1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Tratament Carii
  6. >>
  7. Totul despre tratarea cariilor...

Totul despre tratarea cariilor dentare

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    femeie cu mana pe fata si privire incruntata din cauza unei dureri de dinti

    Cariile dentare reprezinta acele gauri in dinte care se formeaza din cauza acidului din cavitatea bucala care erodeaza smaltul dintilor. Cariile dentare pot provoca dureri neplacutele de dinti, infectii, iar in cazurile mai avansate, pot duce la pierderea dintilor afectati.

    Cariile dentare pot aparea la orice varsta si pot fi prevenite daca ai o igiena dentara corespunzatoare, care sa includa periajul zilnic, folosirea atei dentare si a apei de gura.

    Care sunt tipurile de carii dentare?

    Poate dura mai multi ani pana in momentul in care o carie sa se formeze in smaltul dentar. Odata ce au penetrat smaltul, cariile progreseaza rapid prin dentina, ajungand la pulpa. Pulpa reprezinta stratul interior al dintelui si contine terminatiile nervoase ale acestuia si mici vene de sange. Exista mai multe tipuri de carii dentare, ele clasificandu-se in functie de stratul dentar afectat:

    • Cariile incipiente, ce afecteaza intru-un mod lent primul strat al dintilor si dizolva smaltul acestora. Ele pot fi prevenite si uneori se pot retrage daca ai un periaj adecvat, folosesti ata dentara si apa de gura.
    • De asemenea, exista si carii ce afecteaza partea superioara a suprafetei de mestecat a dintelui. Acestea formeaza mici „gropi” si fisuri in dinte si progreseaza foarte rapid.
    • Cariile radacinilor apar de cele mai multe ori in cazul adultilor care au probleme cu gingiile. Cand acestea se retrag, radacina dintelui este descoperita si este atacata de placa bacteriana si de acidul regasit in cavitatea bucala. Acest tip de carie poarta numele de carie radiculara si este mult mai greu de prevenit si de tratat.

    De ce apar cariile dentare?

    Cariile dentare apar din cauza bacteriilor regasite in cavitatea bucala. Acestea se hranesc cu alimente si bauturi ce contin zahar sau amidon. Bacteriile transforma substantele in acizi. In momentul in care bacteriile, acidul, alimentele si saliva sunt amestecate, se formeaza placa bacteriana. Placa bacteriana se depune pe dinti si, daca nu este indepartata corespunzator, in timp util, va ataca smaltul dintelui. In momentul in care smaltul este subtiat, se vor crea carii si gauri in dinti.

    carie dentara amplasata intre dintii din spate

    Carii dentare: tratament

    In primul rand, daca simti o durere in zona dintilor, iti recomandam sa faci o vizita medicului stomatolog care va efectua controlul de rutina si va pune un diagnostic. Medicul dentist iti pune intrebari despre durerile resimtite si gradul de sensibilitate dentara. In baza unei radiografii, stomatologul va putea spune cu exactitate cat de extinsa este infectia la nivelul dintilor. In functie de starea de sanatate a acestora, ti se va recomanda cel mai bun tratament pentru carii dentare.

    Iti recomandam sa efectuezi controale stomatologice regulate deoarece medicul poate diagnostica o carie inainte ca aceasta sa fie vizibila cu ochiul liber sau poate interveni atunci cand se afla intr-o stare mai avansata de evolutie si provoaca durere si disconfort. Daca aceasta este depistata la timp, tratamentul recomandat de medicul stomatolog nu va fi unul amplu si costisitor.

    In functie de cat de avansate sunt cariile, medicul dentist poate apela la o serie de tratamente precum:

    Tratamente cu fluor. Daca medicul descopera caria intr-o stare incipienta de dezvoltare, acesta iti poate recomanda un tratament cu fluor care sa refaca smaltul dintelui. Doar in acest stadiu o carie poate fi oprita din evolutie si inversata.

    Un tratament specializat cu fluor contine o mai mare cantitate de substanta decat cea regasita in apa de la robinet, in pasta de dinti sau in apa de gura. Acest tratament poate lua forma unui gel, a unui lichid, a unei spume sau a unui lac cu care dintii sunt periati.

    Obturatia reprezinta una dintre cele mai comune optiuni de tratament pentru cariile dentare. Aceast tip de tratament este recomandat in momentul in care problema dentara a avansat. Astfel, zona este curatata si acoperita cu materiale precum portelan, rasini compozite sau alta combinatie de materiale.

    Coroanele dentare sunt utilizate pentru cariile dentare extinse sau in cazul dintilor slabiti. Coroanele au rolul de a inlocui partea superioara a dintelui dupa ce acesta a fost dezinfectat si tratat. Coroanele dentare sunt de mai multe tipuri in functie de materialul folosit: aur, metal, portelan sau rasina.

    Canalele radiculare sunt utilizate in momentul in care pulpa dintelui este grav infectata. Aceasta este indepartata si sunt introduse in dinte substante care ajuta la eliminarea infectiei. Pulpa este indepartata si este inlocuita cu material.

    Extractia dentara este necesara in momentul in care dintii sunt server cariati si nu pot fi tratati prin utilizarea niciunui procedeu din cele enumerate mai sus. Dupa extractia dintelui afectat, iti recomandam sa il inlocuiesti cu un implant dentar, deoarece restul dintilor vor incepe sa migreze.

    femeie la un control stomatologic pentru depistarea cariilor dentare

    Unde pot face un tratament pentru carii dentare?

    Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca ofera tratamente eficiente pentru dintii cariati. Aici vei gasi o echipa de medici care te va ajuta cu diagnosticarea problemelor dentare si iti va oferi optiuni personalizate de tratament. In functie de starea de sanatate a dintilor afectati, medicii vor alege unul dintre tratamentele enumerate mai sus.

    La Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca utilizam tehnologie performanta in domeniul stomatologiei si folosim cele mai bune materiale si substante pentru tratarea problemelor dentare. Daca doresti sa faci o programare sau sa afli mai multe despre tratamentele pentru carii, te rugam sa ne contactezi.

    Ne gasesti pe Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6. Cabinetul este situat in apropiere de parcul Moghioros sau Favorit.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca