1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Copilul la dentist
  6. >>
  7. 7 lucruri despre dintii...

7 lucruri despre dintii de lapte pe care trebuie sa le stii

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    periaj dinti sugari efectuat de un adult

    Odata cu aparitia primilor dinti de lapte, trebuie sa ai grija ca micutul tau sa aiba o igiena orala corespunzatoare. Eruptia dintilor de lapte este un procedeu foarte important deoarece se afla in stransa legatura cu modul in care vor erupe dintii permanenti. Este necesar ca primul set de dinti sa primeasca aceeasi atentie pe care o primesc dintii definitivi.

    Inca de la nastere, copilul are nevoie de o igiena orala bine pusa la punct ce implica, in prima faza, curatarea gingiilor cu o carpa umeda. Mai apoi, odata ce dintii au erupt si cel mic se poate spala singur, este recomandat sa construiti impreuna o rutina sanatoasa, eficienta, care sa tina la distanta orice problema dentara.

    Daca iti doresti ca micutul tau sa aiba intotdeauna dintii curati si sanatosi, citeste mai jos 7 lucruri pe care poate nu le stiai despre dintii de lapte. In acest fel vei invata cum sa ii protejezi mai bine si cum sa le oferi o curatare in profunzime, zilnica.

    copil mic cu jucarie pentru dinti

    Ce trebuie sa le stii despre dintii de lapte

    Poate dura chiar si luni de zile din momentul in care un dinte de lapte incepe sa se clatine si pana in momentul in care a cazut definitiv. Este indicat sa nu fortezi caderea si sa lasi dintele sa pice in mod natural. Acest proces este influentat de mai multi factori, precum alimentatia copilului si obiceiurile lui (exemplu: daca cel mic petrece mult timp cu mana in gura si atinge dintele in mod frecvent). Uneori poate dura si pana la doua luni ca un dinte de lapte sa cada. Daca observi ca a fost depasita aceasta perioada, mergi cu copilul la medicul stomatolog, intrucat ar putea fi necesara o extractie dentara.

    1. Dintii de lapte au rolul de a-i oferi copilului o masticatie corecta. Astfel, el va reusi sa absoarba toti nutrientii din alimente si sa aiba o digestie sanatoasa. De asemenea, dintii de lapte au si rolul de a ajuta copilul sa vorbeasca si sa pronunte corect cuvintele.
    2. In momentul in care un dinte de lapte cade, ceilalti dinti vor migra, pentru a acoperi spatiul lasat de dintele cazut. In aceasta situatie, exista posibilitatea ca dintele permanent sa nu aiba loc sa erupa. Daca prin deplasarea dintilor spatiul dintre ei s-a miscorat, dintele definitiv va erupe cu greutate, stramb. Pe tot parcursul acestui proces, medicul iti recomanda sa efectuezi controale stomatologice periodice pentru a monitoriza eruperea. Astfel, in cazul in care dintii au o pozitie nepotrivita, iti va explica beneficiile unui aparat dentar si ar trebui luate masuri pentru montarea acestuia.
    3. Dintii de lapte se cariaza mult mai usor decat dintii permanenti. Daca cel mic nu are o igiena orala eficienta, placa bacteriana se va dezvolta si astfel vor aparea cariile dentare. De cele mai multe ori, principalele motive pentru aparitia acestor probleme sunt alimentatia bogata in dulciuri sau o igiena necorespunzatoare. In cazul in care copilul nu se spala pe dinti de doua ori pe zi sau nu le permite parintilor sa curete eficient cavitatea bucala, dintii vor avea de suferit. De asemenea, cei mici adorm adesea spontan, fara ca parintii sa aiba timpul necesar pentru a efectua igiena orala si astfel creste riscul de a dezvolta carii dentare.
    4. Cariile dentare aparute la dintii de lapte pot insemna ca cel mic va avea probleme dentare si pe viitor. La o varsta foarte frageda, copiii se pot confrunta cu cariile de biberon. Acestea apar din cauze unei alimentatii nepotrivite, ce include dulciuri, sau din cauza alimentatiei cu biberonul cu lapte in timpul noptii. Cariile sunt foarte des intalnite la sugari si copiii pana in 3 ani. Din nefericire, aceasta problema dentara necesita o interventie rapida a medicului stomatolog deoarece caria de biberon avanseaza foarte rapid.
    5. Periajul dintilor trebuie efectuat imediat ce dintii au inceput sa erupa, fie ca sunt permanenti sau definitivi. Pentru curatarea acestora, achizitioneaza o periuta de dinti mai mica, cu peri moi, special conceputa pentru copii. Foloseste o pasta de dinti cu fluor care sa protejeze smaltul dintilor. Curata dintii micutului pe toate suprafetele si periaza-i usor. Dupa ce copilul a crescut, invata-l cum sa utilizeze singur periuta de dinti si ai grija ca periajul sa fie eficient si sa dureze in jurul a doua minute.
    6. Daca copilul este prea mic si nu i-au iesit inca dintii de lapte, asta nu inseamna ca nu este necesara o curatare ampla, zilnica a cavitatii bucale. Utilizeaza o carpa umeda si spala gingiile dupa fiecare masa. Compusii din lapte afecteaza dintii si pot duce la dezvoltarea bacteriilor, motiv pentru care trebuie efectuata zilnic igienizarea orala, astfel incat sa nu afecteze mai tarziu dintii si gingiile copilului.
    7. De cele mai multe ori, primul dinte de lapte care erupe va fi si cel care va cadea primul. Primii dinti care erup sunt incisivii si vor cadea in jurul varstei de 5-6 ani, insa acest proces poate avea loc inainte sau chiar dupa acest termen. Caderea dintilor se afla in stransa legatura cu momentul eruptiei. Astfel, daca dintii de lapte au erupt mai devreme, ei vor pleca la fel de timpuriu.
    copil spalat pe dinti cu periuta
    Periajul dintilor la sugari

    Unde merg pentru un consult stomatologic?

    La Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca medicii nostri pedodonti sunt prietenosi si il vor face pe cel mic sa se simta confortabil inca de la primele consultatii, astfel incat sa nu dezvolte frica de cabinetul stomatologic si de medicul dentist. Pedodontul va evalua starea de sanatate a dintilor celui mic, va monitoriza caderea dintilor de lapte si evolutia eruperilor dintilor permanenti.

    Contacteaza-ne pentru a face o programare sau pentru a afla mai multe detalii despre procedurile si tratamentele de care copilul ar putea avea nevoie. Echipa noastra este tanara, formata din specialisti in domeniul stomatologic, gata oricand sa te ajute cu o recomandare sau cu tratamentul de care ai nevoie pentru ca micutul sa aiba dinti frumosi si sanatosi.

    Gasesti Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca pe Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6, Bucuresti, in zona Orizont.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca