1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Stomatologie Generala
  6. >>
  7. Despre strungareata

Despre strungareata

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    gura de femeie careia i se vad dintii cu strungareata in timp ce suge dintr-un pai

    Strungareata este numita in termeni medicali distema sau trema dentara. Diastema (strungareata) reprezinta un spatiu intre dinti ce depaseste 0.5 mm. Aceasta apare atat la adulti, cat si la copii pentru oricare dintre dinti.

    Pentru unii oameni, acest spatiu format intre dinti face parte din farmecul si carisma personala. Prezenta diastemei nu inseamna neaparat ca dintii au sau provoaca neplaceri. Insa, sunt situatii in care aceasta devine problematica.

    Ce este strungareata?

    Strungareata reprezinta un spatiu intre dinti care poate fi cauzat de unul sau mai multi factori. In momentul in care iti apar dintii definitivi, deseori apare si acest gol. Este un lucru normal in dezvoltarea dintilor copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 8 ani. Aproximativ jumatate dintre acestia au strungareata in momentul in care apar dintii permanenti. De obicei, acest spatiu se inchide in momentul in care isi fac aparitia caninii superiori.

    femeie blonda cu ochi albastri care zambeste si i se vede diastema
    Unul dintre tratamentele pentru apropierea dintilor este aparatul dentar

    Care sunt cauzele strungaretei?

    Daca dintii tai au o pozitie, dimensiune sau forma neobisnuita, poate aparea diastema. De exemplu, daca caninii nu sunt in pozitia lor normala, inseamna ca celor doi dinti din fata le lipseste presiunea care ii impiedica sa se departeze. Acest lucru poate duce la formarea de goluri intre dinti.

    Gingivita si parodontita reprezinta o infectie a gingiilor si poate fi responsabila pentru spatiile inestetice dintre dinti. Aceste afectiuni deterioreaza tesutul si osul care sustin dintii. Astfel, se pot produc goluri inestetice.

    In cazul in care observi ca gingiile tale au o culoare rosiatica, sangereaza in timpul periajului, simti un disconfort atunci cand mananci, respiratia este urat mirositoare sau simti un puruit, mergi imediat la medicul stomatolog. Acesta iti va pune un diagnostic si va trata dintii in functie de problema.

    Daca suferi de gingivita, dentistul va efectua un dertartraj si un periaj profesional. Folosind aceasta tehnica, va curata placa bacteriana si va indeparta tartrul depus pe dinti. In cazurile mai complicate, iti poate recomanda aplicarea unei grefe pentru gingie, astfel incat radacina dintelui sa fie acoperita.

    Cand apare strungareata?

    Strungareata se poate forma si daca aveti dinti suplimentari in cavitatea bucala. In cazul copiilor, daca exista dinti de lapte care nu au cazut la timp, va aparea diastema.
    O alta cauza a aparitiei spatiilor dintre dinti este si excesul de tesut care se afla intre dintii superiori frontali si linia gingiei.

    Daca ai tendinta de a-ti musca, in mod constant, buza inferioara, acest lucru pune presiune pe dintii din fata si ii impinge in afara. Acelasi lucru este valabil si in cazul bebelusilor sau copiilor care isi sug degetul.

    Piercing-ul in limba este si el o cauza a formarii strungaretei. Acesta poate impinge dintii frontali, astfel incat sa se departeze.
    Trebuie sa stii ca diastema nu apare doar la dintii superiori. Si cei inferiori se pot departa daca ai obiceiul de a-i impinge cu limba.

    Cum tratez strungareata?

    Este posibil sa nu ai nevoie de un tratament pentru diastema. In unele cazuri, acest spatiu dintre dinti nu e deloc inestetic, ci contribuie la sarmul personala. Daca nu e cauzata de probleme stomatologice, ea nu trebuie tratata. Unii cercetatori spun ca dificultatea nu consta in tratarea diastemei, ci in prevenirea repetarii acesteia.

