1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Stomatologie Generala
  6. >>
  7. Demineralizarea dintilor: Ce este...

Demineralizarea dintilor: Ce este si de ce apare?

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    femeie care arata spre dinti

    Demineralizarea dintilor este cauzata de acizii regasiti in alimentele pe care le consumam si in bacteriile din cavitatea bucala. Demineralizarea dintilor apare atunci cand nivelul de fluor regasit in dinti incepe sa scada. Acesta este si primul semn al aparitiei cariilor, de aceea este necesar sa previi acest proces si sa ai o igiena orala corecta. Citeste articolul de mai jos si afla cum sa iti mentii dintii sanatosi, fara sa ai probleme dentare.

    Ce este demineralizarea dintilor?

    Smaltul dintilor reprezinta un strat tare si protector ce contine un grad ridicat de minerale. Procesul de demineralizare a dintilor presupune distrugerea si subtierea smaltului. Acesta este cauzat de factori externi precum alimente si bauturi bogate in acizi sau placa bacteriana. Acumularile de placa vor descompune smaltul si vor face ca dentina si radacina sa devina sensibile la bauturile reci sau calde. Subierea smaltului devine vizibila si cu ochiul liber si este insotita de simptome ce nu trebuie ignorate. Fa o vizita medicului stomatolog pentru a opri din timp erodarea smaltului!

    Demineralizarea afecteaza aspectul dintelui, iar dintii devin mai aspri. Astfel, acest proces poate cauza disconfort si pot aparea pete, depuneri de tartru si semne ale placii bacteriene.

    Cum previn demineralizarea dintilor?

    Daca obisnuiesti sa consumi bauturi acidulate sau cu un continut mare de zahar, trebuie sa stii ca acestea reprezinta unul dintre principalele motive care duc la demineralizarea dintilor. In cazul in care nu poti renunta in totalitate la ele, incearca sa reduci consumul de astfel de bauturi si sa iti clatesti gura de fiecare data dupa ce le bei.

    Mai mult decat atat, iti recomandam sa ai o dieta sanatoasa, bogata in calciu si fosfati. Consuma multe produse lactate si legume cu frunze verzi. Insa, ai grija la produsele fermentate, care nu sunt recomandate.

    Igiena orala este si ea foarte importanta. Aceasta trebuie efectuata corect, in mod regulat. Nu apasa prea tare in timpul periajului si nu folosi o periuta de dinti cu peri foarte aspri si tari. Acest obicei duce la distrugerea smaltului protector al dintilor, dar si la inflamarea gingiilor. Efectueaza un periaj adecvat de cel putin doua ori pe zi, timp de doua minute. Foloseste ata dentara pentru a elimina resturile de alimente regasite intre dinti, apa de gura si dusul bucal. Aceste obiceiuri nu sunt benefice doar in cazul demineralizarii dintilor, ci si pentru a preveni alte afectiuni dentare cauzate de depunerea placii si a tartrului.

    barbat cate se spala pe dinti cu periuta electrica
    Prevenirea demineralizarii dintilor prin periaj

    Consumul de cafea sau fumatul cauzeaza aparitia petelor pe smalt. Desi nu reprezinta o afectiune aparent grava, deteriorarea smaltului duce, in timp, la aparitia cariilor.
    Copiii sunt si ei predispusi la aceasta deteriorare dentara daca nu au o igiena orala stricta si efectuata corect. Inca din momentul in care au erupt primii dinti, acestia trebuie curatati in fiecare zi pentru a nu cauza pierderea lor prematura.

    Si produsele cu un continut ridicat de amidon pot cauza erodarea. Specialistii sunt de parere ca amidonul cu zahar sau orezul indulcit, spre exemplu, se numara printre cele mai periculoase alimente pentru dinti.

    Trebuie sa stii ca o data ce smaltul este uzat, acesta nu se va regenera. Deoarece nu este un tesut organic si nu exista alte resurse de smalt in corpul uman, acesta nu poate fi restaurat. Cu toate acestea, tratamentul cu fluor te poate ajuta sa opresti procesul de demineralizare.

    Tratamente eficiente pentru demineralizarea dintilor

    Fluorul este un mineral natural care ajuta la intarirea smaltului dintilor. Dupa folosirea unui astfel de tratament, dintii vor redeveni netezi. Iti recomandam sa consulti un medic stomatolog pentru o diagnosticare corecta dar si pentru un tratament eficient, care sa reduca sensibilitatea dentara si sa remineralizeze dintii.

    Detartrajul cu ultrasunete reprezinta si el o modalitate de preventie a demineralizarii dintilor. Tartrul si placa bacteriana sunt indepartate intr-un mod eficient. Astfel, bacteriile regasite in placa nu vor afecta dintii daca aceasta este inlaturata prin periaj regulat.

    Foloseste o pasta de dinti speciala, cu un continut ridicat de fluor, care sa ajute la remineralizarea smaltului dentar! Solicita medicului stomatolog sa iti recomande cea mai buna optiune!

    De asemenea, medicii pot recomanda si folosirea probioticelor. Astfel, dinții tai vor intra in contact cu bateriile considerate benefice lor.

    Medicul stomatolog iti poate propune si folosirea gelurilor pentru remineralizare, apa de gura sau pasta de dinti, ce contin o cantitate mare de fluor si pe care le gasesti cu usurinta in farmacii. Iti recomandam sa folosesti aceste produse numai la indicatia medicului.

    Pentru a afla care este cauza demineralizarii, va fi necesar sa faci mai multe investigatii, precum si o radiografie dentara. Poti apela si la un tratament de fluorizare pe care dentistul il va efectua in cabinetul stomatologic. Din fericire, daca dintele este foarte patat sau si-a schimbat culoarea, un tratament de albire profesionala a dintilor te poate ajuta sa iti recapeti zambetul stralucitor.

    Demineralizarea dintilor la copii si bebelusi

    Demineralizarea dintilor la copii apare foarte frecvent si este cauzata de o igiena orala precara, alaptare sau folosire a biberonului in timpul noptii.

    Este foarte important ca inca din momentul aparitiei primilor dinti sa ii cureti cu o carpa umeda moale. Nu uita nici de gingii! Odata ce copilul creste si poate invata sa efectueze periajul singur, trebuie sa te asiguri ca miscarile sale sunt corecte si ca acopera intreaga suprafata a dintilor. Un periaj efectuat corect reprezinta cea mai sigura modalitate de preventie a afectiunilor si problemelor dentare.

    mama si copilul se spala pe dinti
    Unde merg pentru un tratament de demineralizarea dintilor?

    Iti recomandam sa faci o vizita medicului dentist la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca. Daca observi ca dintii tai isi schimba culoarea, apeleaza la medicii nostri. Acestia vor pune diagnosticul corect si iti vor oferi tratamentul de care ai nevoie.

    Fie ca iti va fi recomandat un detartraj cu ultrasunete, un tratament de fluorizare sau unul de albire profesionala a dintilor, lasa-te pe mana unui medic cu experienta!

    Pentru a face o programare, te rugam sa ne contactezi! Ne gasesti pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, sector 6.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca