Atunci cand porti aparat dentar, dintii pot parea mai greu de ingrijit, din cauza micilor sarmulite si a bracketilor pe care medicul dentist le-a montat pe arcada. Cu toate acestea, igiena orala este mai importanta ca niciodata deoarece nu iti doresti ca resturile alimentare sa ramana prinse in aparatul dentar si sa ingreuneze avansarea intregului tratament.
Daca porti un aparat dentar pentru a trata probleme ortodontice sau pur si simplu iti doresti ca dintii tai sa fie perfect aliniati, este bine sa stii cum sa ii cureti si sa acorzi acestui obicei atentie sporita.
Pentru ca aparatul dentar sa aiba rezultatele dorite, pacientul trebuie sa respecte nu doar regulile de igiena orala, ci si regulile de intretinere ale aparatului dentar. Intre igiena orala si aparatul dentar exista o stransa legatura si anume: daca dintii nu au parte de o curatare optima, acest lucru poate influenta atat tratamentul, cat si sanatatea cavitatii bucale.
De ce este importanta curatarea aparatului dentar?
Chiar daca alegi un aparat dentar metalic, ceramic sau invizibil (Invisalign), atat dintii, cat si aparatul au nevoie de curatare. Odata aplicat aparatul, sansele ca resturile alimentare sa ramana prinse intre dinti si pe sistemul aparatului sunt mult mai mari. Daca nu sunt indepartate la timp, creste riscul de a dezvolta carii dentare, pete pe dinti sau probleme de natura gingivala. Dupa montarea aparatului dentar, medicul stomatolog iti va face un scurt instructaj si iti va oferi toate informatiile necesare pentru o curatare eficienta a danturii, in fiecare zi.
Ce presupune o igiena orala adecvata atunci cand porti aparat dentar?
Daca in mod normal medicul stomatolog iti recomanda ca periajul dintilor sa fie efectuat de doua ori pe zi, dimineata si seara, inainte de culcare, atunci cand porti aparat dentar cerintele sunt mult mai complexe.
Pentru ca dintii sa ramana intotdeauna curati, iar resturile alimentare sa nu fie blocate intre dinti sau in aparatul denar, va trebui sa efectuezi periajul dupa fiecare masa dar si dupa fiecare gustare. Daca te afli in imposibilitatea de a-ti curata dintii si de a respecta o astfel de rutina, medicul iti sugereaza sa clatesti gura imediat dupa ce ai mancat. In acest mod, reduci sansele ca resturile alimentare sa ramana blocate pana la urmatorul periaj. In aceasta situatie poti folosi apa de gura sau apa de la robinet.
Iti recomandam achizitionarea unei periute interdentare deoarece aceasta poate patrunde in spatii greu accesibile, in care periutele traditionale nu pot ajunge. Foloseste acest tip de periuta pentru a igieniza spatiile dintre arc si dinti sau dintre bracketi.
Nu trebuie, insa, sa renunti la periuta de dinti clasica. Aceasta trebuie sa aiba peri moi sau foarte moi, astfel incat sa nu irite gingia si sa nu afecteze smaltul dintilor. Daca in mod normal dentistul iti recomanda schimbarea acesteia o data la trei luni, atunci cand porti aparatul dentar clasic, vei fi nevoit sa o inlocuiesti dupa doua luni, deoarece perii se tocesc foarte repede in momentul periajului aparatului.
Medicii stomatologi recomanda indepartarea resturilor de mancare prin clatirea cavitatii bucale, urmata de un periaj cu miscari circulare, astfel incat periuta sa patrunda cat mai bine in spatiile greu de accesat. Atunci cand porti un aparat dentar, curatarea dintilor este un procedeu migalos, care necesita rabdare si atentie. Pentru a peria dintii in mod eficient, va trebui sa petreci aproximativ 3 minute cutarandu-i. Acorda atentie fiecarui dinte in parte! Iti recomandam sa folosesti nu doar periuta de dinti, ci si dusul bucal sau ata dentara si apa de gura dupa ce ai luat masa sau dupa o simpla gustare.
Din rutina ta nu trebuie sa lipseasca nici curatarile periodice efectuate de medicul stomatolog. Pentru persoanele care nu poarta aparat dentar este indicat ca aceste controale, insotite de o igienizare profesionala, sa fie efectuate o data la sase luni. In cazul celor care au nevoie de un aparat dentar, medicul recomanda ca igienizarea sa aiba loc o data la trei luni. Chiar daca porti aparat dentar, placa dentara tot se depune si nu doar pe dinti, ci si pe brackets. Curatarea profesionala efectuata cu regularitate este recomandata deoarece este o cea mai buna modalitate de a preveni depunerile de placa bacteriana, tartru sau dezvoltarea cariilor.
Cum curat dintii atunci cand am un aparat dentar invizibil?
Daca ai ales un aparat dentar invizibil Invisalign, trebuie sa ai o igiena orala corespunzatoare. Este recomandat ca in timpul periajului, dar si in situatiile in care nu porti gutiera, aceasta sa fie tinuta in recipientul special. Atunci cand reaplici gutiera, trebuie sa iti cureti intotdeauna dintii si cavitatea bucala.
Unde imi pot pune un aparat dentar traditional sau invisalign?
Daca vrei sa afli mai multe despre aparatele dentare disponibile si solutia optima pentru problema ta, contacteza-ne sau solicita o programare la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca situat in Bucuresti, Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6.
In functie de problemele cu care te confrunti, poti alege intre un aparat dentar traditional, ceramic , metalic sau un aparat invizibil ce arata ca o gutiera. Pentru a fi sigur ca faci alegerea potrivita, consulta-te cu medicul stomatolog. El iti va explica care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de aparat dentar si iti va recomanda solutia potrivita pentru dintii tai.