Durerea de maxilar este o problema care apare in mod frecvent si poate avea mai multe cauze, ea fiind un simptom atat pentru problemele dentare, cat si pentru alte afectiuni. Atunci cand simti un disconfort la nivelul maxilarului inferior sau superior, programeaza o vizita la medicul stomatolog, pentru a descoperi cauzele durerii si pentru a trata problemele dentare sau pentru a primi un o recomandare catre un specialist.
Consulta articolul de mai jos si descopera ce trebuie sa faci in cazul in care te confrunti cu o durere de maxilar, care sunt posibilele afectiuni si cum poti diminua rapid, acasa, disconfortul, pana ajungi la medic.
De ce apare durerea de maxilar?
Durerea de maxilar apare din cauza tulburarilor aparute la nivelul articulatiei temporo-mandibulare. Aceste articulatii sunt situate inaintea urechilor, pe fiecare parte a fetei. Tulburarile apar din cauza bolilor precum artrita, inflamarea muschilor in aceeasi zona, din cauza unei traume la nivelul mandibulei sau poate fi cauzata de scrasnitul dintilor ce are loc inconstient, in timpul noptii.
Problemele dentare pot fi variate si pot ajunge sa cauzeze un disconfort mare, daca nu sunt tratate la timp. Astfel te poti confrunta cu sensibilitatea dentara, resimtind durere la nivelul dintilor si maxilarului atunci cand bei sau mananci produse foarte reci sau fierbinti.
Daca apar fisuri dentare sau te confrunti cu eruperea maselelor de minte, vei simti o durere acuta la nivelul mandibulei. In aceasta situatie, analgezicele si antiinflamatoarele sunt cea mai buna solutie.
Parodontoza este si ea o afectiune grava, care trebuie tratata inca de la primele simptome, deoarece poate fi o problema dentara dureroasa, ce afecteaza dintii iremediabil si duce la caderea lor.
Exista si alte boli ce pot cauza probleme la nivelul maxilarului, precum oreionul, tetanosul, infarctul miocardic, sinuzita, ostemielita.
Cum previn problemele dentare ce cauzeaza durerea de maxilar?
Cea mai buna modalitate de preventie consta intr-o igiena orala eficienta, ce include un periaj efectuat de doua ori pe zi, timp de cel putin doua minute. Foloseste instrumente ajutatoare precum periutele interdentare, ata dentara, apa de gura sau dusul bucal!
Nu omite vizitele la medicul stomatolog, deoarece dentistul poate preveni aparitia cariilor dentare, trata gingivita si parodontoza in stadiul incipient sau alte probleme dentare. Toate aceste afectiuni cauzeaza durere la nivelul maxilarului, daca nu sunt descoperite in timp util.
Alinierea gresita a dintilor poate cauza, de asemenea, dureri de maxilar. De aceea, consulta medicul dentist si afla daca ai nevoie de un aparat dentar. Cu ajutorul acestui instrument vei scapa de disconfort, vei obtine ocluzia perfecta, iar dintii tai isi vor imbunatatii aspectul.
Daca te trezesti dimineata cu durere de maxilar, scrasnitul dintilor in timpul somnului sau bruxismul poate fi o problema cu care te confrunti, fara ca macar sa iti dai seama. De aceea, iti recomandam sa apelezi la gutiere si sa le porti in timpul somnului. Aceste protectii pentru dinti au si rolul de a preveni fisurile dentare si erodarea smaltului.
Mergi la medicului stomatolog pentru a afla care sunt cauzele problemei si pentru a primi tratamentul necesar. Daca disconfortul creat nu este cauzat de probleme dentare, mergi la medicul de familie pentru o trimitere catre un alt specialist.
Cum sa scapi rapid de durerea de maxilar?
Daca te confrunti cu o durere de maxilar, foloseste compresele cu apa rece sau fierbinte. Iti recomandam sa utilizezi compresele reci pentru reducerea inflamatiei si a disconfortului. Nu mentine compresa aplicata prea mult timp in zona afectata deoarece poate cauza deteriorarea tesuturilor. De fiecare data cand aplici astfel de comprese nu uita sa impachetezi gheata intru-un prosop. Asteapta pana ce zona devine amortita si nu aplica compresa mai mult de 20 de minute.
De asemenea, incearca sa eviti orice alimente cu textura tare precum carnea, fructele cu coaja, chipsurile, covrigeii sau alte produse care pot irita zona si pot exercita presiune pe mandibula.
Maseaza maxilarul pentru a restaura circulatia sangelui in zona afectata. Efectueaza acest proces cu blandete, fara sa inclestezi mandibula.
Unde merg daca am dureri de maxilar?
Daca te confrunti cu dureri de maxilar sau de dinti, fa o vizita medicului stomatolog. Disconfortul poate fi cauzat de factorii de mai sus, iar daca problema este de natura dentara, stomatologul te poate ajuta cu un tratament.
Daca te confrunti cu carii dentare, medicii nostri dentisti vor evalua situatia si iti vor recomanda aplicarea unei plombe, a unei coroane dentare, iar daca pulpa este afectata si dintele nu poate fi recuperat, extractia dintelui este cea mai buna solutie. Acesta nu mai este un procedeu dureros, intreaga lucrare efectuandu-se sub anestezie. Dupa extragere, medicul iti va recomanda antiinflamatoare si analgezice pentru a reduce durerea.
In cazul in care te confrunti cu o aliniere necorespunzatoare a dintilor, medicii nostri stomatologi vor recomanda montarea aparatului dentar. Acesta te scapa de durerile de maxilar, indrepta dintii strambi si aspectul inestetic al acestora si asa iti putem readuce zambetul pe buze.
Pentru a face o programare, te rugam sa ne contactezi la numarul de telefon disponibil pe site sau sa completezi formularul din pagina de contact. Suntem o echipa de medici cu o vasta experienta in domeniu si utilizam tehnologii avansate si materiale de calitate pentru tratamentele si lucrarile dentare pe care le facem.
Vino la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca si scapa de problemele dentare care te impiedica sa zambesti si sa te simti in largul tau.
Ne gasesti la adresa Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6, Bucuresti.