Implant dentar sau proteza – te intrebi care este cea mai buna optiune pentru a restabili functionalitatea arcadelor dentare? Daca nu stii care este metoda ideala de a inlocui dintii cazuti sau distrusi, te ajutam sa descoperi diferenta dintre proteza dentara si implant dentar si sa afli care este solutia mai sigura, potrivita necesitatilor tale. Citeste articolul de mai jos si afla care sunt diferentele dintre implant dentar si proteza si care sunt particularitatile ce definesc aceste doua tratamente restauratorii.
Motive pentru care ai nevoie de proteza sau implant dentar
Alimentatia nesanatoasa, igiena orala necorespunzatoare sau un tratament ortodontic esuat pot duce la probleme dentare ce au ca rezultat deteriorarea iremediabila a dintilor, astfel incat sa necesite o extractie. Din punct de vedere estetic, lipsa dintilor poate duce la o stima de sine scazuta si o senzatie de jena ori de cate ori zambesti.
Pierderea dintilor nu te afecteaza doar la nivel estetic, ci poate provoca tot felul de alte probleme. Este suficient ca un dinte sa lipseasca, pentru ca ceilalti sa migreze si sa deformeze astfel arcada dentara. De asemenea, extractia sau pierderea unui dinte cauzeaza ocluzia imperfecta, care te va impiedica sa mesteci alimentele corespunzator, fapt ce poate duce si la dezvoltarea unor probleme digestive.
Cand am nevoie de proteza dentara?
O proteza dentara reprezinta un dispozitiv ce are ca rol inlocuirea dintilor pierduti. Aceasta este folosita in situatii in care intreaga arcada dentara lipseste, dar si atunci cand pacientul prezinta mai multi dinti lipsa. Dispozitivul utilizat pentru restaurarea dintilor este compus din baza protezei si dintii artificiali. In functie de situatia in care te afli si de numarul de dinti pe care l-ai pierdut, medicul iti poate recomanda unul dintre aceste tipuri de proteze: proteza totala, scheletata, partiala, mobila, fixa.
Cand am nevoie de implant dentar?
Implantul dentar te va ajuta sa refaci dintii pierduti, sa zambesti din nou si sa restabilesti ocluzia dentara. Aceasta solutie este ideala pentru a umple spatiile goale lasate de dintii pierduti. Pentru amplasare este nevoie de un surub confectionat din metal dur precum titanium, care va fi fixat in os.
Aceasta tehnica vine cu mai multe avantaje, deoarece implantul fuzioneaza cu osul in 99% din cazuri. Implanturile dentare au o durata de viata foarte lunga, unii dintre producatori oferind garantie pe viata. Mai mult decat atat, un implant dentar va preveni si atrofia tesutului osos.
Diferenta dintre implant dentar si proteza dentara
Medicul stomatolog va analiza situatia si va crea planul de tratament. Acesta este personalizat si dezvoltat in functie de problemele dentare cu care te confrunti. Ambele proceduri sunt insotite de avantaje si dezavantaje. Astfel, trebuie sa stii ca protezele dentare sunt instalate pe radacina sanatoasa a unui dinte. In unele cazuri este necesara indepartarea nervului si pilirea dintilor vecini, ceea ce poate duce la subtierea tesutului osos.
In cazul implantului dentar, operatia este una sigura, se realizeaza sub anestezie locala, deci nu este dureroasa.
In cazul protezelor dentare, experienta este mai putin traumatizanta. Tesuturile moi nu vor fi afectate in timpul tratamentului care implica scanarea digitala orala pentru amprentare, fabricarea coronitelor si fixarea acestora. In cazul implantului dentar, acesta se poate efectua la 6 luni dupa ce a avut loc extractia totala a dintelui, iar zona s-a regenerat complet.
In privinta costurilor, implantul dentar are un pret mai ridicat, insa are o durata de viata mai lunga.
Tipuri de tratamente pentru dinti pierduti
Dupa cum spuneam, pentru a inlocui dintii pierduti, tratamentele utilizate sunt implantul si proteza dentara.
Implantul este fixat in osul maxilarului pentru a oferi suport unei coroane sau proteze si are rolul unei radacini artificiale.
Proteza dentara este de mai multe tipuri si se clasifica in functie de numarul de dinti pierduti. Astfel, in cazul in care ce ai pierdut toti dintii, medicul iti va recomanda atasarea unei proteze dentare complete. Aceasta este o solutie ideala pentru cei care vor sa isi recapete zambetul si sa obtina ocluzie perfecta. Proteza totala imita perfect aspectul gingiilor, dar si al dintilor si se poate scoate cu usurinta in timpul somnului sau pentru curatare. Ea este confectionata din materiale rezistente, antialergice.
Daca edentatia nu este una totala, poti folosi o proteza partiala care este ancorata de dintii ramasi.
Unde imi pot pune un implant sau o proteza dentara?
La Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca, medicii nostri dentisti vor identifica cea mai buna optiune de tratament pentru problemele tale dentare. In functie de situatia cu care te confrunti ei iti vor recomanda solutia optima si vor utiliza cele mai bune materiale si aparatura de ultima generatie.
Daca iti doresti sa afli mai multe detalii despre implantul dentar si despre proteze, sau vrei sa faci o programare la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca, te rugam sa ne contactezi. Ne gasesti in Bucuresti, la adresa: Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6, in apropiere de zona Favorit.