1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Periaj
  6. >>
  7. Tehnici pentru periajul dintilor

Tehnici pentru periajul dintilor

femeie care se spala pe dinti cu periuta de dinti

Periajul dintilor face parte din rutina noastra zilnica. Insa, pentru a avea o igiena orala buna si eficienta, periajul dintilor trebuie realizat corect, pentru a-si indeplini rolul de eliminare a reziduurilor alimentare si a placii bacteriene. De aceea, mai jos iti prezentam cele mai importante reguli pentru ca tu sa ai mereu dinti curati, albi, fara carii sau alte probleme dentare.

Probabil crezi ca spalatul pe dinti este un proces pe care il efectuezi eficient. Insa, s-ar putea sa fii surprins ca efectuezi aceasta rutina in mod gresit si, cel mai important, ineficient. Pentru o igiena orala corecta, asigura-te ca tehnica ta este una buna si ca acoperi intreaga suprafata a dintilor.

Cum realizezi un periaj corect al dintilor?

Exista mai multe obiective atunci cand te speli pe dinti. Trebuie sa cureti toate fetele acestora, sa ai grija de gingii, dar si de limba sau obrajii interior. Respecta aceste reguli si vei avea mereu dinti curati si un zambet pe care sa nu te feresti sa-l afisezi.

Foloseste periuta de dinti potrivita! Periuta de dinti cu peri moi este o alegere recomandata de medicul dentist. Daca periajul dintilor este energic, acest instrument nu iti va distruge dintii. In cazul periutelor cu peri medii sau tari, acestea pot afecta gingia si smaltul. Nu utiliza o periuta de dinti cu peri naturali. Alege una cu peri de nailon, deoarece aceasta nu va retine bacteriile. Capul periutei de dinti trebuie sa aiba o dimensiune mica pentru a patrunde cu usurinta in cavitatea bucala, accesand maselele din spate si spatiile interdentare. Este important si ca manerul sa fie unul potrivit pentru tine.

Inlocuieste frecvent periutele vechi

O periuta de dinti trebuie inlocuita o data la 3 luni. Aceasta se toceste, iar perii se uzeaza. Daca acestia nu mai stau drepti, este un semn ca este timpul sa iti achizitionezi o noua periuta de dinti.

Efectueaza periajul de doua ori pe zi

Pentru a avea dintii curati, spala-te pe dinti de doua ori pe zi. Alimentele consumate duc la formarea placii bacteriene in doar opt ore, ceea ce inseamna ca un singur periaj nu poate indeparta corespunzator placa.

Utilizeaza pasta de dinti potrivita tie

Este necesar sa utilizezi o pasta de dinti care contine fluor. Acesta are rolul de a indeparta placa dentara si de a intari smaltul dintilor. Alege o marca potrivita. Exista numeroase optiuni atunci cand alegi pasta de dinti. Varietatea este foarte mare si include produse pentru periajul dintilor pentru albire, desensibilizare, controlul tartrului. Acestea sunt disponibile si cu diferite arome, astfel incat procedura sa fie cat mai placuta si benefica.

Foloseste tehnica corecta pentru periajul dintilor

Periajul dintilor trebuie efectuat cu o pasta de dinti potrivita. In primul rand, cantitatea folosita pe periuta trebuie sa fie de marimea unui bob de mazare. Nu misca periuta peste dinti, ci efectueaza miscari circulare mici. In timpul periajului, curata dintii frontali, dar si maselele pe toate suprafetele. Nu ignora curatarea dintilor pe suprafata din interiorul gurii. De asemenea, este important sa cureti si sectiunea dintilor utilizata pentru masticatie. Clateste-ti gura cu apa.

Periajul dintilor trebuie sa fie bland

Daca realiezi un periaj energic, acest lucru nu inseamna ca le vei oferi dintilor tai o mai buna curatare. De fapt, astfel ai mai multe sanse sa deteriorezi dintii si smaltul lor. Daca periuta ta se uzeaza mult prea repede, inseamna ca aplici prea multa presiune in timpul periajului.

Periaza dintii timp de minimum 2 minute

Multi dintre noi consideram periajul dintilor ca fiind un obicei plictisitor, dar pe care suntem nevoiti sa il facem zi de zi. De aceea, atunci cand periezi dintii este necesar sa le acorzi atentia cuvenita pentru a efectua o curatare corecta, ampla, pe toate suprafetele. Periaza fiecare portiune si fata a dintelui timp de 10 secunde, pentru a obtine efectul scontat. Astfel, spalatul pe dinti ar trebui sa dureze intre 2 si 3 minute.

Periaza limba si obrajii interiori

Periuta de dinti nu este destinata doar dintilor, dar si obrajilor si limbii. Pentru a avea o igiena orala buna trebuie sa le acorzi atentie sporita. Bacteriile care se dezvolta pe limba sunt greu de indepartat, iar apa de gura nu este eficienta impotriva lor. De aceea, in fiecare zi trebuie sa periezi si aceste suprafete.

Clateste periuta de dinti dupa ce te-ai spalat

Dupa ce ai terminat periajul dintilor, periuta trebuie si ea curatata. Pe aceasta s-au depus toate bacteriile pe care le-ai eliminat din gura si nu iti doresti ca urmatoarea data cand te speli sa le introduci inapoi in cavitatea bucala. Spala periuta sub jet de apa, timp de cateva secunde, apoi pune-o sa se usuce.

Foloseste ata dentara dupa periajul dintilor

Dupa ce ai curatat dintii cu periuta, utilizeaza si ata dentara. Mai mult decat atat, aceasta poate fi eficienta atunci cand nu ai posibilitatea de a te spala pe dinti. Ata dentara va aduna toate micile resturi de mancare dintre dinti. Foloseste-o cel putin o data pe zi.

Periajul dintilor este esential daca iti doresti sa ai mereu dintii curati, fara tartru sau carii. Problemele dentare pot fi nu doar costisitoare, dar si dureroase, de aceea iti recomandam sa acorzi atentie sporita periajului. Astfel, poti preveni cariile si alte probleme care apar in urma unei igiene orale ineficiente.
Nu doar periajul este recomandat pentru a avea dintii mereu albi si curati. Pentru un zambet frumos este necesar sa faci un control stomatologic de rutina de doua ori pe an. Medicul dentist va putea observa si solutiona problemele dentare inainte ca acestea sa fie grave si inconfortabile.

Unde fac un control stomatologic de rutina?

Pentru a efectua un control de rutina, vino la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca. Echipa noastra este formata din experti care te vor ajuta cu toate recomandarile si informatiile necesare pentru a avea un zambet stralucitor. Ne gasesti pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, sector 6, in zona Orizont, apropiere de Parcul Moghioros sau Favorit. Pentru a face o programare, te rugam sa ne contactezi.

Distribuie:
Alte Articole

Aboneaza-te la NEWSLETTER

Afla ultimele noutati si promotii oferite de
Cabinetul Stomatologic Dr Rosca