1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Igiena Orala
  6. >>
  7. Detartraj cu ultrasunete vs...

Detartraj cu ultrasunete vs detartraj manual

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    instrument de tip chiureta utilizat pentru detartraj manual

    Atunci cand discutam despre tartrul depus pe dinti, singura solutie pentru indepartare este detartrajul cu ultrasunete sau cel manual. De regula, tartrul depus pe dinti este cauzat de o igiena orala necorespunzatoare si nu poate fi inlaturat acasa. De aceea, pentru a mentine dintii sanatosi, medicul stomatolog recomanda ca acest procedeu de curatare sa fie efectuat constant, de un profesionist. Pentru a afla care sunt diferentele dintre detartrajul cu ultrasunete si cel traditional, citeste in continuare articolul.

    Ce este tartrul?

    In primul rand, pentru a intelege mai bine de ce ai nevoie de acest procedeu, trebuie sa stii ce este tartrul si care sunt cauzele aparitiei lui. In momentul in care placa bacteriana nu este curatata in fiecare zi, aceasta se intareste, ducand astfel la formarea tartrului. Acesta apare atat pe suprafata dintilor, cat si sub gingie si poate crea probleme dentare precum inflamarea tesuturilor gingivale sau formarea cariilor. Mai mult decat atat, tartrul are si un aspect inestetic si creeaza un disconfort in cavitatea bucala. De asemenea, trebuie sa stii ca tartrul nu apare doar pe dintii naturali, ci si pe aparatul dentar sau lucrari protetice precum implanturi dentare sau coroane.

    Daca placa bacteriana este o pelicula incolora ce nu poate fi observata de pacient, tartrul este insa vizibil cu ochiul liber, iar depunerile pot fi simtite pe dinti, cu limba. Acesta are o culoare galbuie sau maronie. Iti recomandam sa faci o vizita medicului stomatolog pentru indepartarea placii bacteriene intarite, dar si pentru sfaturi despre cum sa previi aparitia tartrului.

    Cum se indeparteaza tartrul depus pe dinti?

    Tartrul depus pe dinti poate fi indepartat doar cu ajutorul unui detartraj cu ultrasunete sau detartraj traditional. Odata ce a fost depus, periajul dintilor sau alte metode de curatare efectuate acasa sunt ineficiente impotriva tartrului. Pentru a alege cea mai buna optiune de curatare a acestor depuneri mineralizate, fa o vizita medicului tau dentist.

    Detartraj cu ultrasunete – avantaje

    Detartrajul cu ultrasunete presupune utilizarea unui aparat special care emite vibratii ce disloca depunerile de tartru dintre dinti si de sub gingie. In acelasi timp, acesta pulverizeaza un jet de apa puternic, ce este utilizat pentru indepartarea resturilor desprinse. Procedura este una nedureroasă, rapida si nu necesita anestezie.

    femeie in cabinetul stomatologic care face un detartraj cu ultrasunete
    Detartraj profesional cu ultrasunete in cabinetul stomatologic

    Ce presupune un detartraj cu ultrasunete?

    Aceasta procedura nu este complicata si nici dureroasa. In timpul unui detartraj cu ultrasunete nu vei avea nevoie de anestezie. Intregul procedeu dureaza intre 30 si 60 de minute, in functie de cantitatea depunerilor de tartru.

    Medicul stomatolog iti va recomanda si un periaj profesional al dintilor. Daca consideri ca tartrul se depune mult prea repede si ca ai nevoie de indrumare pentru periajul corect al dintilor, stomatologul te poate ajuta cu un revelator de placa. Aceasta solutie va colora zonele in care placa bacteriana este depusa, aratandu-ti astfel care sunt zonele in care trebuie sa insisti in timpul igienizarii orale efectuate acasa.

    Nu uita, insa, ca este necesar sa revii In cabinetul medicului stomatolog pentru o noua sesiune de detartraj dupa 6 luni. In cazul in care esti fumator, dentistul iti recomanda sa efectuezi procedura din trei in trei luni.

    Detartrajul manual – avantaje

    Detartrajul manual reprezinta procedeul clasic de indepartare a tartrului. Medicul dentist va folosi instrumente speciale precum seceri sau chiurete si pile concepute pentru a indeparta eficient depunerile. In timpul detartrajului manual este folosit si un dispozitiv care pulverizeaza un jet de apa ce are ca scop indepartarea resturilor de tartru desprinse de pe dinti. Aceasta procedura este utilizata pentru o curatare profunda a gingiilor si a radacinilor dintilor, mai ales atunci cand te confrunti cu o parodontita incipienta. Detartrajul manual vine cu numeroase avantaje si este utilizat in momentul in care este necesar un chiuretaj gingival. Mai mult decat atat, aceasta metoda de curatare traditionala poate completa detartrajul cu ultrasunete.

    Procedura manuala actioneaza ca un adjuvant deoarece in unele cazuri detartrajul cu ultrasunete nu este 100% eficient, iar medicul stomatolog trebuie sa patrunda sub gingie pentru a lustrui radacina dentara.

    Dupa ce va controla cavitatea bucala, starea de sanatate a dintilor si gradul de avansare al tartrului, medicul stomatolog iti va recomanda care dintre cele doua tipuri de detartraj se pliaza pe nevoile tale.

    Niciuna dintre aceste proceduri nu are dezavantaje deoarece ambele au ca rol curatarea dintilor, indepartarea tartrului si mentinerea unor gingii si dinti sanatosi.

    persoana care beneficiaza de un detartraj cu ultrasunete
    Instrument utilizat pentru detartrajul cu ultrasunete

    Unde pot face un detartraj cu ultrasunete sau unul traditional?

    La Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca, medicii nostri iti pun la dispozitie ambele tratamente si te ajuta cu recomandari cu privire la igiena orala. Aici gasesti servicii complete de profilaxie dentara, detartraj cu ultrasunete, periaj profesional si Airflow, astfel incat toate depunerile de tartru sa fie indepartate corect si eficient.

    Daca doresti sa faci o programare, contacteaza-ne telefonic la 0771 140 880 sau completeaza formularul. Te asteptam la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca pe Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6, in zona Orizont.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca