Detartrajul cu ultrasunete este o procedura necesara pentru a mentine dintii curati si sanatosi. Din cauza alimentelor si bauturilor pe care le consumi zi de zi, dintii tai pot capata culoare. Astfel, produse precum cafeaua sau colorantii regasiti in sucuri pot pata dintii, oferindu-le un aspect neplacut. Pentru a intelege mai bine la ce te poate ajuta un detartraj si de ce trebuie realizat cu regularitate, te invitam sa citesti articolul de mai jos.
Ce este un detartraj?
Detartrajul presupune inlaturarea tartrului care apare inevitabil intre dinti. Aceasta procedura non-invaziva indeparteaza placa bacteriana si pastreaza dintii sanatosi si curati. Acest tip de curatare profesionala a dintilor se realizeaza doar in cabinete stomatologice, nu este o procedura foarte dureroasa, nu necesita anestezie si poate fi realizata manual sau cu ajutorul unui aparat performant cu ultrasunete.
De ce sa faci un detartraj cu ultrasunete? (afla mai multe)
Un detartraj cu ultrasunete este necesar pentru a indeparta depozitele de tartru si pentru a inlatura placa bacteriana. Cu ajutorul acestui procedeu sunt indepartate chiar si petele de pe dinti. Acestea sunt cauzate de bauturi precum cafea, ceai negru, bauturi acidulate inchise la culoare, vin rosu sau de alimente care pateaza dintii precum afine, sfecla, mure, zmeura, coacaze, sos de soia, citrice sau chiar ciocolata. Fumatul este si el unul dintre cele mai nocive obiceiuri atat pentru plamani si ten, dar si pentru dinti.
Detartrajul cu ultrasunete este cea mai buna modalitatea de a indeparta tartrul de pe dinti, atat cel vizibil cu ochiul liber, cat si cel subgingival.
Cum preveniti aparitia tartrului si a placii bacteriene?
Placa bacteriana se formeaza ca un strat incolor pe dinti. Ea este formata din compusi regasiti in zaharuri si in bauturi dulci, acidulate. Aceste bacterii se dezvolta intre dinti si se hranesc cu subtante care se regasesc in saliva si in alimente.
Placa bacteriana este responsabila pentru formarea tartrului deoarece produce anumiti acizi care afecteaza dintii. Daca nu este inlaturata cu regularitate, aceasta cauzeaza nu doar tartrul, dar si inflamatii gingivale sau chiar parodontoza.
Cand placa bacteriana se mineralizeaza, aceasta se transforma in tartru. Daca nu este indepartat, acesta capata o culoare galbuie. Exista totusi cativa pasi care te pot salva de aparitia tartrului si a placii bacteriene daca sunt respectati cu strictete:
- Spala-te pe dinti de cel putin doua ori pe zi, utilizeaza ata dentara si apa de gura;
- Mergi la controale stomatologice regulate;
- Daca observi aparitia tartrului, programeaza-te la un detartraj cu ultrasunete;
- Incearca sa consumi cat mai putine bauturi si alimente care iti afecteaza dintii.
Cum se face un detartraj cu ultrasunete?
Un detartraj cu ultrasunete se poate realiza manual sau cu ajutorul unui aparat special, care distruge tartrul. Acest aparat are un varf ascutit care emite vibratii ultrasonice ce distrug tartrul.
Detartrajul nu afecteaza in nici un fel smaltul dintilor. Dupa realizarea procedurii exista posibilitatea sa iti simti diferit dintii si gingiile, insa acest lucru se datoreaza disparitiei tartrului. Nu iti face griji, aceasta senzatie va trece rapid si te vei obisnui cu aceasta schimbare. Procedura nu are efecte secundare.
Ce este profilaxia dentara?
Profilaxia dentara presupune curatarea dintilor printr-un periaj profesional, indepartarea tartrului cu ajutorul unui detartraj cu ultrasunete si AirFlow. Aceasta combinatie de proceduri garanteaza o curatare in profunzime a dintilor, eliminand orice urma de tartru, placa bacteriana sau resturi alimentare.
AirFlow reprezinta un jet puternic de apa cu compusi bicarbonati care au rolul de a curata orice particula de tartru si placa bacteriana ramasa, dar si suprafata dintilor.
Cand trebuie sa fac un detartraj cu ultrasunete?
Medicii stomatologi iti recomanda sa repeti detartrajul o data la sase luni. Insa, daca aveti proteze sau implanturi, acesta trebuie realizat mai des, o data la patru luni. In cazul fumatorilor, medicii recomanda ca detartrajul sa fie realizat o data la trei luni.
De asemenea, exista semne care arata nevoia de curatare profesionala a dintilor. Daca observi ca gura ta miroase neplacut, incep sa iti apara din ce in ce mai multe carii sau observi ca dintii sunt patati, atunci este cazul sa te programezi pentru un detartraj cu ultrasunete.
Medicul stomatolog iti va face un consult si in functie de problemele pe care le intampini, iti va face recomandari.
Unde pot face un detartraj cu ultrasunete?
Cabinetul stomatologic Dr.Rosca va pune la dispozitie o echipa de medici specialisti si echipament de ultima generatie pentru detartraj cu ultrasunete sau profilaxie dentara. Este necesar sa stii ca desi aceste procedee ofera o curatare in profunzime a dintilor si elimina tartrul si placa bacteriana, acestea nu au efect de albire. Pentru a scapa de dintii ingalbeniti, iti recomandam si un tratament de albire, iar zambetul tau va deveni unul imaculat, stralucitor.
Pentru a mentine cat mai mult efectele acestor tratamente, este necesar sa ai o igiena orala stricta, care sa includa curatarea dintilor de doua ori pe zi, timp de doua minute, folosirea atei dentare si a apei de gura.
Cabinetul stomatologic Dr.Rosca este situat pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, sector 6, in zona Orizont, apropiere de parcul Moghioros si Favorit. Pentru programari, nu ezita sa ne contacteazi.