Profilaxia dentara reprezinta modalitatea ideala prin care poti preveni aparitia cariilor dentare, dar si a altor afectiuni ce pot aparea in cavitatea bucala, precum gingivita sau parodontita. Profilaxia dentara are in acelasi timp si rolul de a opri evolutia acestor probleme, nu doar de preventie.
Ce este profilaxia dentara?
Profilaxia dentara reprezinta o serie de proceduri si tratamente stomatologice care ajuta la mentinerea unui zambet frumos si sanatos. Pentru a avea o dantura fara probleme, este nevoie sa ii acorzi atentia necesara acasa, dar si sa efectuezi controale stomatologice periodice pentru a putea preveni problemele dentare. In acest mod, medicul dentist va putea depista la timp cariile, gingivita sau parodontita si le va trata din starea incipienta. Astfel, evolutia este oprita, iar tratamentele necesare sunt mai putin complicate si costisitoare.
De ce apar cariile dentare si afectiunile parodontale?
Exista mai multi factori care influenteaza aparitia acestor probleme dentare. De cele mai multe ori, placa bacteriana neindepartata corespunzator, ce contine bacterii si microbi, se instaleaza in cavitatea bucala si duce la aparitia tartrului. Aceste bacterii, in momentul in care intra in contact cu alimentele bogate in zaharuri, le vor transforma in acizi. Acizii sunt responsabili pentru atacarea smaltului dentar si pentru aparitia cariilor. De aceea, este bine ca de fiecare data dupa ce consumi aceste tipuri de alimente sau bauturi sa te speli pe dinti sau, daca lucru nu este posibil, sa iti clatesti gura.
Ce presupune profilaxia dentara?
Profilaxia dentara include mai multe proceduri stomatologice ce au ca scop o buna igienizare a cavitatii bucale, dar si aplicarea unor tratamente pentru problemele regasite in cavitatea bucala. Aceste proceduri sunt:
Detartrajul cu ultrasunete – reprezinta cea mai buna modalitate de a preveni atat gingivita, cat si parodontita. Placa bacteriana depusa pe dinti se transforma in tartru. Daca nu este indepartata din timp, poate duce la dezvoltarea unor probleme ale gingiilor. De asemenea, esti predispus la aparitia unor pungi parodontale, iar dintii tai pot incepe sa se miste. Daca afectiunile dintilor si ale gingiilor nu sunt prevenite si tratate la timp, acestea pot cauza chiar si pierderea totala a dintilor. Tartrul este unul dintre cei mai mari inamici si poate aparea supragingival sau subgingival. Tartrul se formeaza de cele mai multe ori in spatii in care periajul nu este efectuat intr-un mod eficient. Odata ce acesta s-a depus pe dinti, periajul dintilor nu mai este de ajuns, iar tartrul trebuie indepartat intr- un cabinet stomatologic, prin proceduri specifice.
Medicul stomatolog va utiliza un instrument ce foloseste ultrasunete, care sparge si desprinde tartrul de pe dinti. In acelasi timp, dispozitivul pulverizeaza un jet puternic de apa care indeparteaza ramasitele de tartru.
Un periaj profesional, efectuat de medicul dentist iti va oferi o curatare ampla a dintilor si a cavitatii bucale. Deoarece spatiile interdentare pot fi greu de accesat in momentul in care faci periajul acasa, aceasta procedura ajuta la indepartarea a placii bacteriene.
Diagnosticarea timpurie a cariilor si tratarea acestora reprezinta cea mai buna metoda de a evita complicatiile ce insotesc adesea afectiunile carioase. Daca o carie este depistata in forma incipienta, tratamentul aplicat va fi unul mai putin complex si fara costuri mari. In timpul unui control stomatologic, medicul dentist va putea trata cariile incipiente, inainte ca acestea sa afecteze dentina, nervul sau pulpa. In cazul in care problema se agraveaza, tratamentul devine din ce in ce mai complicat si poate ajunge pana la extractie.
Fluorizarea dintilor este un tratament care intareste smaltul dintilor si functioneaza ca o bariera protectoare impotriva cariilor. Iti recomandam sa faci tratamentul la un cabinet stomatologic deoarece medicul dentist foloseste corect substanta, astfel incat fluorul sa nu devina toxic. De asemenea, este ideal sa folosesti si o pasta de dinti cu un continut optim de fluor.
Controalele stomatologice efectuate o data la 6 luni reprezinta una dintre cele mai bune modalitati de a preveni problemele dentare si de a-ti mentine dintii sanatosi. Din nefericire, exista afectiuni ale dintilor care avanseaza fara ca tu sa iti poti da seama. Insa, un medic dentist va recunoaste imediat semnele unor carii sau ale gingivitei incipiente.
Mai mult decat atat, chiar daca o anumita zona a fost tratata de carii, exista posibilitatea sa fie necesare reconditionari. Iar cea mai buna modalitate de a afla daca ai nevoie de un astfel de tratament este controlul stomatologic periodic.
In functie de starea generala de sanatate a dintilor tai, medicul dentist iti va recomanda sa efectuezi controalele periodice. Regularitate acestor controale variaza in functie de starea generala de sanatate a dintilor tai. De exemplu, daca esti fumator, acest obicei iti distruge dintii si este recomandat ca vizitele periodice sa fie mai dese si efectuate o data la trei luni.
Sigilarea fosetelor si a santurilor – Aceasta practica stomatologica are ca scop oprirea dezvoltarii placii bacteriene in cazul molarilor sau premolarilor. In momentul in care fosetele si santurile sunt inchise, placa bacteriana si bacteriile nu se vor mai acumula in aceste zone in care igienizarea se realizeaza foarte dificil si de multe ori ineficient. Medicul dentist va utiliza materiale compozite, insa trebuie sa stii ca acest tratament nu este permanent si ca va fi nevoie sa faci completari o data la cativa ani.
Unde pot face tratamente de profilaxie dentara?
La Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca, medicii nostri specialisti iti vor oferi toate informatiile necesare despre tratamentele ce alcatuiesc profilaxia dentara, fie ca te confrunti cu afectiuni carioase incipiente sau cu unele mai complexe. Medicii dentisti se preocupa sa ofere tratamente eficiente, efectuate intr-un spatiu sigur si confortabil, dotat cu tehnologie de ultima ora, in care sunt folosite materiale de inalta calitate.
Pentru a face o programare sau pentru a afla mai multe despre tratamentele disponibile, te rugam sa ne contactezi. De asemenea, ne poti face o vizita la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca din Bucuresti Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6. Ne gasesti in apropiere de zona Orizont sau Favorit.