    In cazul copiilor, strungareata se poate inchide de la sine. In urma unui control stomatologic, medicul dentist va evalua diversi factori, cum ar fi dimensiunea dintilor, distanta dintre ei, dezvoltarea acestora si multe altele. Este mai probabil ca acest spatiu sa se inchida in mod natural atunci cand acesta este mai mic de 2 milimetri intre dinti.

    Daca diastema se datoreaza gingivitei sau parodontitei, medicul dentist va lucra mai intai pentru a controla aceasta afectiune. Daca nu este intr-un stadiu avansat, medicul dentist poate utiliza cateva metode mai putin invazive, cum ar fi:

    Antibiotice. Daca exista o infectie bacteriana, medicul dentist iti poate prescrie antibiotice. Exista antibiotice topice, cum ar fi anumite geluri, care sunt introduse in spatiile dintre dinti si gingii. In anumite situatii vor fi recomandate antibioticele orale.

    Detartraj. Presupune curatarea tartrului si a placii bacteriene aflate in cavitatea bucala.
    De asemenea, exista si tratamente chirurgicale care te vor ajuta sa scapi de tesuturile dezvoltate in exces. Inainte de a efectua tratamentul ortodontic, este nevoie ca aceste tesuturi sa fie indepartate. Operatia nu inseamna insa ca spatiul dintre dinti se va inchide de la sine. Poate fi necesar un tratament suplimentar pentru a inchide diastema.

    Aparatul dentar – tratament pentru strungareata. Aparatul dentar foloseste brackets, fire metalice si benzi pentru a-ti misca dintii. Astfel, se pune presiune pe dintii tai pentru a-i muta treptat in pozitia corecta.

    femeie cu strungareata care zambeste si isi acopera unul dintre ori cu o felie de grepfruit
    Exista si cazuri in care diastema nu este un defect ce trebuie remediat

    Cum previn aparitia strungaretei?

    Strungareata nu poate fi intotdeauna prevenita. Dar exista cateva modalitati de a reduce riscul de a dezvolta spatii problematice si inestetice intre dinti.

    In cazul copiilor, este recomandat ca acestia sa fie dezvatati de obiceiurile nesanatoase, precum suptul degetului. Acest obicei dauneaza sanatatii dintilor si poate provoca si alte probleme din cauza bacteriilor si microbilor de pe maini care ajung in gura.
    Spala-te pe dinti de cel putin doua ori pe zi. Foloseste ata dentara pentru o mai buna curatare a spatiilor dintre acestia, unde periuta nu poate ajunge.

    Efectueaza controale stomatologice periodice pentru a depista la timp posibilele probleme dentare si diastema. O data la 6 luni este necesar sa faci un detartraj si un periaj profesional. Chiar daca iti periezi dintii si folosesti ata dentara in mod regulat, este posibil sa nu resusesti sa elimini toata placa bacteriana. Daca aceasta se intareste, poate fi indepartata numai in timpul unui detartraj profesional cu ultrasunete.

    Unde pot trata strungareata?

    Daca vrei sa scapi de diastema, fa-ne o vizita la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca. Aici, specialistii nostri iti for face un control amanuntit pentru a depista problemele dintilor. In functie de cauza aparitiei strungaretei, medicul dentist iti va prezenta optiunile si iti va recomanda cel mai eficient tratament stomatologic pentru situatia ta.

    De asemenea, la cabinetul Dr.Rosca efectuam si tratamentele dentare chirurgicale necesare astfel incat spatiile dintre dinti sa nu se mareasca.

    Echipa noastra de specialisti te va ajuta si in alegerea unui aparat dentar potrivit astfel incat sa reduca spatiul dintre dinti, iar tu sa obtii o dantura perfecta.

    Vino in cabinetul nostru situat pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, sector 6, in zona Orizont, apropiere de Parcul Moghioros sau Favorit! Daca iti doresti sa faci o programare, te rugam sa ne contactezi!

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca