Retractia gingivala reprezinta o afectiune orala comuna care se traduce prin descoperirea dintilor. Retractia gingivala este insotita de un disconfort mediu si afecteaza aspectul estetic al dintilor.
Pentru a afla cum sa identifici mai usor aceasta afectiune dentara, care este schema de tratament si cand este necesara interventia medicului stomatolog, consulta articolul de mai jos.
Ce este retractia gingivala?
Retractia gingivala apare atunci cand gingia care inconjoara dintii se retrage si ii lasa descoperiti, dezvelind radacina. Afectiunea este adesea insotita de disconfort la nivelul danturii si modifica aspectul dintilor. Acestia vor avea o forma alungita, anormala. In momentul in care radacina este descoperita, vei constata ca dintii tai sunt din ce in ce mai sensibili la alimente si bauturi reci sau calde. De asemenea, vei simti un disconfort in timpul periajului sau curatarii cu dusul bucal.
Cum imi dau seama daca gingiile mele sunt sanatoase?
O gingie sanatoasa are culoarea roz pal. Aceasta acopera baza dintilor si nu sangereaza in momentul periajului.
Gingia este de doua tipuri, fixa si mobila. Astfel, cea fixa masoara 2-3 centimetri si este atasata de osul maxilarului. Cea mobila are o culoare mai inchisa decat cea care acopera dintii si este legata de mucoasa din interiorul obrajilor.
Retractia gingivala are loc in momentul in care tesutul moale se retrage si descopera dintii. Resturile alimentare patrund in aceste spatii, unde cariile dentare se dezvolta mult mai usor.
Retractia gingivala: simptome
Iti recomandam sa faci un control stomatologic daca observi urmatoarele simptome:
Daca dintii tai au un aspect alungit, poate fi un semnal ca gingiile au inceput sa se retraga. De asemenea, daca ai o sensibilitate dentara, gingiile sangereaza in timpul periajului sau simti un disconfort atunci cand mananci sau bei alimente si bauturi reci, calde, foarte dulci sau acre, mergi la medicul stomatolog.
In situatia in care dintii tai incep sa se miste, acesta poate fi un semn al retractiei gingivale. Procesul are loc din cauza bacteriilor si resturilor de alimente care se acumuleaza in spatiul de sub gingie.
De ce apare retractia gingivala?
Afectiunea poate fi cauzata de mai multi factori, printre care se numara depunerile de tartru dezvoltate de placa bacteriana curatata incorect, lucrari stomatologice care irita si afecteaza gingia sau o ocluzie imperfecta.
De asemenea, daca periezi dintii mult prea energic si iriti gingia, afectiunea se poate instala. Consulta un medic dentist pentru un diagnostic corect deoarece retractia gingivala poate fi si un simptom pentru bolile parodontale.
Fumatul este un mare inamic al cavitatii bucale si cu efecte dezastruoase pentru dintii si gingiile tale. Incearca sa scapi de acest obicei si efectueaza controale stomatologice frecvente pentru a sti mereu care este situatia dintilor tai. Renuntarea la fumat inseamna, de obicei, si o dantura mai sanatoasa.
Daca suferi de bruxism (scrasnitul dintilor in timpul somnului), gingiile tale vor fi afectate. Consuta-te cu medicul dentist pentru a solutiona problema cu o gutiera ce trebuie purtata pe timp de noapte sau cu un alt tip de tratament.
Daca ai un piercing in limba sau buza, gingia se poate irita, ducand astfel la retragerea ei.
Retractia gingivala: Metode de tratament
Tratamentul pentru gingiile afectate va fi unul adaptat gravitatii problemelor sesizate de medicul dentist. Astfel, retractia gingivala poate fi oprita utilizand procedeul de detartraj cu ultrasunete si chiuretaj subgingival.
Detartrajul cu ultrasunete presupune indepartarea tartrului depus pe dinti si in spatiile dintre ei. Procedeul utilizeaza un instrument cu un capat ascutit care disloca tartrul. In acelasi timp, un jet de apa curata depunerile indepartate de pe dinti.
Chiuretajul efectuat sub gingie va curata radacina dintelui, astfel incat gingia sa se reataseze pe dinte. Procesul nu este dureros deoarece medicul stomatolog va efectua procedurile sub anestezie locala.
Dupa tratamente, vei resimti un disconfort in zona curatata, care, insa, nu va fi de durata.
Chirurgia gingivala este o procedura ce implica mai multe interventii. Printre acestea se numara detartrajul cu ultrasunete si chiuretajul efectuate dupa ce gingia a fost indepartata. Astfel, medicul dentist va avea acces in zona ce necesita tratare. Dupa efectuarea procedurilor, gingia este reatasata. Daca este cazul, medicul va aplica si o membrana care sa ajute la regenerarea ei.
Aplicarea unei grefe gingivale este o alta metoda de tratare a retractiei gingivale. Medicul dentist va preleva tesut dintr-o gingie sanatoasa, de pe cerul gurii sau de pe obrazul interior si o va aplica pentru a completa gingia retrasa. Astfel, radacina este acoperita, oprind astfel patrunderea resturilor alimentare care duc la dezvoltarea placii bacteriene si a tartrului.
De ce am nevoie de un tratament pentru retractia gingivala?
Desi parodontita si retractia gingivala sunt in stransa legatura, nu inseamna neaparat ca descoperirea gingiilor este un semn al bolilor parodontale.
Uneori, retractia este cauzata de alti factori, precum o igiena orala ineficienta. In timpul unui periaj agresiv radacina este descoperita. Vei resimti o sensibilitate dentara accentuata atunci cand radacina este expusa bauturilor si alimentelor reci sau fiebinti. Mai mult decat atat, dintii vor avea un aspect inestetic. Pentru a putea diferentia retractia gingivala de parodontita, exista cateva simptome specifice fiecarei afectiuni.
Cand gingiile se retrag, nu sunt vizibile spatiile dintre dinti, asa cum se intampla in cazul parodontozei. Mai mult decat atat, boala parodontala este precedata de gingivita, o alta afectiune a acestor tesuturi moi, ce acopera dintii.
Unde merg la tratament pentru retractia gingivala?
La Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca, medicii nostri dentisti folosesc aparatura performanta pentru detartrajul cu ultrasunete. De asemenea, tratamentele de chirurgie sunt efectuate in conditii sigure, sub anestezie locala, astfel incat disconfortul resimtit de pacient sa fie unul minim.
Daca te confrunti cu unul dintre simptomele mentionate mai sus, contacteaza-ne pentru mai multe detalii, dar si pentru a face o programare. Ne gasesti pe Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6, in zona Orizont – in apropiere de Parcul Moghioros sau Favorit.