1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Stomatologie Generala
  6. >>
  7. Dintii de lapte ai...

Dintii de lapte ai copiilor

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    eruptia dintilor de lapte ai unui copil mic

    Dintii de lapte le dau dureri nu doar copiilor, ci le pot crea adevarate batai de cap si proaspetelor mamici. Desi acestia vor fi inlocuiti de dinti definitivi, si cei de lapte au nevoie de ingrijire atenta si adecvata. Astfel, copilul trebuie invatat inca de mic despre importanta unei rutine orale consecvente. O buna ingrijire a dintilor de lapte influenteaza dantura adulta, tocmai de aceea instalarea unor obiceiuri sanatoase de igiena dentara se face de la varste precoce.

    Pentru a te ajuta sa intelegi mai bine importanta acestora in prevenirea problemelor pe care le poate intampina copilul tau cat are inca dinti de lapte si cum sa ai grija de dantura lui, te invitam sa citesti articolul de mai jos.

    Ce sunt dintii de lapte ai copiilor?

    Dintii de lapte ai copiilor se formeaza inca din burta mamei. Insa, acestia sunt vizibili abia dupa primele sase luni de la nastere. Spre deosebire de adulti, copiii au doar 20 de dinti. Acestia se vor dezvolta intre doi si trei ani. Desi vor cadea, urmand sa fie inlocuiti de dintii permanenti, trebuie sa li se acorde o atentie sporita.

    Copilul va avea 4 incisivi laterali, 4 frontali, 4 canini, 4 molari primi si alti 4 secundari. Acesti sunt dinti temporari.

    Inca de dintaintea aparitiei primilor dinti este necesar sa imprimi o rutina orala bine stabilita. Curata-i gingiile cu un material moale! Desi dintii de lapte vor cadea, iti recomandam sa le oferi si acestora o atentie cat se poate mare. Dupa ce au aparut primii dinti, ajuta-ti copilul sa ii spele corect. Invata-l pe cel mic inca de la inceput despre importanta unei igiene orale corecte si explica-i cum sa isi faca singur periajul. Daca poti, transforma ritualul intr-o joaca sau spune-i povesti traduse pe intelesul lui, astfel incat curatatul dintilor sa devina o placere, nu un chin!

    Ce este eruptia dintilor de lapte la copii?

    Eruptia dintilor de lapte va avea loc incepand cu varsta de 6 luni. Procesul este unul deranjant pentru copil si vei observa ca cel mic este mai irascibl in aceasta perioada. Eruptia dintilor de lapte este un proces care se poate intinde pe durata mai multor luni. In timpul dezvoltarii danturii, pot aparea inflamatii gingivale sau roseata.

    Pana la varsta de doi ani este necesar ca cel mic sa aiba primul sau control stomatologic. Medicul dentist va urmari evolutia dintilor de lapte si va putea depista la timp eventualele probleme.

    Cand vor cadea dintii de lapte ai copiilor?

    Incepand cu varsta de 6 ani, dintii de lapte incep sa cada. Acest proces poate dura pana in jurul varstei de 12 ani. Insa, daca cel mic a avut probleme de natura dentara in decursul acestui timp, te poti astepta ca acestia sa fie extrasi mai devreme.

    Pierderea dintilor de lapte la copii se traduce prin resorbtia radacinilor dintilor. Astfel, dantura copilului incepe sa se clatine. Dintii definitivi vor impinge dintii de lapte, iar acestia din urma vor cadea.

    Dinti de lapte versus dinti definitivi

    Dintii primari sunt diferiti fata de dintii definitivi. Cei de lapte prezinta un smalt mai subtire si apar intr-un numar mai mic. Acest lucru se datoreaza dimensiunii reduse a cavitatii bucale.

    Probleme ce pot aparea la dintii de lapte ai copilor

    Chiar si dintii de lapte pot cauza probleme copiilor. Este necesara o rutina stricta prin care cavitatea bucala sa fie curatata in profunzime. Din nefericire, dintii de lapte au mai multe sanse sa prezinte carii decat dintii permanenti. De aceea, un periaj efectuat corect reprezinta cea mai buna modalitate de preventie.

    Controalele stomatologice periodice il vor ajuta pe cel mic sa aiba o dantura temporara si definitiva amplasate corect si fara probleme. De asemenea, daca depistezi cariile la timp, acestea pot fi tratate fara a supune copilul unui disconfort sporit.
    O alta problema care poate aparea in cazul dintilor de lapte ai copiilor este accidentarea. Dintii sparti sau fisurati necesita un control stomatologic efectuat in regim de urgenta.

    Alinierea dentara este si ea o situatie ce trebuie rezolvata la timp. Daca dintii de lapte au erupt stramb, trebuie sa faceti o vizita medicului ortodont, tocmai pentru a lua masurile necesare astfel incat sa se dezvolte fara probleme. Daca primii dinti ai copilului ies stramb, acestia pot influenta pozitia si alinierea dintilor definitivi.
    Pentru a preveni aceste probleme, iti recomandam sa duci copilul la medicul stomatolog de cel putin doua ori pe an. Controalele periodice au rolul de a preveni si de a trata la timp problemele pe care le intampina copiii cu dinti de lapte.

    Cum trebuie sa ingrijesti dintii de lapte ai copiilor

    copil mic se spala pe dinti singur cu periuta de dinti

    Chiar daca dintii de lapte nu sunt definitivi, acest lucru nu inseamna ca nu au nevoie de ingrijire si atentie. Invata-ti copilul sa foloseasca singur periuta de dinti. Puteti transforma rutina spalatului pe dinti intr-un obicei pe care sa il faceti impreuna, dar e indicat si necesar ca de la varsta de 3 ani sa se poate spala singur pe dinti.

    De asemenea, ajuta-l si invata-l sa foloseasca ata dentara. Aceasta acceseaza spatii dintre dinti unde periuta de dinti nu poate ajunge. Astfel are loc un proces de curatare mult mai atent si eficient realizat.
    In momentul in care dintii de lapte incep sa se clatine sau sunt pe cale de a cadea, poti diminua disconfortul aplicand cuburi de gheata pe gingie pentru a-i anestezia durerea.

    In momentul extractiei dintilor de lapte, utilizeaza un servetel curat si pune-l sa-si clateasca frecvent gura. Astfel, vei opri hemoragia cauzata de caderea dintelui.

    Pentru a mentine dintii copilului sanatosi, incearca sa il obisnuiesti de mic cu vizitele la medicul stomatolog.

    Unde pot sa duc copilul la dentist?

    Pentru a putea monitoriza atent evolutia dintilor de lapte ai copiilor, va recomandam sa faceti o programare la cabinetul stomatologic Dr.Rosca. Acesta este situat pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, sector 6, in apropiere de Orizont, Parcul Moghioros, Favorit, Afi.

    Specialistii nostri sunt prietenosi si vor avea grija ca cel mic sa aiba parte de o experienta placuta pe toata durata consultului stomatologic. Pentru a face o programare, contactati-ne!

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca