1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Periaj
  6. >>
  7. Cum se face un...

Cum se face un periaj corect

periuta si pasta de dinti

Periajul dintilor se realizeaza de cel putin doua ori pe zi. Desi igiena orala face parte din rutina zilnica de ingrijire, aceasta nu este intotdeauna efectuata corect. Pentru a te ajuta sa iti pastrezi o dantura sanatoasa, curata, iti prezentam mai jos cateva indicatii si recomandari care sa iti imbunatateasca igiena orala.

De ce este important un periaj corect al dintilor?

Un periaj corect ajuta la indepartarea placii microbiene, adica a peliculei de bacterii care acopera dintii care nu sunt curatati corespunzator.
De asemenea, periajul inlatura mirosurile neplacute, previne aparitia tartrului, dezvoltarea cariilor si a bolilor gingivale.
De aceea, este obligatoriu sa te speli pe dinti de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara.

Trebuie sa acorzi cel putin doua minute acestui ritual de ingrijire a cavitatii bucale si sa il realizezi cu atentie si implicare. Este foarte important ca durata periajului sa fie cea mentionata mai sus. Astfel, vei lasa timp flourului regasit in pasta de dinti sa actioneze si sa isi faca efectul.

Cand trebuie sa realizezi periajul dintilor?

Cand este cel mai important sa ne spalam pe dinti, dimineata sau seara? Ambele ritualuri de igiena sunt necesare. Totusi, periajul efectuat seara, dupa ultima masa, este cel mai insemnat.

In timpul noptii, bacteriile aflate in cavitatea bucala sunt mai active decat in timpul zilei. Ele au un efect negativ asupra sanatatii dintilor. Spalatul pe dinti seara are rolul de a inlatura si preveni placa bacteriana din timpul somnului.

Periajul realizat dimineata curata dintii si indeparteaza halena. De asemenea, este indicat sa periezi dintii dupa fiecare masa, in functie de alimentele pe care le-ai consumat. Astfel, daca masa ta a continut produse acide precum rosii, portocale, grepfruit, este recomandat sa astepti jumatate de ora si abia apoi sa realizezi igiena orala. In cazul dulciurilor, timpul de asteptare este de o ora.

copil cu periuta de dinti

Cum realizezi un periaj corect al dintilor? (afla mai mult)

In primul rand, trebuie sa alegi o periuta de dinti potrivita. Daca aceasta are peri tari, acestia pot cauza sangerari ale gingiilor sau rani. In acest caz, trebuie sa utilizezi o periuta de dinti cu peri mai moi care sa nu afecteze cavitatea bucala.

Nu este necesar sa folosesti o cantitate mare de pasta de dinti pentru a realiza un periaj corect. Cantitatea utilizata este recomandat sa aiba marimea unui bob de naut.

Periaza dintii timp de doua mintute si incearca sa acoperi toate suprafetele. Daca simti ca exista locuri unde periuta de dinti nu patrunde corect, utilizeaza ata dentara. Este foarte importanta si miscarea pe care o faci in timpul curatarii. Mai jos regasesti cateva indicatii pentru un periaj corect al dintilor:

  • Pentru dintii de sus, periaza de la gingie in jos;
  • Aceiasi procedura va fi repetata si pe interiorul dintelui;
  • Dupa ce ai periat cele doua suprafete, curata partea masticatorie;
  • Pentru dintii de jos repeta aceeasi procedura ca pentru dintii superiori, atat pe interior, exterior si partea masticatorie;
  • Periajul limbii este si el necesar si se realizeaza incepand din partea din spate a limbii, catre dinti;
  • Pentru un periaj corect, este recomandat sa schimbi periuta de dinti o data la trei luni;
  • Folosirea atei dentare este esentiala pentru procesul de curatare a dintilor. Aceasta indeparteaza placa bacteriana de la nivelul acestora si a gingiei.

De asemenea, ata dentara si apa de gura sunt usor de utilizat si o buna alternativa atunci cand nu ai la dispozitie o periuta de dinti. In cazul in care te afli in oras, la restaurant si tocmai ai luat pranzul, foloseste una dintre aceste optiuni.

Parte dintr-o igiena orala corecta este si utilizarea apei de gura sau a dusului bucal. Acesta asigura o dantura sanatoasa, folosind o tehnologie care pluseaza jeturi de apa menite sa curete dintii si cavitatea bucala. Dusul bucal este ideal pentru persoanele care au interventii la nivelul dintilor, precum implanturi sau coroane. Jeturile de apa sunt puternice si vor inlatura resturile de mancare fixate intre dinti sau sub gingii.

Periajul dintilor: periuta de dinti electrica sau periuta clasica

Ambele variante sunt potrivite, insa studiile arata ca periuta de dinti electrica este mai eficienta. Alege sa faci periajul utilizand o periuta cu cap rotativ mic, care patrunde cu usurinta in cavitatea bucala.

Unde faci un periaj profesional al dintilor?

Pentru o dantura sanatoasa, este necesara o igiena orala stricta, executata corect. De asemenea, un control stomatologic regulat te poate feri de neplaceri si probleme ale dintilor care se pot agrava rapid.

In urma unei astfel de programari, medicii nostri pot descoperi probleme care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Un control va identifica si preveni unele afectiuni ale dintilor si gingiilor si pva solutiona problemele inainte ca acestea sa se agraveze.

Mai mult decat atat, iti recomandam sa soliciti un detartraj si periaj profesional in cabinetul stomatologic Dr. Rosca.

Acest detartraj cu ultrasunete, combinat cu un periaj profesional are rolul de a indeparta tartrul si bacteriile in profunzime. Aparatul utilizeaza vibratii care sparg tartrul, este sigur si nu deterioreaza smaltul dintilor. Tratamentul este recomandat persoanelor care se confrunta cu sangerari gingivale, respiratie urat mirositoare sau care isi doresc doar sa-si mentina dantura sanatoasa. Este necesar ca aceasta procedura sa fie repetata o data la 6 luni.

Pentru a programa un control stomatologic sau un detartraj cu ultrasunete si un periaj profesional, te rugam sa ne contactezi la numarul de telefon 0771.140.880.

Cabinetul este situat pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, bloc B 3, scara 1, parter, apartament 03, sector 6, in apropiere de parcul Moghioros sau Favorit.

Distribuie:
Alte Articole

Aboneaza-te la NEWSLETTER

Afla ultimele noutati si promotii oferite de
Cabinetul Stomatologic Dr Rosca