1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Aparat Dentar
  6. >>
  7. La ce te ajuta...

La ce te ajuta un aparat dentar?

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    tanara cu aparat dentar

    Aparatul dentar este utilizat ca tratament de tip ortodontic, atat pentru copii, cat si pentru adolescenti sau adulti. Pentru obtinerea unui zambet perfect, este necesara o igiena orala stricta. Incepand cu periajul regulat al dintilor, folosirea atei dentare si a apei de gura si pana la tratamentul de indreptare a dintilor, toate acestea fac parte dintr-un proces continuu de ingrijire si intretinere.

    Ce este un aparat dentar?

    Un aparat dentar reprezinta tratamentul ortodontic prin care iti indrepti dintii. Astfel, se trateaza afectiuni de inghesuire, aliniere sau proeminenta dentara. Cu ajutorul acestuia, se reduc spatiile goale dintre dinti. Scopul este ca arcada superioara sa calce perfect pe cea inferioara. Pentru a obtine un zambet frumos, dar si pentru a avea o muscatura perfecta, un aparat dentar este cea mai buna solutie.

    Cand ai nevoie de un aparat dentar?

    Un aparat dentar este necesar daca observi ca dintii tai nu sunt drepti, sunt inghesuiti sau suprapusi. In acest caz, un tratament ortodontic va solutiona problema. Cu ajutorul acestuia vei curata dintii mai usor, eliminand placa bacteriana si prevenind aparitia tartrului.

    Daca observi aceste probleme la nivelul danturii, este recomandat sa faci o vizita medicului stomatolog pentru un control amanuntit. Imposibilitatea de curatare eficienta a dintilor duce si la aparitia unor probleme gingivale precum sangerari, parodontoza.

    Daca observi ca muscatura (ocluzia) nu este perfecta, este recomandat sa corectezi cu ajutorul unui aparat dentar.

    Cum se instaleaza un aparat dentar?

    Primul pas pentru montarea unui aparat dentar este vizita la un cabinet stomatologic, unde medicul specialist in ortodontie iti face o consultatie ampla. In etapa urmatoare, acesta va crea un mulaj al dintilor. Acest pas este foarte important, deoarece ajuta medicul sa semnaleze dintii ce trebuie corectati. De asemenea, este necesar sa realizezi si o radiografie pentru a verifica starea de sanatate a radacinilor dintilor.

    In functie de aceste rezultate, medicul stomatolog stabileste planul de tratament personalizat pentru rezolvarea problemelor. Inainte de montarea aparatului se efectueaza un periaj profesional si un detartraj. Procedura nu este deloc dureroasa si dureaza aproximativ o ora.

    Pe toata durata purtarii aparatului dentar este necesar sa faci vizite lunare la stomatolog pentru verificarea si ajustarea aparatului.

    Ce tipuri de aparate dentare exista?

    Cabinetul stomatologic Dr.Rosca utilizeaza mai multe tipuri de aparate dentare. Astfel, poti opta intre aparate dentare metalice, ceramice, safir, autoligaturante (prin sistemul DAMON), mobile sau de contentie. Pentru a intelege cat mai bine cum functioneaza fiecare tip de aparat, iti prezentam mai jos caracteristicile acestora:

    • Aparat dentar metalic – acesta este cel mai accesibil ca pret, rezistent, datorita componentelor metalice din care este realizat, care se poate personaliza cu elastic colorat;
    • Aparat dentar ceramic – acesta este un aparat ce poate fi trecut cu vederea, cu mare usurinta, datorita componentelor albe sau crem ale bracketilor. Un mare avantaj al acestui aparat este ca, desi are o culoare deschisa, ceramica nu se pateaza. Este indicat ca elasticele sa fie schimbate lunar si sa mananci cu atentie pentru a nu rupe bracketii;
    • Aparat dentar safir – bracketii sunt obtinuti din cristal de ceramica pura, un material foarte rezistent. Aceste aparate sunt destinate celor ce cauta un aspect deosebit;
    • Aparat dentar autoligaturant (tip DAMON) – acest sistem nu utilizeaza elastic sau ligaturi metalice. Arcurile folosite gliseaza liber in bracketi si este un sistem ideal pentru cei care isi doresc mai putine vizite la stomatolog si un tratament mai rapid;
    • Aparat dentar mobil – acest tip de aparat se poate scoate cu usurinta si este recomandat mai ales copiilor, dar si tinerilor;
    • Aparat dentar de contentie – recidiva este o problema pe care o poti intampina dupa ce ti-ai scos aparatul dentar. Aparatele de contentie sunt de doua tipuri, fixe si mobile. Cel fix este instalat cu ajutorul unor sarmulite, iar cel mobil se va purta doar pe timpul noptii.

    Care este aparatul dentar ideal pentru tine?

    In functie de problemele dentare pe care le ai, medicul stomatolog iti va recomanda un anumit tip de aparat dentar. Insa, daca iei in considerare componenta estetica, este necesar sa te consulti cu medicul pentru a face cea mai buna alegere. Astfel, vei obtine o rezolvare, dar si o constructie mai greu de observat.

    Beneficiile unui aparat dentar

    Montarea unui aparat dentar vine cu o serie de beneficii. Este modalitatea ideala prin care iti indrepti dintii sau creezi spatii corecte intre ei. Un aparat dentar te ajuta la reducerea afectiunilor gingiei, dar si la aparitia cariilor. Astfel, acesta va aranja si va indrepta dintii in asa fel incat periuta si ata dentara sa poata curata cat mai bine toate suprafetele.

    Datorita aparatului dentar, eroziunea dintilor este prevenita. Daca acestia nu sunt dispusi in linie dreapta, se poate crea o mare presiune asupra unui anumit dinte, care va eroda osul.

    Mai mult decat atat, multe persoane au defecte de vorbire din cauza dintilor. Pozitionarea lor este foarte importanta, de aceea un aparat care indreapta dintii ar putea avea ca efect si imbunatatirea dictiei.

    Un alt rol foarte important al aparatului dentar este de a alinia dintii inferiori cu cei exteriori. Astfel, vei avea o masticatie corecta, ce va genera o digestie corecta.

    Unde va puneti un aparat dentar?

    Cabinetul stomatologic Dr. Rosca aplica toate tipurile de aparate dentare mentionate mai sus. Ne gasesti in Bucuresti, pe Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, Sector 6, zona Favorit, Moghioros, Orizont. De asemenea, medicul nostru ortodont iti sta la dispozitie si pentru alte probleme ce tin de obtinerea unei muscaturi corecte.

    Nu ezita sa ne contactezi.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca