Muscatura inversa este numita in stomatologie si ocluzie dentara inversa. Muscatura inversa este o afectiune prin care arcada inferioara acopera dintii superiori. Din nefericire, aceasta poate afecta modul in care mesteci alimentele si poate provoca nu doar probleme dentare, de natura estetica, dar si de digestie.
Cu toate acestea, ocluzia dentara se poate corecta cu usurinta daca apelezi din timp la un medic stomatolog. Pentru a afla mai multe despre muscatura inversa si despre modalitatile de tratament ale acestei afectiuni dentare, citeste articolul de mai jos
Ce este muscatura inversa?
Pozitionarea corespunzatoare a dintilor este foarte importanta, deoarece aceasta este cea care determina o masticatie corecta a alimentelor, dar si o digestive buna a acestora. Mai mult decat atat, daca ocluzia nu este una corecta, aceasta poate afecta modul vorbirii si poate crea un aspect inestetic al dintilor.
Dintii care nu sunt amplasati corect pot cauza o dezvoltare nepotrivita a mandibulei. Pot fi afectate incluiv articulatiile dintilor. Muscatura inversa se caracterizeaza prin suprapunerea arcadei inferioare peste cea superioara.
Cauzele muscaturii inverse
De cele mai multe ori, ocluzia dentara inversa este cauzata de factori genetici. Insa, acesta nu este singurul motiv pentru care tu sau copilul tau puteti dezvolta o astfel de afectiune. Daca multi dintre pacienti se nasc cu aceasta problema dentara, trebuie sa stii ca uneori ea poate aparea si mai tarziu, in timp, din cauza unor obiceiuri nesanatoase.
Asa cum spuneam, muscatura inversa poate aparea chiar din frageda pruncie. Tocmai de aceea, parintii trebuie sa monitorizeze atent evolutia dintilor pana la noua ani si sa aiba grija ca dintii celor mici sa erupa intr-o pozitie corecta. Daca observi ca acestia sunt strambi, iti recomandam sa faci o vizita medicului dentist.
Cauzele muscaturii inverse la copii pot fi suptul degetului sau al biberonului pe timp de noapte. Dintii acestora se pot deforma cu usurinta, insa, in primii ani de viata, fiind atat de maleabili, nu necesita un efort mult prea mare pentru indreptarea lor.
De ce trebuie sa corectezi muscatura inversa?
Pe langa aspectului inestetic, exista si alte motive pentru care este necesar sa corectezi ocluzia inversa. In momentul in care arcada superioara nu se suprapune perfect cu cea inferioara, masticatia nu este una corecta. Drept urmare, alimentele nu vor fi mestecate corespunzator. Digestia acestora va fi ingreunata si pot aparea alte probleme ce nu tin de aria stomatologica.
Un alt motiv pentru care este recomandata corectarea muscaturii inverse este faptul ca dintii care se suprapun ranesc gingiile. Acestea au rolul de a proteja radacina dintilor si pot aparea inflamatii din cauza unei astfel de afectiuni. Daca problema dentara nu este tratata din timp, poate avea urmari nedorite ajungand pana la pierderea dintilor.
In cazul in care dintii nu se ating intru-un mod corespunzator, acestia se vor freca si este posibila distrugerea smaltului. Trebuie sa stii ca erodarea smaltului dintilor este, de asemenea, o problema grava, deoarece nu exista un tratament pentru intarirea sau recuperarea acestuia.
Tipuri de muscatura inversa
In functie de pozitionare a dintilor, ocluzia inversa poate fi de doua feluri:
- Muscatura incrucisata – in cazul ei, dintii care se regasesc in partea din spate a cavitatii bucale sunt afectati, iar dintii pozitionati pe arcada de sus se afla in spatele dintilor de jos;
- Angrenajul invers – in aceasta situatie sunt afectati dintii frontali. In momentul ocluziei, pozitionarea acestora se face in spatele dintilor regasiti pe arcada inferioara a cavitatii bucale.
Tratamentul pentru muscatura inversa
In functie de gravitatea afectiunii, medicul stomatolog iti va recomanda tratamentul potrivit. Exista doua modalitati prin care muscatura inversa poate fi corectata. Cel mai simplu este tratamentul orthodontic, ce presupune montarea unui aparat dentar. Insa, un astfel de aparat nu este intotdeauna potrivit pentru ocluzia inversa. Daca problemele sunt mult mai grave si avansate, in acest caz, medicul dentist va apela la interventia chirurgicala.
Aparatul dentar reprezinta o modalitate deloc invanziva, ce presupune montarea unor mici sarmulite si a unor brackets. In functie de recomandarile medicului, te vei prezenta la cabinetul stomatologic pentru strangerea aparatului pana in momentul in care dintii tai ajung in pozitia dorita.
In cazul interventiei chirurgicale, operatiunea este mai complicata. Din nefericire, aceasta nu poate fi efectuata la orice varsta. Este necesar ca o astfel de interventie sa aiba loc inainte ca pacientul sa incheie perioada de pubertate.
De aceea, parintii trebuie sa urmareasca atent evolutia si eruptia dintilor copilului, iar daca sesizeaza anomalii, sa faca din timp o vizita la medicul dentist. Controalele stomatologice efectuate periodic vor ajuta la depistarea timpurie a unei posibile ocluzii inverse si la solutionarea problemei inainte sa fie prea tarziu.
Unde pot face un tratament pentru muscatura inversa?
Daca te confrunti cu ocluzie inversa, vino la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca. Medicii nostri dentisti te vor ajuta sa descoperi cauzele acestei probleme si iti vor pune la dispozitie variante eficiente de tratament.
Pentru a fi sigur ca problema este corectata din timp, astfel incat sa nu afecteze dantura adulta a copilului tau, efectueaza controale stomatologice regulate. In momentul in care observi ca dintii celui mic incep sa erupa, iti recomandam sa ii monitorizezi atent si sa efectuezi vizite periodice la medicul stomatolog. In acest fel, in cazul in care cel mic se confrunta cu muscatura inversa, aceasta va putea fi corectata la timp.
Specialistii nostri in domeniul stomatologic te vor ajuta cu cea mai buna solutie de tratament, fie ca este vorba despre operatie chirurgicala sau montarea unui aparat dentar.
Pentru programare, te rugam sa ne contactezi. Ne gasesti la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca din Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6, situat in apropiere de parcul Moghioros sau zonele Orizont si Favorit.