Desi beneficiile cu care vine aparatul dentar sunt numeroase, intotdeana au existat numeroase mituri despre acesta care sa descurajeze pacientii sa recurga la un astfel de tratament. De aceea, in acest articol am ales sa demontam cele mai polulare mituri despre aparatul dentar.
Ce este aparatul dentar?
Aparatul dentar reprezinta un sistem cu ajutorul caruia dintii strambi sunt intreptati si sunt reduse spatiile dintre acestia. Mai mult decat atat, aparatul dentar corecteaza muscatura, astfel incat sa poti mesteca corect alimentele.
Aparatele dentare sunt instrumente care ajuta la corectarea problemelor dintilor. Daca acestia sunt inghesuiti, strambi sau nu sunt aliniati asa cum ti-ai dori sau ar trebui, un astfel de aparat dentar poate rezolva problema. Pe masura ce il porti, aparatul dentar va fi ajustat treptat de catre medicul stomatolog pentru a alinia dintii si pentru a crea ocluzia corecta. Din nefericire, exista numeroase mituri despre acest tratament care nu incurajeaza persoanele sa isi puna aparat dentar.
Mituri despre aparatul dentar
Aparatele dentare a fost intotdeauna un subiect de dezbatere. De aceea, de-a lungul timpului au aparut numeroase mituri despre acest sistem de indreptare a dintilor.
Mit 1. Aparatul dentar declanseaza detectoarele de metale
Daca esti ingrijorat ca va declansa alarmele in timp ce treci prin detectoarele de metale de la securitatea aeroportului, nu fi! Acesta este doar un mit! Aparatele dentare moderne sunt foarte mici si sunt fabricate din metale extrem de usoare care nu vor declansa nicio alarma (si nici nu vor creste probabilitatea de a fi lovit de fulger).
Mit 2. Aparatul dentar ma va face sa fiu sasait
Deoarece bracketii prezinta niste mici sarmulite care sunt aflate in apropierea limbii, poate dura un timp pana te vei acomoda cu aparatul dentar. Impactul asupra modului in care vorbesti este insa doar temporar. Niciun tip de aparat dentar nu va impiedica vorbirea corecta.
Mit 3. Dintii tai vor ramane drepti pentru totdeauna dupa ce ai scos aparatul
Fara utilizarea corecta a unui aparat de contentie dupa tratamentul ortodontic, dintii tai proaspat indreptati pot incepe sa se miste si sa revina la forma initiala. Purtarea acestor gutiere este la fel de importanta pe termen lung ca si tratamentul ortodontic in sine. Acestea va vor proteja si mentine zambetul frumos si pe viitor.
Mit 4. Aparatul dentar este dureros
In momentul in care are loc montarea sau ajustarea aparatului dentar, vei simti un mic disconfort. Cu toate acestea, persoanele care poarta aparat dentar considera ca acesta nu este inconfortabil. Bracketii si micile sarmulite folosite pentru aparatul dentar sunt fabricate utilizand tehnologie avansata. Aparatul dentar care se monteaza in cabinetele stomatologice din zilele noastre functioneaza mai eficient ca oricand. Acesta se bazeaza pe aplicarea unei forte blande, dar constante pentru a misca dintii. Multi dintre pacienti nici nu sesizeaza aceasta miscare.
Mit 5. Daca port aparat dentar nu mai pot manca alimentele mele preferate
Deloc adevarat! Iti sunt permise majoritatea alimentelor daca esti posesorul unui aparat dentar. In schimb, vei avea nevoie sa aloci mai mult timp ingrijirii aparatului si dintilor. De asemenea, in loc sa musti dintr-un mar, este recomandat sa il tai in felii inainte de a-l manca. Totusi, iti recomandam sa eviti dulciurile cu textura lipicioasa.
Mit 6. Aparatul dentar este doar cosmetic
Intr-adevar, foarte multe persoane isi pun aparat dentar pentru a avea un zambet perfect. Insa, aparatul dentar are si alte functii la fel de importante. El ajuta la corectarea muscaturii. Vei mesteca corect alimentele si astfel, vei avea o digestie mai buna. De asemenea, daca ocluzia este buna, dintii nu se vor uza neuniform. Aparatul dentar ajuta si la eliberarea presiunii asupra dintilor.
Mit 7. Odata ce ti-ai pus aparatul dentar, nu mai ai nevoie de controale stomatologice pana la scoaterea acestuia
In momentul in care medicul stomatolog iti va monta aparatul dentar, acesta te va informa si cand trebuie sa revii in cabinet pentru un nou consult. Aceste intalniri inseamna mai mult decat verificarea progresului tratamentului aplicat. In timpul vizitei la medicul dentist, acesta va inspecta evolutia si sanatatea dintilor si a gingiilor.
In plus, medicul stomatolog ortodont va face ajustari regulate ale aparatului, astfel incat rezultatul final sa fie un succes. Omiterea programarilor poate duce la probleme care vor prelungi tratamentul. Chiar daca medicul va informeaza inca de la inceput despre perioada de timp in care trebuie sa purtati aparatul, aceasta se poate extinde daca nu respectati programarile. Astfel, timpul de purtare se va prelungi in mod inutil.
Mit 8. Aceste sisteme dentare sunt foarte vizibile, metalice si inestetice
Vremurile in care aparatele dentare erau inestetice au apus! Intr-adevar, pe piata exista si modele realizate din metal, insa sunt disponibile si aparate aproape insesizabile. Datorita tehnologiei avansate, poti alege un sistem dentar ceramic, de safir, ligaturant, mobil sau de contentie. In functie de buget sau de gravitatea problemelor dentare, medicul stomatolog iti va recomanda cea mai buna solutie si va avea grija ca acesta sa nu fie aproape deloc vizibil. Cu ajutorul lui, la final vei obtine zambetul perfect, la care ai visat dintotdeauna .
Unde imi pot pune un aparat dentar?
Acum ca am demontat cele mai populare mituri despre acet tratament, te invitam in Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca pentru un consult. Medicii nostri dentisti vor evalua starea de sanatate a dintilor, pozitia si dimensiunea lor si te vor ajuta sa afli mai multe despre aparatul dentar. De asemenea, te vor asista si in alegerea aparatului dentar potrivit pentru tine, astfel incat tu sa ai in zambet de neegalat.
Pentru programari, contacteaza-ne sau viziteaza-ne pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, sector 6, in zona Orizont, apropiere de Parcul Moghioros sau Favorit.