1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Stomatologie Generala
  6. >>
  7. Afectiuni ale limbii

Afectiuni ale limbii

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    femeie care zambeste si scoate limba printre dinti

    Limba este un organ multifunctional care te ajuta sa mesteci si sa inghiti alimentele, are un rol primordial in comunicare si ajuta la identificarea temperaturilor si gusturilor alimentelor sau a bauturilor. De aceea, nu trebuie sa ignori nicio afectiune a limbii care ar putea impiedica acest muschi sa isi indeplineasca eficient rolul.

    Problemele care apar la nivelul limbii nu sunt foarte grave si pot fi tratate cu usurinta, daca sunt depistate la timp. Acestea pot crea un disconfort variat ca intensitate sau pot modifica culoarea limbii. Pentru a invata cum sa le identifici, consulta articolul de mai jos.

    Cum trebuie sa arate o limba sanatoasa?

    Limba este un muschi care se extinde in interiorul gurii. O limba sanatoasa are culoarea roz si este acoperita de papile gustative foarte mici. Aceasta este acoperita de o mucoasa umeda. Rolul papilelor gustative este acela de a simti gustul mancarii si bauturii si acela de a comunica eficient. Papilele detecteaza aromele si sunt localizate pe limba in functie de rolul lor in identificarea gustului.

    femeie care scoate limba
    Aspectul unei limbi sanatoase

    Afectiuni comune ale limbii

    Exista numeroase probleme care pot aparea la nivelul limbii, care pot crea un disconfort mai mare sau mai mic, dar si schimbari ale aspectului acesteia.

    • Candidoza bucala este una dintre cele mai comune afectiuni ale limbii. Aceasta este cauzata de o infectie cu o ciuperca numita candida. Simptomele acestei boli sunt aspectul albicios al limbii, schimbarea gustului, aparitia unui disconfort in timpul masticatiei sau atunci cand inghiti alimentele sau bauturile. Tratamentul pentru aceasta problema a cavitatii orale consta in antibiotice pe care le vei lua doar cu prescriptie medicala oferita de stomatolog. Tratamentul dureaza intre 7 si 14 zile si poate include geluri pe care le aplici direct pe limba.
    • Daca observi ca limba ta are culoarea alba, candidoza nu este singura afectiune a limbii de care poti suferi. Limba isi poate schimba culoarea din cauza fumatului sau consumului excesiv de alcool. Lipsa unei igiene orale corespunzatoare poate avea ca urmari aparitia unei pelicule albicioase.
    • Limba geografica este o afectiune nedureroasa, dar care poate cauza sensibilitati in timpul masticatiei. Nu ai nevoie de niciun tratament pentru aceasta afectiune, insa, daca disconfortul resimtit este mare, consulta un medic stomatolog. Pot aparea si pete de culoare rosie, iar daca acestea sunt prezente pe limba pentru mai mult de doua saptamani, este necesar sa programezi o vizita la dentist. Acesta iti va prescrie un tratament topic care va ajuta la ameliorarea situatiei.
    • Herpesul este un alt tip de infectie care poate aparea in cavitatea bucala. Prezenta acestei infectii poate fi confirmata doar in urma unui test de sange sau cu ajutorul unei analize a culturii de virus. Tratamentul pentru aceasta afectiune a limbii va include antiinflamatoare sau unguente antivirale.
    • Daca limba are un aspect de culoare galbena, acest lucru poate insemna ca te confrunti cu probleme la nivel digestiv sau suferi de probleme pulmonare. In alte cazuri, limba va avea culoarea galbena din cauza tratamentelor medicamentoase pe care le urmezi sau a alimentelor care pateaza acest muschi.
    • Lichenul plan bucal este cel mai intalnit la persoanele care au trecut de varsta de 40 de ani. Aceasta afectiune se manifesta prin aparitia unor pete dure, de culoare violet, care provoaca puruit. Lichenul plan bucal se instaleaza de cele mai multe ori pe marginile limbii sau apare in interiorul obrajilor. Daca observi aceste simptome, contacteaza medicul stomatolog.
    • Aftele bucale, numite si stomatita aftoasa se manifesta prin aparitia unor formatiuni mici, albe. Aftele bucale creeaza un disconfort mare, iar daca nu sunt tratate in timp util, acestea cauzeaza ulceratii. Aftele nu sunt contagioase si pot aparea pe limba, in zona gingivala, pe buze sau in interiorul obrajilor. Medicul stomatolog iti va oferi un tratament care sa grabeasca vindecarea aftelor, care va reduce inflamatia si disconfortul resimtit.
    • Glosodinia reprezinta o alta problema ce poate aparea la nivelul cavitatii bucale, care afecteaza nu doar limba, ci si interiorul obrajilor, gingiile sau chiar gatul. Aceasta se manifesta printr-o senzatie de arsura, insotita de un disconfort crescut. Cauzele glosodiniei pot fi numeroase, cum ar fi menopauza, xerostomia, reactiile alergice, anumite medicamente, bruxismul, periajul excesiv sau un deficit nutritional. Aceasta afectiune a limbii afecteaza de cele mai multe ori femeile trecute de 50 de ani si are un debut spontan. Cele mai comune simptome sunt senzatia de arsura, gustul metalic, durere sau furnicaturi la nivelul limbii sau a zonelor afectate.
    limba cu pete rosii
    Limba geografica

    Pe langa aceste probleme comune, exista si numeroase alte cauze care pot duce la aparitia unor afectiuni ale limbii. In momentul in care porti aparat dentar sau ai o proteza dentara, esti supus riscului de a dezvolta afte bucale. In cazul in care au loc modificari hormonale – diabet sau alergii, riscul de a te confrunta cu afectiuni ale limbii este mult mai crescut.

    Afectiunile limbii sunt cauzate si de un aport scazut de vitamine si nutrienti. O alimentatie saraca in aceste elemente poate duce la aparitia problemelor la nivelul limbii sau a intregului organism.

    Igiena orala pentru limba

    De fiecare data cand te speli pe dinti, este necesar sa cureti toate suprafetele dintilor si gingiile si interiorul obrajilor si limba. Clateste intotdeauna gura cu apa de gura pentru a oferi dintilor si smaltului un strat protector si pentru a elimina toate bacteriile si resturile alimentare ramase in cavitatea bucala.

    Mergi la medicul stomatolog daca observi ca limba nu mai are culoarea obisnuita sau daca observi ca limba ta si-a schimbat culoarea, resimti un disconfort.

    Mai mult decat atat, nu rata vizitele de rutina la medicul dentist. Astfel, poti preveni aparitia afectiunilor limbii.

    Unde merg pentru a trata afectiuni ale Limbii?

    La Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca din Bucuresti vei fi intampinat de o echipa de medici cu o vasta experienta in domeniu, care te va ajuta sa identifici astfel de afectiuni ale limbii si iti va oferi tratamentul necesar pentru a-i reda sanatatea. Daca recunosti vreunul dintre simptomele enumerate mai sus, fa o programare online prin formularului afisat pe site sau contacteaza-ne la numarul de telefon disponibil.

    Vino la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca din Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca