1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Tratament Carii
  6. >>
  7. Ce este un tratament...

Ce este un tratament de canal?

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    femeie care efectueaza un control stomatologic

    Un tratament de canal reprezinta o procedura endodontica folosita pentru a trata infectiile aparute in interiorul unui dinte. Tratamentul de canal nu este dureros si se realizeaza cu anestezie locala. Aceasta procedura va salva un dinte cu probleme, ce altfel ar avea nevoie de extragere.

    Ce este tratamentul de canal?

    Tratamentul de canal este utilizat de medicii stomatologi pentru a salva un dinte cu probleme grave, precum infectiile. Acest tratament obisnuia sa fie unul foarte dureros, pe vremuri, insa, datorita tehnologiei avansate din ziua de astazi, nu vei simti nimic in timpul acestei proceduri.

    Atunci cand un dinte este afectat de carie, este crapat sau ciobit, bacteriile pot patrunde in interiorul sau. Lasate netratate, aceste probleme duc la infectii serioase, abces dentar, pierderea osoasa si a dintelui. Semnele unor astfel de probleme sunt umflarea fetei si a gatului, o gaura in dinte in care resturile de mancare patrund si se descompun.

    In cazul in care nu este posibil tratamentul de canal, medicul va extrage dintele si vei avea nevoie de un implant dentar.

    Structura dintelui

    Pentru a intelege mai bine cum functioneaza tratamentul de canal, trebuie sa stii ca dintele este format din doua parti. Coroana dentara este partea superioara a dintelui si este vizibila in cavitatea bucala. Radacina intra in osul maxilarului si este cea care tine dintele ancorat in pozitie. Aceasta este acoperita de gingie.

    De asemenea, dintele este acoperit de smalt, in vreme ce cementul acopera radacina acestuia. Dentina se regaseste sub aceste doua straturi protectoare. Pulpa dentara se afla in centrul dintelui si este de doua feluri, coronara si radiculara. Canalele radiculare se regasesc in aceasta pulpa si se extind de la coroana dentara pana la radacina. Un dinte va avea cel putin un canal radicular.

    imagine cu interiorul unui dinte

    Cand ai nevoie de tratament de canal?

    Daca simti o durere in zona dintilor, trebuie sa faci un control stomatologic. Medicul iti va solicita o radiografie dentara care sa arate cu exactitate care este locul problemei si unde trebuie facuta interventia. Daca radiografia arata ca pulpa este inflamata si sunt prezente infectii si bacterii in aceasta zona, tratamentul de canal este solutia pentru a salva dintele afectat.

    Simptomele unei infectii dentare

    Semnele unei infectii la nivelul dintelui si a pulpei sunt:

    • Daca simti o durere atunci cand mananci sau bei alimente calde sau reci, dintele tau devine mai sensibil. Este posibil ca aceasta sensibilitate dentara sa isi faca aparitia din cauza unei infectii la nivelul dintelui. Pe masura ce pulpa regasita inauntrul dintelui moare, infectia se raspandeste. Astfel, aceasta ajunge sa afecteze canalul radicular si vei experimenta simptome mult mai agresive.
    • Daca in apropierea dintelui afectat gingia este inflamata, cel mai probabil este vorba despre o infectie.
    • Cand dintele are o culoare mai inchisa, acesta este un semn ca infectia este instalata in dinte si necesita un tratament de canal.
    • De asemenea, daca iti curge puroi din dinte, obrazul sau zona respectiva este umflata, ai nevoie de un tratament de canal pentru a salva dintele.
    • Iti recomandam sa nu eviti vizita la medicul stomatolog, deoarece un dinte infectat poate cauza probleme mult mai grave. Infectia se poate extinde si la dintii alaturati si vei experimenta dureri profunde. Utilizarea antibioticelor nu rezolva problema. Acestea doar vor reduce umflaturile si vor preveni raspandirea infectiei. Cu toate acestea, este nevoie de un tratament de canal pentru a trata corect dintele.

    Ce presupune un tratament de canal?

    In primul rand, pentru a trata infectia din canalul radicular, este nevoie ca medicul stomatolog sa indeparteze bacteriile. Inainte de a incepe tratamentul de canal, medicul dentist iti va face o anestezie locala. Procesul nu este mai dureros decat tratarea unei carii sau aplicarea unei plombe.

    Dupa ce dentistul a curatat canalul radicular, acesta va fi acoperit cu o plomba sau o coroana dentara, in functie de gravitatea problemei intampinate.

    Tesutul inflamat din zona dintelui infectat se vindeca de la sine. In urma unui tratament de canal, un dinte poate supravietui si 10 ani.

    Cum ma recuperez dupa un tratament de canal?

    Dupa ce medicul stomatolog a efectuat un tratament de canal, sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare. In primul rand, evita sa musti din alimente tari, care destabilizeaza dintele. Dupa terminarea tratamentului, vei putea folosi dintele normal.

    Daca dupa tratament experimentezi dureri profunde, poti lua medicamente eliberate fara prescriptie medicala care sa amelioreze durerea. Acestea sunt paracetamol sau ibuprofen si sunt recomandate daca ai avut un tratament de canal.

    Daca aceste medicamente nu rezolva problema, iar umflaturile si durerile nu se reduc, va recomandam sa reveniti la medicul dentist.

    femeie cu gura deschisa caruia medicul stomatolog ii aplica un tratament

    Cum previn infectia unui dinte?

    Daca iti doresti sa eviti infectiile si tratamentele pentru acestea, trebuie sa ai o igiena orala corespunzatoare care sa le previna. Pastreaza-ti dintii curati spalandu-te de cel putin doua ori pe zi, foloseste ata dentara si apa de gura pentru a elimina toate resturile de mancare. Evita sa mananci prea multe alimente dulci sau consumul de bauturi carbogazificate. Acestea afecteaza si pateaza smaltul dintilor si duc la aparitia cariilor. Daca fumezi, trebuie sa stii ca acest viciu este foarte daunator nu doar pentru sanatate in general, ci si pentru dintii tai.

    Unde fac un tratament de canal?

    Daca ai dureri dentare si recunosti simptomele unei infectii, iti recomandam sa vii la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca. Aici, medicul stomatolog iti va face o radiografie dentara pentru a vedea care este sursa umflaturilor si durerii. Daca te confrunti cu o infectie a canalului radicular, medicul dentist iti va face un tratament de canal. Cu ajutorul acestei proceduri, dintele va fi salvat.

    La Cabinetul Stomatologic Dr.Rosca medicii nostri au experienta si acopera toate ramurile stomatologiei, astfel incat sa poata solutiona orice problema dentara. Utilizam tehnologie avansata, suntem prietenosi si te ajutam sa ai un zambet fabulos, sanatos.
    Pentru a face o programare, te rugam sa ne conctactezi!

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca