1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Stomatologie Generala
  6. >>
  7. Xerostomia – cauze si...

Xerostomia – cauze si tratament

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    femeie care isi arata zambetul alb

    Xerostomia se manifesta prin lipsa unei cantitati optime de saliva in cavitatea bucala. In aceasta situatie, iti vei simti gura uscata, vei avea constant dorinta de a bea apa sau vei observa aparitia unei respiratii urat mirositoare.

    Xerostomia este o afectiune foarte de comuna, pe care foarte multi pacienti o ignora. Daca te confrunti cu aceasta problema frecventa, nu ezita sa faci un control stomatologic pentru a identifica cauzele acesteia si pentru a primi tratamentul necesar.

    Citeste articolul de mai jos si afla mai multe despre xerostomia!

    Ce este xerostomia?

    In momentul in care glandele salivare nu mai produc la fel de mult lichid, te poti confrunta cu sindromul gurii uscate. In fiecare zi, in cavitatea bucala sunt secretati aproximativ 2 L de saliva. Aceasta are un rol foarte important in mentinerea sanatatii dintilor, la mestecarea si inghitirea alimentelor, dar si la preventia cariilor dentare.

    Saliva are rolul de a umezi si descompune alimentele si de a curata dintii de resturile ramase in spatiile dintre acestia. Mai mult decat atat, ea contine numeroase minerale, care protejeaza smaltul dentar.

    De ce apare xerostomia?

    De ce le mai multe ori, sindromul gurii uscate apare din cauza tratamentelor medicamentoase pe care le urmezi. Daca ti-au fost prescrise tratamente pentru depresie, acnee, anxietate, hipertensiune arteriala, epilepsie sau analgezice, pe care trebuie sa le iei sub forma de pastile, atunci acestea ar putea fi motivul pentru care ai in permanenta gura uscata.

    Insa, nu doar medicamentele sunt responsabile pentru senzatia de uscaciune din gura. Exista numeroase boli precum HIV/SIDA, Alzheimer, diabet, anemie, hipertensiune, Parkinson, accidentele vasculare, ce pot avea ca simptom senzatia de gura uscata.

    Daca sforai in timpul noptii sau daca obisnuiesti sa respiri pe gura, atunci xerostomie ar putea fi o problema cu care te confrunti.

    De asemenea, daca treci printr-o perioada mai stresanta sau esti tipul de persoana care se framanta cu usurinta, organismul tau va produce mai mult cortizon. In aceasta situatie, consistenta si compozitia salivei se schimba si apare xerostomia.

    Fumatul se numara si el printre cauzele sindromului de gura uscata, deoarece afecteaza secretia salivara.

    Daca nu obisnuiesti sa bei 2 L de apa pe zi, glandele salivare nu vor produce destul lichid, asa incat sa iti pastrezi cavitatea orala sanatoasa.

    Care sunt simptomele xerostomiei?

    Exista numeroase simptome care tradeaza aparitia sindromului de gura uscata. Printre acestea se numara buzele crapate, aparitia aftelor bucale sau modificarea gustului. De asemenea, este posibil sa te confrunti si cu dificultati in momentul masticatiei alimentelor, atunci cand vorbesti sau inghiti mancarea sau bauturile. Din cauza unei secretii salivare scazute, poate aparea si halitoza, iar limba va capata un aspect rosiatic si o vei simti uscata, aspra.

    buze uscate care se cojesc
    buze uscate

    Diagnosticarea xerostomie

    Printr-un simplu control stomatologic, medicul dentist va recunoaste simptomele sindromului de gura uscata si iti va recomanda sa bei cel putin 2 L de apa in fiecare zi, sa reduci fumatul sau iti va indica sa efectuezi mai multe analize de sange pentru a afla daca xerostomia este un simptom pentru afectiuni mai grave.

    Tratamentul pentru xerostomie

    Daca xerostomia este cauzata de obiceiuri zilnice proaste, precum fumatul sau consumul dulciurilor, medicul iti va recomanda sa mesteci guma de mestecat fara zahar sau sa sugi bomboane fara zahar. Acestea stimuleaza secretia de saliva din cavitatea bucala. Totusi nu abuza de folosirea acestor stimulenti deoarece, daca le vei consuma in exces, pot duce la eroziunea mai rapida a smaltului dintilor.

    De asemenea, medicul stomatolog iti poate recomanda si medicamente care ajuta la cresterea fluxului de saliva. In cazul in care xerostomia este cauzata de alte tratamente medicamentoase, dentistul ar putea cere schimbarea tratamentului sau micsorarea dozei.

    Consumul a 2 L de apa pe zi te ajuta nu doar la hidratarea corespunzatoare a intregului organism, dar si la mentinerea unei vascozitati reduse a salivei.

    Daca folosesti pasta de dinti sau apa de gura cu continut ridicat de alcool, e mai bine sa le inlocuiesti cu altele fără, deoarece și ele iti pot crea senzatia de gura uscata.

    Incearca sa reduci consumul de alcool si/sau fumatul. Bauturile acide, carbogazoase, cu un continut ridicat de zahar sunt si ele responsabile pentru vascozitatea salivei si au efecte nocive asupra dintilor si a smaltului.

    Alimentatia este foarte importanta pentru a preveni sindromul gurii uscate. Este ideal sa consumi mancaruri pe care organismul le poate digera cu usurinta, precum sosurile sau supele.

    In farmacii, vei gasi spray-uri sau geluri care substituie saliva, pe care medicul stomatolog ti le poate recomanda spre folosire.

    Incearca sa respiri mai putin pe gura si mai mult pe nas. Poti utiliza si un umidificator pentru camera.

    barbat care tine mana peste gura
    barbat care isi acopera gura

    Complicatii cauzate de sindromul de gura uscata

    Din cauza lipsei de saliva din gura, bacteriile se vor dezvolta cu usurinta, iar cariile se pot dezvolta mult mai usor.

    Efectueaza controale de rutina si nu ignora cele mai mici simptome ale xerostomiei!

    Unde merg pentru un control stomatologic?

    Este foarte importanta diagnosticarea xerostomiei, deoarece o secretie scazuta de saliva in cavitatea bucala poate duce la formarea rapida a cariilor, dezvoltarea unor boli parodontale, a infectiilor sau la aparitia sangerarilor gingivale.

    Vino la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca pentru o diagnosticare corecta a xerostomiei. De asemenea, un control de rutina te poate ajuta sa identifici si alte probleme dentare precum boli paradontale, gingivita sau carii dentare.

    Medicii nostri stomatologi iti pun la dispozitie cele mai noi tratamente din domeniu, utilizeaza materiale de calitate pentru realizarea lucrarilor protetice de inlocuire a dintilor cazuti sau de restaurare a celor afectati de carii.

    Pentru a face o programare, te rugam sa ne contactezi sau sa completezi formularul disponibil pe siteul nostru.

    Gasesti Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca la adresa Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, bloc B 3, scara 1, parter, apartament 03, sector 6, Bucuresti. Interfon: 03.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca