1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Stomatologie Generala
  6. >>
  7. Ce este placa bacteriana...

Ce este placa bacteriana si cum o indepartez?

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    femeie la medicul dentist ion timpul unui control stomatologic

    Placa bacteriana reprezinta o pelicula incolora care se depune atat pe dinti, cat si in zona subgingivala. Placa bacteriana este formata din bacterii, microorganisme si zaharuri, care neindepartate la timp, vor duce la dezvoltarea tartrului si a cariilor.

    Pentru a afla care sunt cele mai bune metode de preventie, cum sa ai o igiena orala corecta si cum sa indepartezi placa bacteriana, consulta articolul de mai jos.

    Cum si cat de repede se formeaza placa bacteriana?

    Rapiditatea cu care se dezvolta placa bacteriana depinde de numerosi factori precum alimentatie sau obiceiurile zilnice de igiena orala. Astfel, daca ai un consum ridicat de alimente ce contin zaharuri, care nu sunt indepartate dupa fiecare masa, apare placa bacteriana. Pelicula incolora se depune nu doar pe dinti, ci si in zona gingiilor sau pe lucrari dentare precum proteze, implanturi sau coroane dentare.

    Placa bacteriana nu poate fi indepartata doar prin clatirea gurii cu apa. Este necesar un periaj in profunzime, pe toata suprafata dintilor si a lucrarilor efectuate de medicul stomatolog.

    In functie de fiecare individ in parte, durata de formare a placii bacteriene poate fi diferita. Cu toate acestea, procesul are loc in trei pasi, ce cuprind etapa de formare a peliculei incolore, etapa in care bacteriile se strang pe aceasta pelicula si se colonizeaza. Etapa finala presupune procesul de intarire a placii.

    In prima faza, placa se depune pe smalt, in santurile mici care se regasesc pe dinti. In primele ore aceasta nu prezinta bacterii. Totusi, pelicula se transforma rapid in placa bacteriana, iar intreg procedeul dureaza doar doua ore. La doar doua zile de la depunere, placa se dubleaza, iar in 21 de zile structura dezvoltata devine stabila. Alimentele si bauturile cu un continut ridicat de zahar ajuta la dezvoltarea bacteriilor, iar dupa 30 de zile apare placa matura.

    Un alt lucru de care trebuie sa fii in permanenta constient este ca placa se acumuleaza tot timpul si ca este necesar sa o ai o igiena orala stricta, in fiecare zi. Daca placa nu este indepartata corect, smaltul dintilor va incepe sa se distruga si are loc procesul de demineralizare.

    lipa ce zoomeaza pe dinto prezentand bacteriile depuse

    Placa bacteriana – tipuri

    In functie de locul in care se depune, placa bacteriana poate fi de doua tipuri:

    • Placa bacteriana supragingivala – se pozitioneaza pe coroana dintelui si daca nu este indepartata, pelicula se va ingrosa si va fi vizibila cu ochiul liber. Exista numerosi factori precum varsta, alimentatia, igiena orala, saliva sau amplasarea dintilor, care influenteaza depunerea placii bacteriene.
    • Placa bacteriana subgingivala se formeaza sub gingie. Neindepartarea acesteia este cauza bolilor tesuturilor moi din cavitatea bucala precum gingivita si parodontoza. Aceasta se depune sub gingii si poate cauza aparitia buzunarelor adanci de tartru.

    Semne ale placii bacteriene

    In cavitatea bucala se regasesc mai multe tipuri de bacterii. Daca nu sunt indepartate dupa fiecare masa, acestea se hranesc cu resturile de alimente si ataca dintii. Printre semnele existentei placii bacteriene se numara inflamarea si inrosirea gingiilor si depunerile mineralizate pe dinti. In cazurile mai avansate, placa bacteriana se transforma in tartru si poate duce inclusiv la dezvoltatea parodontozei, o afectiune ireversibila care cauzeaza pierderea dintilor.

    Cum previn aparitia placii bacteriene?

    O igiena orala eficienta reprezinta cea mai buna modalitate de a preveni aparitia placii bacteriene. Procesul de curatare a dintilor trebuie sa includa mai multi pasi precum spalarea dintilor cu pasta de dinti cu fluor pe toate suprafetele timp de doua minute, folosirea atei dentare sau a dusului bucal pentru a indeparta resturile alimentare din zonele in care periuta nu poate patrunde si folosirea apei de gura. Controalele stomatologice periodice fac si ele parte dintr-o rutina eficienta de igiena orala.

    Mai mult decat atat, este necesar sa ai o alimentatie sanatoasa, care sa nu includa multe zaharuri sau produse lipicioase precum caramelele, de exemplu.

    Un detartraj cu ultrasunete efectuat o data la 6 luni si un periaj profesional reprezinta o alta metoda eficienta de a mentine sanatatea cavitatii bucale, de a preveni cariile dentare si aparitia placii bacteriene.

    femeie incruntata ce tine in fata dintilor iun cartin cu dinti galbeni

    Efectele nocive ale depunerii placii bacteriene

    Placa bacteriana se formeaza nu doar pe dinti, ci si pe lucrarile dentare efectuate de medicul stomatolog. Bacteriile care formeaza placa dentara pot distruge smaltul dintilor si pot cauza numeroase probleme precum:
    Carii dentare – apar in momentul in care are loc demineralizarea smaltului. Petele albe aparute pe dinti reprezinta un semn al cariilor dentare incipiente.

    Gingivita – se dezvolta in momentul in care tesuturile moi care acopera radacina dintilor sunt inflamate. Daca observi ca gingiile sangereaza in timpul periajului, iti recomandam sa faci o vizita medicului stomatolog. De obicei, aceasta afectiune este insotita de o respiratie cu miros neplacut si de un gust metalic persistent in gura.

    Retractia gingivala – apare din cauza placii bacteriene indepartate necorespunzator. Aceasta problema duce la formarea buzunarelor de tartru si placa formată subgingival. Radacina dintelui este astfel expusa, iar bolile parodontale se vor dezvolta cu mai mare usurinta.

    Parodontoza se formeaza in momentul in care gingivita netratata evolueaza. Din nefericire, aceasta afectiune este ireversibila si duce la pierderea dintilor.

    Unde merg pentru un control stomatologic?

    La Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca vei fi intampinat de o echipa de medici cu o vasta experienta in domeniu. Apeleaza la noi daca placa bacteriana s-a mineralizat si a aparut deja tartrul. Iti vom recomanda un detartraj cu ultrasunete si un periaj profesional, care sa indeparteze tartrul si care ofera o curatare in profunzime a zonelor subgingivale si a dintilor.

    Daca doresti sa iti imbunatatesti periajul si sa fii sigur ca igiena orala practicata este eficienta, iti recomandam utilizarea revelatorului de placa. Acesta va colora zonele in care periajul nu a fost executat corect si iti va arata unde trebuie sa insisti in timpul igienei orale.

    Daca ai intrebari sau iti doresti sa faci o programare la medicul stomatolog, contacteaza-ne sau fa-ne o vizita la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca de pe Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca