1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Stomatologie Generala
  6. >>
  7. Ce este extractia dentara...

Ce este extractia dentara si cand devine necesara?

femeie la stomatolog pentru un tratament de extractie dentra

Extractia dentara reprezinta un procedeu efectuat in situatia in care dintele nu mai poate fi salvat prin tratament. Extractia dentara este eficienta si in cazul in care un dinte afecteaza alinierea celorlalti dinti. De asemenea, medicul stomatolog va apela la aceasta interventie chirurgicala si in cazul maselelor de minte care cauzeaza durere in momentul eruptiei sau afecteaza ocluzia si pozitionarea celorlalti dinti.
Daca in trecut extractia dentara era un procedeu destul de dureros, in ziua de astazi, medicina moderna a evoluat astfel incat procedura sa poate fi efectuata sub anestezie, drept urmare, cu un disconfort minim.

medic stomatolog care efectueaza o extractie dentara unei alte femei in cabinet

Tipuri de extractii dentare

Extractia dentara poate fi de mai multe feluri si se clasifica in functie de factori precum numarul de radacini ale unui dinte sau pozitionarea dintelui.

  • Extractia monoradiculara are loc atunci cand trebuie indepartati dintii frontali cu o singura radacina. Acestia sunt caninii, incisivii si premolarii care, uneori, pot avea doua radacini. In situatia in care este nevoie de o astfel de interventie, procedeul nu trebuie sa fie unul traumatizant, mai ales pentru a se evita fracturarea osului. In aceasta situatie, puteti opta ulterior pentru un implant dentar care sa inlocuiasca dintele.
  • Extractia pluriradiculara presupune inlaturarea unui dinte care prezinta mai multe radacini. Pentru a extrage cu usurinta dintele sau maseaua si pentru a nu traumatiza si fractura osul, medicul stomatolog va sectiona dintele. In general, atunci cand efectueaza extractia, dentistul portioneaza dintele in functie de numarul de radacini.
  • Extractia maselei de minte – In momentul in care maseaua de minte incepe sa erupa, ea va penetra gingia si va impinge ceilalti dinti. Deoarece mandibula omului modern nu mai este adaptata pentru a integra si maseaua de minte, acest molar necesita de cele mai multe ori extractia. Daca maseaua afecteaza ocluzia, provoaca un disconfort ridicat si impiedica efectuarea altor tratamente, medicul va scoate molarul fara a-l inlocui. In cazul molarilor semiinclusi sau inclusi care nu au loc sa erupa, provoaca disconfort ridicat sau infectii, medicul este nevoit sa scoata dintele pentru a nu cauza alte complicatii dentare.
  • Extractia caninilor inclusi si semiinclusi are loc in momentul in care acestia erup intr-o pozitie nepotrivita sau nu au loc in mandubula. Fiind considerati cei mai importanti dinti din cavitatea bucala, medicii dentisti vor face tot posibilul ca acestia sa fie indreptati cu ajutorul unui tratament ortodontic. Totusi, daca acest lucru nu este posibil si prezenta caninului duce la formarea infectiilor sau a chisturilor, medicul va recomanda extractia.
  • Extractia cu alvelotomie reprezinta o interventie chirurgicala dentara ce presupune eliminarea unei sectiuni a osului alveolar. Aceasta procedura este utilizata pentru ajuta extractia dentara, dar si in alte situatii. Medicul iti va recomanda o astfel de interventie in momentul in care observa pe radiografi ca extractia dentara ar putea avea efecte necontrolate precum fracturi dentare sau osoase.

Cand extractia dentara este un tratament potrivit?

Medicul stomatolog ar putea recomanda extractia dentara atunci cand radacina unui dinte este distrusa, iar dintele nu mai poate fi salvat. De asemenea, mai exista si alte situatii in care stomatologul poate considera ca aceasta interventie este cea mai potrivita alegere. Dentistul va apela la acest tip de tratament daca dintele prezinta fracturi la nivelul coroanei, maseaua sau dintele impiedica eruptia altor dinti, suferi de parodontoza sau este necesar un implant dentar.

Ce presupune extractia dentara?

In primul rand, medicul stomatolog iti va recomanda sa faci o radiografie dentara. In acest fel, dentistul va avea posibilitatea de a observa indeaproape care sunt problemele si necesitatile tale. Daca suferi de boli precum diabet sau afectiuni ale inimii, este necesar sa informezi dentistul despre existenta lor, deoarece aceste probleme pot influenta schema de tratament. De asemenea, daca iei anumite medicamente sau daca stii ca ai alergii, nu ezita sa anunti stomatologul inainte de interventie.

In functie de informatiile oferite, medicul va alege tipul de anestezie. Urmatorul pas este extractia dintelui problematic. Procedura poate dura intre o jumatate de ora si o ora.

Ce fac dupa o extractie dentara?

Dupa ce medicul stomatolog a efectuat extractia dentara, iti recomandam sa mentii pansamentul aplicat de dentist pentru urmatoarele doua ore. Acesta are rolul de a stopa sangerarea zonei recent tratate. Insa, daca observi ca sangerarile persista, aplica un nou pansament steril pentru inca doua ore.

Daca medicul stomatolog iti prescrie un tratament cu antibiotice, ai grija sa il respecti intocmai.

In situatia in care disconfortul este foarte mare dupa extractia dentara, poti cumpara de la farmacie analgezicele recomandate de medicul stomatolog.

Dupa o extractie dentara, iti sugeram sa nu atingi cu limba zona in care a fost efectuat tratamentul si sa nu consumi deloc alcool si sa nu fumezi. Incearca sa mananci doar alimente pasate, supe, ciorbe, piureuri si sa bei multe lichide, pentru a facilita vindecarea. De asemenea, evita alimentele sau bauturile fierbinti sau reci. Incearca sa mananci pe partea opusa extractiei, astfel incat zona sa nu fie solicitata sau expusa.

Pentru a nu irita zona in care a fost aplicat tratamentul, reia-ti obiceiurile de igiena orala zilnica la 24 de ore dupa ce a avut loc extractia dentara. Nu peria energic zona afectata si nu folosi o periuta de dinti cu peri tari. Iti recomandam sa folosesti o apa de gura cu antiseptic si sa clatesti usor gura.

Unde pot merge pentru o extractie dentara?

La Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca, medicii nostri stomatologi iti vor oferi tratamentul necesar in functie de nevoile si problemele pe care le intampini. Dentistii nostri au grija ca disconfortul sa fie redus si utilizeaza materiale de cea mai buna calitate.

Procedura este una sigura, nu foarte dureroasa, deoarece se efectueaza sub anestezie locala.

Dupa ce medicul dentist a efectuat extractia dentara, vei reveni la un control stomatologic pentru a indeparta firele de sutura (atunci cand este cazul). Nu amana aceasta procedura si prezinta-te la medic in intervalul recomandat.

Daca doresti sa afli mai multe informatii sau vrei sa faci o programare la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca, contacteaza-ne. De asemenea, ne poti face o vizita si in cabinetul nostru, situat pe Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6, in Bucuresti.

Distribuie:
Alte Articole

Aboneaza-te la NEWSLETTER

Afla ultimele noutati si promotii oferite de
Cabinetul Stomatologic Dr Rosca