Alimentatia joaca un rol foarte important in sanatatea dintilor si a gingiilor. Insa, multe dintre mancarurile pe care le indragim sau alimentele pe care le consumam zilnic pot fi daunatoare. De aceea, este necesar sa fim atenti la nutritie si sa completam cu o igiena orala riguroasa.
Pentru a perveni problemele dentare, am intocmit o lista cu alimente contraindicate sanatatii dintilor si gingiilor pe care iti recomandam sa le eviti.
Care sunt alimentele contraindicate?
Dulciurile sau bauturile si alimentele cu continut ridicat de zahar sunt cei mai mari inamici ai dintilor si gingiilor. Aceste tipuri de produse elibereaza acizi care erodeaza smaltul dintilor. Orice aliment cu continut ridicat de zahar va avea efecte daunatoare ce pot declansa aparitia cariilor dentare. Daca acestea nu sunt tratate in timp util si afecteaza pulpa, interventia medicului stomatolog va fi una mai costisitoare si vei avea nevoie de un tratament mai complex.
Iti recomandam sa adaugi inghetata pe lista alimentelor pe care trebuie sa le eviti, deoarece contine multe zaharuri. Mai mult decat atat, fiind un produs foarte rece, va irita gingiile. Daca smaltul dintilor este erodat, iar gingiile sunt retrase, vei resimti o sensibilitate la nivelul radacinilor. In momentul in care are loc retractia gingivala, radacina expusa va prezenta un risc ridicat la anumite afectiuni nedorite. Pentru a preveni astfel de situatii, nu evita controalele stomatologice periodice sau eventualele tratamente de dinti sau pentru afectiunile tesuturilor moi, care sustin dintii. Daca gingiile nu sunt tratate la momentul potrivit, se poate instaura parodontoza, o boala ireversibila care duce la pierderea dintilor.
Printre alimentele cu continut ridicat de zahar se numara si rosiile. Aceste sunt acide si afecteaza atat dintii, cat si gingiile. Desi sunt bogate in antioxidanti si sunt considerate alimente sanatoase pentru intregul organism, sucul rosiilor nu este deloc benefic pentru dinti sau gingii. Pentru a reduce aceste efecte, iti recomandam sa le consumi impreuna cu alimente care contracareaza acidul. Carnea slaba de vita sau puiul, tonul sau mozzarella sunt unele dintre cele mai gustoase si recomandate produse pe care le poti manca in combinatie cu rosiile.
Painea coapta din faina alba trebuie si ea evitata, deoarece are un continut ridicat de amidon. Si alte produse precum chipsurile din cartofi sau biscuitii sunt alimente nocive pentru dinti si gingii. Amidonul regasit in aceste produse se va depune pe dinti, iar saliva il va dizolva in zahar. Astfel, se va crea un spatiu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor si microorganismelor din cavitatea bucala, ducand la formarea placii bacteriene, a tartrului si a cariilor dentare.
Bauturile pentru sportivi au si ele un continut mare de zahar si au un efect de eroziune asupra gingiilor si a dintilor. Incearca sa inlocuiesti aceste bauturi cu apa sau alte produse mai putin dulci.
Muraturile si sosul de rosii (ketchup) sunt foarte acide si au un efect nociv asupra smaltului dentar. De cele mai multe ori muraturile contin mult otet (acid) si chiar zahar. Compusii acestor alimente penetreaza porii dintilor si ataca gingiile.
Evita o dieta in care alimentele sunt mult prea procesate si moi. Acest tip de produse nu va lasa gingiile si dintii sa isi indeplineasca functia principala – masticatia.
Ce probleme dentare pot cauza alimentele contraindicate?
Dupa cum spuneam, alimentele cu un continut ridicat de zahar creeaza o predispozitie pentru formarea cariilor dentare. Cand se afla in stadiu incipient, caria poate fi observata doar de un medic specialist. De aceea, nu trebuie sa eviti controalele stomatologice. In momentul in care o carie avanseaza, tratamentul devine mai complicat si poate fi necesara o plomba, obturatie sau o coroana dentara.
Acumularea placii bacteriene este o alta problema cu care te poti confrunta atunci cand nu ai o alimentatie corecta. Daca nu este inlaturata eficient, de doua ori pe zi, placa bacteriana se mineralizeaza si se transforma in tartru dentar. In aceasta situatie, este necesara o vizita la medicul stomatolog pentru un tratament de detartraj cu ultrasunete si un periaj profesional. Aceasta procedura poate fi efectuata manual sau cu ajutorul unei aparaturi specifice care demonteaza depunerile de tartru de pe dinti. Pentru o eficienta maxima, aparatul va pulveriza si un jet de apa care ajuta la o mai buna indepartare a depunerilor.
Tratamentele cu fluor sunt necesare si recomandate atunci cand medicul stomatolog observa ca smaltul este erodat. Tot medicul iti poate recomanda si o pasta de dinti speciala care sa intareasca acest strat protectiv al dintilor.
Alimentele mentionate mai sus au un efect nociv si asupra gingiilor. In momentul in care aceste tesuturi moi sunt iritate, ele se inflameaza, pot ajunge sa sangereze si sa se retraga, descoperind radacina dintilor. Bolile gingivale pot evolua astfel incat sa slabeasca rezistenta dintelui si sa duca la pierderea acestuia.
Unde merg pentru tratamente dentare?
Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca dispune de aparatura necesara pentru a trata chiar si cele mai complexe afectiuni ale dintilor si gingiilor. Echipa noastra este experimentata, prietenoasa si empatica si iti va pune la dispozitie toate informatiile de care ai nevoie. Lucrarile dentare efectuate de specialistii nostrii in stomatologie sunt rezistente in timp deoarece utilizam materiale de cea mai buna calitate si tehnologie avansata.
Daca te confrunti cu una dintre afectiunile sau problemele prezentate mai sus si vrei sa afli mai multe detalii despre tratament, te rugam sa ne contactezi. Ne poti face o vizita la cabinetul stomatologic situat pe Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6, Bucuresti.