1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Tratament Carii
  6. >>
  7. Tratament stomatologic in timpul...

Tratament stomatologic in timpul sarcinii

Continut:
    Add a header to begin generating the table of contents
    tratament sarcina

    Daca esti gravida, cu siguranta te intrebi daca este permis tratamentul stomatologic in timpul sarcinii, ce trebuie sa eviti si ce iti este permis sa faci. De asemenea, trebuie sa stii care sunt medicamentele interzise in perioada in care esti gravida, ce presupune un tratament stomatologic in timpul sarcinii si cum sa abordezi aceasta situatie. Pentru a-ti sari in ajutor, am incercat sa raspundem tuturor intrebarilor tale mai jos.

    Care sunt problemele stomatologice din timpul sarcinii?

    In timpul sarcinii, gravidele sunt predispuse la anumite probleme stomatologice precum gingivita de sarcina, granulomul de sarcina sau un numar mai mare de carii si eroziuni dentare. Toate acestea trebuie tratate cu seriozitate si nu necesita amanare.

    Gingivita de sarcina se numara printre cele mai frecvente probleme stomatologice cu care se confrunta o gravida. Ea apare din cauza modificarilor hormonale care au loc in corpul sau, a nivelului crescut de estrogen. Viitoarele mame se pot confrunta cu aceasta afectiune incepanad cu cea de-a doua luna de sarcina si pana in luna a opta. Ea se manifesta prin sangerari gingivale in timpul periajului sau al meselor. Iti recomandam ca in aceasta perioada sa realizezi un periaj corect, de doua ori pe zi, sa folosesti apa de gura si ata dentara pentru a preveni gingivita. De asemenea, efectuarea regulata a unui detartraj sau a unui periaj profesional este recomandata pentru a preveni depunerea tartrului.

    Studiile arata ca desi nu este catalogata ca o boala severa, gingivita de sarcina poate cauza probleme pentru gravide: nasteri inainte de termen sau riscul ca greutatea fatului sa fie mult mai mica dacat cea normala.

    Granulomul de sarcina apare in cazul a aproximativ 5% dintre femeile gravide si poate fi cauzat de o gingivita netratata la timp. Acesta este o efectiune tumorala, care se manifesta prin sangerare, granulomul avand o culoare violet-albastruie. Tratamentul stomatologic utilizat consta intr-un detartraj si un periaj profesional. In cazul in care granulomul este mai mare de 2 cm, este necesara excizia. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca granulomul sa se retraga de la sine dupa nastere.

    Cariile si eroziunile dentare apar mult mai des in perioada sarcinii, deoarece exista numerosi factori favorabili dezvoltarii lor. Desi dintii nu se modifica in perioada in care esti gravida, compusii din saliva devin mai acizi, afectand dintii. De asemenea, daca experimentezi greturi, refluxul gastric va ataca smaltul dintilor, slabindu-l si cauzand carii. De aceea, iti recomandam sa soliciti cat mai curand un tratament stomatologic pentru carii.

    tratament gravide

    Pot face anestezie in timpul tratamentului stomatologic daca sunt gravida?

    Ideal este ca inainte de a ramane insarcinata sa faci un control stomatologic si sa rezolvi toate problemele danturii. Daca acest lucru nu este posibil, este necesar ca medicul tau stomatolog sa fie informat despre sarcina si trecutul tau obstetrical. In functie de problemele pe care le intampini pe durata sarcinii, acesta ar putea fi nevoit sa schimbe metoda de tratament cu una mai putin invaziva sau fara repercusiuni pentru fat.

    Cu toate acestea, in cazul anesteziei, nu trebuie sa iti faci griji. Medicii stomatologi utilizeaza lidocaina, mepivacaina si bupivacaina pentru reducerea durerii si amortirea zonei unde se efectueaza tratamentul stomatologic. Acestea sunt permise in timpul sarcinii, fiind incadrate ca risc in categoria B.

    Pot face radiografie dentara daca sunt insarcinata?

    Desi realizarea unei radiografii in timpul sarcinii este o procedura sigura, iti recomandam sa amani aceast moment pana dupa nastere. Daca acest lucru nu este posibil, este necesar sa stii ca iradierea este foarte mica in cazul radiografiilor dentare. Pentru siguranta ta si a fatului, va fi utilizat un echipament de protectie ce va fi plasat atat pe abdomen, cat si in zona tiroidei.

    Ce medicamente pot lua in timpul tratamentului stomatologic daca sunt insarcinata?

    In timpul sarcinii, medicul tau stomatolog va fi in stransa legatura cu medicul obstretician. In functie de nevoi, acestia vor gasi solutia optima pentru problema ta. De asemenea, trebuie sa stii ca exista antibiotice care sunt permise femeilor gravide, iar medicii trebuie sa iti recomande doar astfel de medicamente.

    stomatologie sarcina

    Unde pot face un tratament stomatologic in timpul sarcinii?

    Specialistii nostri in stomatologie te pot ajuta cu orice tratament in timpul sarcinii. Fie ca te confrunti cu carii, granulomul sau gingivita de sarcina, vom avea grija ca tratamentul sa fie efectuat in siguranta atat pentru tine, cat si pentru fat.

    Pentru a programa un control stomatologic, un detartraj sau un periaj profesional, te rugam sa ne contactezi.

    Cabinetul stomatologic Dr. Rosca este situat pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, bloc B 3, scara 1, parter, apartament 03, sector 6, in apropiere de parcul Moghioros, Orizont sau Favorit.

    Alte Articole

    Aboneaza-te la NEWSLETTER

    Afla ultimele noutati si promotii oferite de
    Cabinetul Stomatologic Dr Rosca