt deranjati de acestea sunt persoanele din jur, anturajul. Asadar, halena are un efect nedorit nu doar asupra ta, ci si asupra celor cu care interactionezi. In general, acest miros neplacut ascunde afectiuni precum tartrul, placa bacteriana sau cariile. De aceea este foarte important sa faci controale stomatologice regulat pentru a depista la timp toate problemele dentare care iti pot afecta viata de zi cu zi.

    Care sunt cauzele halenei?

    Cauzele halitozei difera de la persoana la persoana si nu trebuie ignorate. Respiratia urat mirositoare poate fi cauzata de afectiuni stomatologice grave. Halena este permanenta si nu trebuie confundata cu respiratia urat mirositoare ce apare in momentul in care consumi alimente precum ceapa sau usturoi. In general, halitoza este cauzata de urmatorii factori:

    • O igiena orala efectuata incorect
    • Afectiuni la nivel gingival (boli parodontale)
    • Placa bacteriana neindepartata
    • Tartru
    • Carii
    • Xerostomia (gura uscata)
    • Urme de mancare intre dintii stricati
    • Fumatul
    • Obturatii de canal realizate incorect


    Acestea sunt cele mai comune cauze ale halenei insa, afectiunea ar putea fi declansata si de alte probleme precum diabetul zaharat, sinuzita, amigdalita, deficitul de vitamine, faringita, bronsita etc.

    respiratie urat mirositoare

    Cum scapi de halitoza?

    In primul rand, iti recomandam sa faci o vizita medicului stomatolog pentru a descoperi cauza halitozei. Daca se semnaleaza aparitia cariilor, atunci acestea trebuie tratate. Cum spuneam mai sus, tartrul si placa bacteriana sunt si ele cauze ale halenei, drept urmare medicul iti va recomanda efectuarea unui periaj profesional si a unui detartraj cu ultrasunete.

    Imbunatatirea igienei orale se numara printre lucrurile pe care trebuie sa le faci pentru a scapa de mirosul neplacut al cavitatii bucale. Astfel, este recomandat un periaj de minimum doua minute de doua ori pe zi. Folosirea atei dentare ar trebui sa faca si ea parte din rutina zilnica, deoarece elimina resturile de mancare aflate intre dinti. Aceasta acceseaza spatii in care periuta nu poate ajunge si iti va oferi o curatare a dintilor in profunzime.

    Nu trebuie ignorata nici folosirea apei de gura, deoarece aceasta improspateaza respiratia si previne aparitia placii bacteriene si a tartrului.

    In timpul periajului, pentru o mai buna curatare, este necesar sa iti speli dintii pe toate suprafetele, cu miscari rotative si de sus in jos, dar sa periezi si limba si obrajii.

    Fumatul se numara printre cele mai comune cauze ale halenei, dar si al altor probleme la nivelul tenului, pielii sau plamanilor. Medicul stomatolog iti va recomanda sa faci demersurile necesare pentru a renunta la fumat.

    Modalitati de preventie

    In primul rand, pentru a preveni aparitia halitozei trebuie sa ai o dieta echilibrata si o alimentatie buna. Iti mai recomandam sa incerci sa consumi cat mai putine bauturi carbogazoase care au un continut ridicat de zaharuri. Acestea contribuie la distrugerea dintilor, respectiv la aparitia respiratiei neplacute.

    Medicul stomatolog te va sfatui sa bei cel putin doi litri de apa pe zi, sa iti schimbi periuta de dinti la 3-4 luni si sa consumi cat mai putin alcool sau cafea, deoarece acestea sunt bauturi care deshidrateaza.
    In cazul in care porti o proteza dentara, este necesar sa ai un ritual si mai strict de igiena orala.

    halena

    Cum aflu daca am halena?

    Un control stomatologic periodic te va ajuta nu doar sa previi si sa scapi de halitoza, dar sa o si identifici la timp. Cu ajutorul unui halimetru, dentistul masoara hidrogenul sulfurat din aerul expirat. Insa, cea mai utilizata metoda de a verifica o respiratie neplacuta este de la 10 centimetri distanta de aerul expirat.
    In momentul in care utilizezi spray-uri mentolate pentru gura, mananci guma de mestecat si constati ca mirosul neplacut este eliminat doar temporar, acesta este un semn ca suferi de halitoza.

    Unde pot trata halitoza?

    Medicii nostri specialisti in stomatologie vor efectua un control pentru a afla care sunt cauzele aparitiei halitozei. Acestia iti vor aplica un periaj profesional si un detartraj cu ultrasunete care indeparteaza tartrul si placa bacteriana. In cazul in care nu aceste depuneri sunt cauza halenei, specialistii nostri in boli parodontale te vor ajuta sa scapi de bolile gingivale si sa elimini astfel halitoza.

    Iti recomandam sa programezi un control stomatologic cel putin o data la sase luni pentru a-ti mentine dintii sanatosi, zambetul stralucitor si respiratia placut mirositoare.

    Viziteaza-ne in cabinetul Dr. Rosca de pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, sector 6, zona parcul Moghioros, Favorit, Orizont.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca