1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Tratament Carii
  6. >>
  7. Tipuri de carii dentare...

Tipuri de carii dentare si tratament

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    femeie la medicul stomatolog in timpul unui control de rutina

    Cariile dentare se numara printre cele mai comune afectiuni ale cavitatii bucale. In functie de sectiunea dintelui pe care o ataca, cariile dentare sunt de mai multe tipuri si pot necesita tratamente diferite.

    Cariile dentare afecteaza atat dintii copiilor, cat si pe cei ai adultilor, in egala masura si sunt cauzate de placa bacteriana neindepartata necorespunzator. Aceasta este cea mai comuna problema pentru care 90% din pacienti consulta un medic stomatolog.

    Carii dentare: tipuri

    Cariile pot fi de mai multe tipuri, desi modul in care acestea se dezvolta este similar. In functie de particularitatile fiecarui tip, tratamentul poate fi diferit. Acestea se impart astfel:

    Carii incipiente – acest tip de carie nu poate fi observat cu ochiul liber de catre pacient. Se manifesta prin aparitia unor pete albe pe dinti, lucru care face ca acestea sa fie de multe ignorate. Daca efectuezi controale stomatologice periodice, medicul dentist va recunoaste cariile incipiente si va putea aplica tratamentul din timp, astfel incat afectiunile carioase sa nu poata avansa. Iti recomandam sa faci vizite periodice, o data la cel mult sase luni pentru a putea preveni astfel de probleme dentare.

    Cariile dezvoltate in smaltul dintilor – reprezinta cel mai comun tip de carie. Acestea se dezvolta intre dinti sau pe suprafetele acestora.

    Cariile in dentina – acest tip de carie apare in momentul in care problemele din smalt nu sunt tratate la timp. Ele afecteaza dentina regasita in dintii tai, iar daca tratamentul nu este efectuat in timp util, poate duce chiar si la pierderea dintelui cariat. In aceasta situatie vei avea nevoie de un implant dentar.

    Cariile aparute in dentina, aproape de pulpa dintelui sunt si ele foarte problematice deoarece afecteaza nervul. In aceste situatii, poti resimti un disconfort mare si durere profunda.

    Cariile in cement reprezinta acel tip de carie ce este cauzat de boli precum gingivita si parodontita. Aceste afectiuni descopera radacina dintelui care la randul ei este acoperita de un strat de cement. Spre deosebire de smaltul dintelui, cementul este mult mai usor de penetrat si nu la fel de rezistent.

    cum arata la microscop un dinte care este afectat de o carie
    Caria dentara aparuta in zona destinata masticatiei

    Mai mult decat atat, cariile mai pot fi catalogate si in functie de amplasarea lor.

    Astfel, daca ele apar intre dinti sau pe una dintre fetele acestora, vor fi catalogate drept carii pe fete netede. Aparitia lor este cauzata de o igiena orala precara. Daca nu foloseste ata dentara si nu periezi dintii timp de doua minute la fiecare igienizare, pe toate suprafetele, placa bacteriana nu este indepartata corespunzator. In acest mod este favorizata dezvoltarea ei, aparitia cariilor, dar si a tartrului.

    Fiecare dinte in parte prezinta santuri si fosete care se regasesc pe suprafata dintilor dispusi lateral. Aceasta suprafata este folosita pentru masticatie. In zonele respective se pot depozita resturi de alimente si este necesar sa iti cureti atent dintii pentru a le indeparta inainte sa atace smaltul.

    Factori care pot duce la aparitia cariilor dentare

    Pe langa o igiena orala necorespunzatoare, exista si alti factori care incurajeaza aparitia problemelor dentare. In momentul in care nu folosesti o pasta de dinti cu un continut optim de flour, cariile se pot dezvolta pe dinti. Responsabile sunt si consumul de cafea sau ceai si bauturile acidulate. Pentru a reduce riscul de aparitie a cariilor iti recomandam sa folosesti un pai in momentul in care bei sau sa te speli pe dinti si sa iti clatesti gura dupa ce ai consumat aceste bauturi. Placa bacteriana dezvoltata in cavitatea bucala este cel mai mare inamic al dintilor tai, motiv pentru care aceasta trebuie sa te speli pe dinti de cel putin doua ori pe zi.

    mulaj dinti care exemplifica modalitatea de evolutie a unei carii dentare
    Evolutia cariilor dentare

    Preventia cariilor dentare

    Cea mai buna metoda de a evita aparitia cariilor dentare este preventia. Aceasta presupune stabilirea unei igienei orale adecvate, care sa includa periajul dintilor de doua ori pe zi, timp de doua minute. Este necesara folosirea atei dentare sau a dusului bucal. Mai mult decat atat, utilizeaza apa de gura pentru a ajuta la o mai buna indepartare a placii bacteriene, responsabila pentru dezvoltarea acestei afectiuni a dintilor.

    Iti recomandam sa te prezinti la un cabinetul stomatologic pentru controale periodice. Medicul dentist va putea astfel sa iti puna un diagnostic corect, sa trateze eventualele probleme aparute si sa monitorizeze atent zonele predispuse sa dezvolte astfel de afectiuni carioase. El iti va recomanda produse pentru o mai buna igiena orala sau schimbarea unor obiceiuri in vederea efectuarii unui periaj eficient, care sa mentina dantura sanatoasa.

    Tratament carii dentare

    Tratamentul poate fi diferit in functie de gravitatea afectiunii carioase si de tipul de carie cu care te confrunti. Astfel, in cazul afectiunilor foarte putin vizibile, precum cariile incipiente, medicul stomatolog iti va recomanda efectuarea unui tratament cu fluor. Daca afectiunea este mai avansata, va fi necesara curatarea zonei si aplicarea unei plombe dentare.

    In cazul cariilor dentare avansate, care sunt insotite de disconfort si dureri mari, medicul va efectua o obturatie de canal, va inlatura nervul si tesuturile afectate. Daca medicul stomatolog observa ca dintele este distrus, insa radacina acestuia este buna, va aplica o coroana dentara. In momentul in care intregul dinte este distrus, acesta va fi extras si va fi recomandata inserarea unui implant dentar care sa inlocuiasca dintele si sa ajute la o masticatie corecta.

    Unde tratez cariile dentare?

    La Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca vei descoperi o echipa profesionista, cu o vasta experienta in domeniu. Medicii nostri te vor ajuta sa previi sau sa tratezi afectiunile carioase ale dintilor tai. Dispunem de tehnologie avansata si lucram cu cele mai bune materiale pentru ca tu sa te bucuri de o lucrare efectuata in siguranta, corecta si durabila. Pentru mai multe detalii, dar si pentru a efectua o programare, te rugam sa ne contactezi. Ne poti face o vizita la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca de pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, sector 6.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca