1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Stomatologie Generala
  6. >>
  7. De ce sa folosesc...

De ce sa folosesc ata dentara?

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    recipient ata dentara

    Ata dentara ar trebui sa faca parte din igiena orala a tuturor. Ata dentara curata si indeparteaza alimentele dintre dinti, reducand astfel placa bacteriana din cavitatea bucala. Pentru a avea o dantura curata si dinti sanatosi, avem nevoie de o igiena orala completa, care sa includa nu doar periajul dintilor, dar si ata dentara, apa de gura si dusul bucal.

    Pentru a intelege mai bine care este rolul atei dentare in igiena zilnica a cavitatii bucale si de ce este necesara folosirea ei, citeste articolul de mai jos.

    Cand se foloseste ata dentara?

    Placa bacteriana reprezinta acea pelicula care se acumuleaza pe dinti si gingii si duce la aparitia cariilor si a bolilor gingivale. Aceasta trebuie indepartata in profunzime, in fiecare zi. Pentru a avea o igiena orala corespunzatoare, corecta si eficienta este necesar sa folosesti corect ata dentara, de doua ori pe zi.

    In acelasi timp, trebuie sa stii ca folosirea necorespunzatoare a acesteia iti poate deteriora dintii si gingiile. De aceea, foloseste-o cu miscari blande, fara sa ranesti gingiile.


    Medicul stomatolog va recomanda sa folosesti acest sistem de curatare inainte de a te spala pe dinti. Astfel, alimentele si placa bacteriana blocata intre dinti este indepartata, iar periajul se efectueaza intre un mod eficient si usor. Daca alegi sa iti speli dintii si apoi sa folosesti ata dentara, alimentele si placa bacteriana vor ramane in gura pana la urmatorul periaj.

    exemplu utilizare ata dentara pe model

    Cum utilizez ata dentara?

    Pentru a utiliza ata dentara intr-un mod eficient trebuie sa urmaresti urmatorii pasi:

    In primul rand, atunci cand rupi ata dentara, aceasta trebuie sa aiba cel putin 30 de centimetri. Pentru a tine corect ata dentara in mana, infasoara o mare parte acesteia in jurul ambelor degete mijlocii. Pentru a curata dintii, este necesar sa ramana aproximativ 5 cm de ata dentara.

    Tine si ghideaza ata intinsa cu ajutorul degetelor mari si aratator. Plaseaz-o intre dinti si gliseaza usor in sus si in jos. Ai grija sa cureti ambele fete ale fiecarui dinte si nu apasa pe gingii deoarece le poate zgaria sau invineti. In momentul in care ai ajuns in zona acestora, curbeaza ata in forma de C, astfel incat aceasta sa ajunga intre spatiul dintre dinti si gingie. Repeta toti acesti pasi pentru fiecare dinte in parte si utilizeaza o bucata noua si curata de ata dentara.

    Atunci cand efectuezi periajul, folosesti ata dentara sau dusul bucal, acorda atentie sporita si dintilor si maselelor din zona din spate a cavitatii bucale.

    Ata dentara pentru aparatul dentar

    Daca porti un aparat dentar, folosirea atei dentare poate parea un proces complicat. In momentul in care efectuezi acest proces, trebuie sa ai grija sa nu destabilizezi aparatul dentar si sa nu disloci vreuna dintre sarmulitele care conecteaza bracketsii.

    Tipuri de ata dentara

    Exista mai multe tipuri de ata dentara. Acestea sunt catalogate in functie de materialul din care sunt confectionate, tipul de impregnare sau dupa forma.
    Astfel, aceasta poate fi fabricata din matase sau poate fi artificiala, confectionata din nailon sau alte materiale. De asemenea exista tipuri de ata dentara care sunt tratate cu ceara. Ata nu se va desparti in mai multe fire in momentul in care este utilizata. Acest tip este recomandat persoanelor care au spatii inguste intre dinti sau un numar mai mare de plombe. Ata dentara care nu este tratata cu ceara va curata mai bine dintii, se va desprinde in mai multe firisoare, patrunzand mai bine in spatiile regasite intre dinti.

    In general, aceasta este tratata cu produs antiseptic care ajuta la prevenirea cariilor, dar si cu mentol, care ajuta la mentinerea unei respiratii proaspete.

    Pentru a alege cea mai buna ata dentara, consulta-te cu medicul tau stomatolog. In functie de pozitionarea dintilor si a spatiilor care se regasesc intre acestia, dentistul iti va recomanda o ata potrivita danturii tale. De asemenea, tot el te poate ajuta si invata cum sa o folosesti corect acasa.

    Daca ai copii, acestia trebuie invatati inca de mici sa sa isi curete dintii intre un mod eficient. Igiena orala la copii trebuie invatata inca din primii ani, astfel incat micutul sa nu dezvolte mai tarziu probleme dentare sau gingivale.

    femeie care iti curata dintii cu ata dentara

    Beneficiile atei dentare

    Utilizarea unei ate dentare vine cu numeroase beneficii. Daca aceasta este utilizata corect, previne aparitia cariilor, a bolilor de natura parodontala si ofera o mai buna curatare a spatiilor interdentare.

    Ata dentara este ideala pentru dintii foarte apropiati sau pentru cei aflati in partea din spate a cavitatii bucale. Ultimii molari sunt adesea neglijati si curatati necorespunzator deoarece periuta de dinti nu poate patrunde si accesa eficient aceasta zona.

    Cu ajutorul atei dentare vei indeparta resturile de mancare ramase intre dinti si vei preveni aparitia placii bacteriene. Mai mult decat atat, daca folosesti o ata dentara cu arome, aceasta va ajuta la eliminarea mirosului neplacut din gura.

    Iti recomandam sa folosesti ata dentara zilnic, de doua ori pe zi sau dupa fiecare masa. De asemenea, pentru o buna igiena orala utilizeaz-o si seara, inainte de periajul dintilor. Daca resturile de mancare nu sunt eliminate inainte de culcare, acestea vor ramane in cavitatea bucala toata noaptea si vor duce la dezvoltarea placii bacteriene.

    Unde fac un consult stomatologic?

    Pentru a avea o dantura curata si sanatoasa, nu este indeajuns sa te speli pe dinti de doua ori pe zi. Iti recomandam sa efectuezi cel putin o data la 6 luni un consult stomatologic. Medicul dentist va putea descoperi carii interdentare, pe care tu nu le poti depista cu ochiul liber. Este indicat sa previi aparitia acestora cu ajutorul unei igienei orale corespunzatoare, dar si efectuand controale stomatologice periodice pentru a te asigura ca dintii tai sunt sanatosi si curati.

    Pentru a realiza un consult, vino in Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca situat pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, sector 6, in zona Orizont, apropiere de Parcul Moghioros sau Favorit. Medicii nostri sunt specializati in toate ramurile stomatologiei si vor avea grija ca tu sa ai parte de o experienta cat mai placuta in timpul controlului. Daca doresti sa faci o programare, te rugam sa ne contactezi.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca