1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Igiena Orala
  6. >>
  7. Igiena orala la persoanele...

Igiena orala la persoanele cu diabet

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    femeie cu diabet care face un control stomatologic

    Igiena orala la persoanele cu diabet este diferita de cea a persoanelor care nu sufera de aceasta afectiune, motiv pentru care este necesara o atentie sporita, in fiecare zi.

    Deoarece este o afectiune dificila, ce nu poate fi vindecata, dar care odata descoperita trebuie controlata, trebuie sa fii foarte atent nu doar cu alimentatia si respectarea tratamentului prescris de medic, ci si cu igiena cavitatii bucale.

    Cum influenteaza diabetul sanatatea orala?

    Glicemia crescuta poate ingreuna mentinerea sanatatii cavitatii bucale. Daca suferi de diabet zaharat este foarte important sa ai grija de dinti. Nivelul crescut de zahar regasit in sange iti poate slabi nivelul celulelor albe. Ele reprezinta modalitatea prin care corpul tau lupta impotriva bacteriilor si infectiilor care apar de regula In cavitatea bucala.

    Atunci cand ai diabet zaharat nivelul de zahar este ridicat atat in sange, cat si in saliva. Placa bacteriana, care este compusa din microbi si bacterii, se va hrani cu zaharul din saliva. Astfel, esti predispus la carii dentare sau alte boli ale gingiilor care se vor forma mai rapid decat in cazul unei persoane care nu sufera de aceasta boala.

    tratament carii pentru persoana cu diabet

    Daca suferi de diabet, afectiunile la nivelul gingiilor pot fi mai severe si mai dese. De asemenea, acestea se vor vindeca mai greu decat in mod normal. Mai mult decat atat, daca te confrunti deja cu gingii inflamate sau gingivita, diabetul va deveni mai greu de gestionat.

    Ce se intampla cu gingiile?

    Dupa cum spuneam, persoanele care sufera de diabet au mai multe sanse de a dezvolta gingivita sau parodontoza. Daca nivelul de insulina din sange este mult prea scazut inseamna ca nivelul de zahar din sange este mai mare decat in mod normal.

    Astfel, pot aparea depuneri pe vasele mici de sange, ingreunand circulatia. In aceste cazuri, tesuturile nu mai sunt corect alimentate cu substante nutritive si oxigen. Printre tesuturile care pot avea de suferit din cauza unei glicemii mari se numara si gingiile. Intreg procesul de oxigenare redusa are ca rezultat inmultirea numarului de bacterii din gura, afectand astfel tesuturile moi.


    Si saliva are de suferit, deoarece aceasta are rolul de a scadea concentratia acizilor din gura, descompunand zaharul. Astfel, o productie mai mica de saliva duce la construirea unei bariere mai putin rezistente peste smalt si dinti.

    Sfaturi pentru igiena orala la peroanele cu diabet

    Persoanele care sufera de diabet trebuie sa aiba o igiena orala corespunzatoare, stricta. Vizitele la cabinetul stomatologic sunt foarte importante pentru a preveni problemele dintilor, gingiilor sau alte boli ce pot aparea in cavitatea bucala.

    Igiena orala pentru persoanele cu diabet presupune periajul zilnic al dintilor, efectuat de cel putin doua ori pe zi, cu o pasta de dinti ce contine fluor. Iti recomandam sa inlocuiesti periuta de dinti odata la 6 saptamani pentru a preveni acumularea bacteriilor si a microbilor.

    femeie cu diabet care efectueaza periajul dintilor

    Iti recomandam sa folosesti ata dentara cel putin o data pe zi. In acest fel vei reusi sa elimini toate resturile alimentare stranse intre dinti si sa accesezi si zonele in care periuta de dinti nu poate patrunde. De asemenea, pot fi foarte utile si periutele intradentare, special concepute pentru a ajunge in spatii greu de curatat.

    Daca observi ca gingiile tale au devenit rosii, sangereaza adesea in timpul periajului sau sunt usor inflamate, iti recomandam sa vorbesti cu medicul stomatolog. Aceste simptome pot fi semne ale unei afectiuni gingivale incipiente sau chiar ale parodontozei.

    De asemenea, trebuie sa stii ca fumatul este unul dintre cei mai mari inamici ai dintilor, mai ales daca suferi de diabet. Acest viciu creste riscul aparitiei bolilor gingivale si, mai mult decat atat, poate duce la agravarea diabetului.

    Exista o conexiune foarte stransa intre alimentele pe care le consumi si sanatatea orala, mai ales in cazul persoanelor care sufera de diabet. Glicemia trebuie mentinuta la valori normale pentru a preveni si alte boli, inclusiv cele care afecteaza cavitatea bucala.

    Un obicei comun si recomandat in mentinerea unei igiene orale sanatoase in cazul persoanelor cu diabetic este mestecarea gumei fara zahar. Aceasta ajuta la neutralizarea acizilor din gura.

    Nu in ultimul rand, anunta medicul stomatolog in cazul in care suferi de aceasta boala. Acesta iti va putea oferi sfaturi adaptate situatiei tale despre cele mai bune obiceiuri de igiena orala pentru persoanele cu diabet.

    Igiena orala la persoanele cu diabet previne numeroase boli

    Daca ai o igiena orala corespunzatoare atunci cand suferi de diabet, vei putea preveni afectiuni comune precum candidoza bucala. Aceasta afectiune este foarte frecventa in cazul persoanelor care se confrunta cu diabet zaharat.

    Diabetul incurajeaza formarea aftelor si a ulceratiilor. Pentru a preveni aparitia acestora iti recomandam sa bei multa apa sau sa mesteci guma pentru a creste cantitatea de saliva din gura.

    Unde merg pentru un control stomatologic daca sufar de diabet?

    La Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca vei fi intampinat de o echipa de medici cu o vasta experienta in acest domeniu. Ei te vor ajuta sa iti imbunatatesti igiena orala si sa previi bolile gingivale comune, precum parodontoza sau gingivita. Nu uita sa informezi medicul despre existenta acestei boli, mai ales daca diabetul nu este tinut sub control.

    Pentru a face o programare te rugam sa ne contactezi. Ne poti gasi la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca de pe Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6, din Bucuresti.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca