1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Stomatologie Generala
  6. >>
  7. Abcesul dentar – cauze...

Abcesul dentar – cauze si tratament

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    femeie cu mainile pe fata cu durere de dinti

    Abcesul dentar reprezinta aparitia unei inflamatii si a unei pungi de puroi care se formeaza pe gingie, langa dinte sau osul radacinii. Aceasta problema poate aparea la orice varsta si nu trebuie deloc neglijata, deoarece se poate extinde si cauza un nivel ridicat de disconfort la nivelul dintilor, intregului maxilar sau chiar al urechilor.

    De ce apare abcesul dentar?

    Motivul aparitiei abcesului dentar este reprezentat de o infectie bacteriana, cauzata de o igiena orala necorespunzatoare si de patrunderea bacteriilor in dinte sau gingie. Periajul dintilor de doua ori pe zi ajuta la eliminarea acestor bacterii si previne depunerea placii bacteriene si a tartrului, care favorizeaza abcesul dentar, dar si aparitia altor probleme stomatologice ce se pot manifesta la nivelul gingiilor sau al dintilor si maselelor.

    Caria dentara se numara si ea printre cauzele aparitiei unui abces dentar. Ea distruge smaltul dintelui si poate afecta pulpa dentara. Problemele parodontale, traumatismele dentare, tratamentele efectuate incorect sau incomplet pot duce la dezvoltarea unei infectii la nivelul dintelui sau a gingiei.

    medic dentist care tine in mana o mostra dentara

    Simptomele abcesului dentar

    Abcesul dentar este o afectiune dureroasa, care, daca nu este tratata in timpul util, se poate extinde catre urechi si dintii vecini. Disconfortul sporeste odata cu trecerea timpului, la fel si inflamatia care se mareste si devine din ce in ce mai dureroasa. Iti recomandam sa consulti cat mai rapid medicul stomatolog pentru a incepe tratamentul. In afara de durere in locul afectat, exista si alte simptome pe care ar trebui sa le iei in considerare, cum ar fi:

    • Aparitia durerilor de dint maxilar sau cap;
    • Inflamatia obrazului, a fetei si a gingiilor;
    • Mirosul si gustul neplacute din cavitatea bucala;
    • Sensibilitatea dentara.

    Tipuri de abces dentar

    In functie de locul in care se instaureaza infectia, abcesul dentar poate fi de mai multe tipuri:

    In cazul unei carii dentare, bacteriile ajung sa afecteze pulpa care se regaseste inauntrul dintelui. Odata infectata, apare abcesul periapical. De cele mai multe ori, aceasta problema dentara apare din cauza unei carii sau a unui tratament de canal care nu a fost efectuat corect sau a fost realizat doar partial. In aceasta situatie, bacteriile nu au fost neutralizatte si au ramas in pulpa dentara, cauzand infectia.

    bacterii care cauuzeaza carii dentare

    Abcesul parodontal apare din cauza bolilor de natura gingivala. Pungile parodontale pot contine bacterii care ataca dintii si duc la dezvoltarea abcesului.

    In momentul in care resturi de alimente raman blocate intre dinti sau la nivelul gingiei, acestea vor atrage bacterii. Abcesul gingival poate aparea mai ales daca dintii nu sunt curatati in profunzime dupa fiecare masa.

    Tratament pentru abces dentar

    In functie de gravitatea problemei cu care te confrunti, tratamentul pentru abces dentar poate fi diferit. In primul rand, este necesar sa consulti un medic stomatolog daca recunosti simptomele de mai sus. Printre tratamentele care se efectueaza in aceasta situatie se numara:

    • Indepartarea infectiei printr-o procedura ce presupune drenarea puroiului;
    • Daca problema este una severa, iar dintele afectat este irecuperabil, medicul stomatolog iti va recomanda extractia dentara;
    • Daca te confrunti cu un abces care afecteaza pulpa dentara, tratamentul de canal reprezinta cea mai buna rezolvare. Pulpa este indepartata, medicul stomatolog aplica solutii medicamentoase, urmand ca mai apoi sa sigileze canalul pentru a evita reinfectarea zonei;
    • Daca infectia la nivelul tesuturilor moi este una extinsa, medicul dentist iti prescrie un tratament cu antibiotice. In cazul in care problema este cauzata de resturi alimentare blocate in gingie, medicul le va indeparta si va trata zona.

    In situatia in care punga infectioasa s-a spart, iar puroiul a fost drenat, iti recomandam sa consulti de urgenta un medic stomatolog, deoarece infectia poate cauza si alte complicatii.

    Cum previn aparitia abcesului dentar?

    Pentru a avea intotdeauna o dantura frumoasa si sanatoasa, este necesar sa ai o igiena orala zilnica, eficienta. Aceasta presupune periajul de doua ori pe zi, timp de doua minute, cu o periuta de dinti cu peri moi, care sa nu irite gingiile.

    De asemenea, iti recomandam sa utilizezi ata dentara, dusul bucal si apa de gura pentru a preveni resturile de mancare ramase intre dinti, depunerea placii bacteriene, a tartrului si formarea cariilor dentare.

    De asemenea, este necesar ca in fiecare an sa faci un control stomatologic de rutina, o data la sase luni. Daca esti fumator, prezinta-te in cabinetul stomatologic din trei in trei luni pentru control si un eventual detartraj cu ultrasunete.

    Pentru a nu a agrava infectia cauzata de un abces dentar, iti recomandam sa nu incerci sa folosesti tratamente nerecomandate de medicul stomatolog sau „leacuri babesti”. Acestea pot inrautati situatia.

    Unde merg pentru un consult stomatologic?

    Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca iti pune la dispozitie modalitati eficiente de tratare a abcesului dentar, a cariilor sau de indepartare a tartrului. Dispunem de aparatura de ultima generatie si de o echipa de medici cu o vasta experienta in domeniul stomatologic.

    Daca te confrunti cu un abces dentar, te rugam sa ne contactezi si sa faci o programare pentru a depista cauzele lui si pentru a primi rapid tratament. Medicii nostri dentisti vor indeparta infectia, vor efectua tratamentele necesare pentru a preveni raspandirea acesteia si iti vor oferi sfaturi si recomandari pentru dinti frumosi si sanatosi.

    Completeaza formularul disponibil pe site-ul nostru sau contacteaza-ne la numarul de telefon afisat. Ne poti face o vizita la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca din Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca