Eruptia dintilor de lapte ai copiilor este un proces ce creeaza un disconfort pentru bebelusi si este insotit de inflamatii la nivelul gingiilor. Eruptia dintilor de lapte incepe in unele cazuri foarte devreme, in jurul varstei de 3 luni, dar poate avea loc chiar si dupa varsta de un an.
Eruptia este dureroasa si il face pe cel mic sa devina irascibil si sa planga necontenit. Daca cunosti simptomele eruptiei dentare, il vei putea ajuta sa treaca cu o mai mare usurinta peste aceasta perioada.
Pentru a intelege mai bine cand si cum apar primii dintisori de lapte, consulta articolul de mai jos.
Cand are loc eruptia dintilor?
Dupa cum spuneam mai sus, in unele cazuri aceasta eruptie poate fi timpurie si incepe in jurul varstei de 3 luni. Insa, in general dintii de lapte apar la varsta de 6 luni. Nu trebuie sa te sperii daca acest lucru se intampla mai devreme. Un alt lucru pe care trebuie sa il iei in considerare este faptul ca uneori dintii vor iesi pe rand, iar in altele, eruptia va avea loc in perechi.
Uneori, primii dinti de lapte pot aparea si dupa varsta de un an. Insa, daca eruptia dentara nu a avut loc pana la varsta de 18 luni, iti recomandam sa faci o vizita unui medic dentist deoarece copilul va avea nevoie de interventie chirurgicala. Cu toate acestea, astfel de situatii sunt foarte rare.
Cum apar dintii de lapte?
Dintii de lapte erup pe durata mai multor luni. In prima faza, primii dinti care vor aparea sunt cei de pe maxilarul inferior, din mijloc. Acestia sunt urmati de dintii care se regasesc pe mandibula superioara, tot in mijloc. Incisivii centrali sunt apoi urmati de incisivii laterali care vor aparea in jurul varstei de 10-16 luni. Dupa incisivi vor aparea caninii, primul molar si cel de al doilea molar.
Eruptia dentara a dintilor de lapte este un proces ce se desfasoara pana la aproximativ trei ani. La aceasta varsta, ar trebui sa se regaseasca 10 dinti amplasati pe maxilarul inferior si alti 10 pe cel superior.
Incepand cu varsta de 6 – 7 ani, dintii de lapte vor incepe sa cada, facand loc dintilor adulti, cu care cel mic va ramane toata viata.
Simptomele eruptiei dintilor
Indiferent de varsta la care incep dintii sa erupa, copilul se poate confrunta cu una dintre problemele de mai jos. Este foarte bine sa fii constient de simptome, pentru a le putea atenua si a-l ajuta pe cel mic sa treaca cu usurinta peste aceasta perioada.
Eruptia dentara este un proces ce se intinde o lunga perioada de timp. Dintii sau perechile de dinti vor aparea in general din sase in sase luni, iar bebelusul s-ar putea confrunta cu urmatoarele simptome:
Problemele cu somnul sunt foarte comune si sunt cauzate de disconfortul creat de eruptia dentara. Saliva excesiva secretata in aceasta perioada este si ea una dintre cauzele disconfortului, deoarece copilul nu este inca invatat sa inghita saliva.
Inflamarea gingiilor este una dintre cele mai comune simptome si este o reactie normala la eruptia dintilor. In perioada eruptiei dentare, este recomandat ca micutul sa aiba jucarii din care sa muste. Presiunea si si inflamarea gingiilor creeaza un disconfort ce poate fi diminuat cu astfel de jucarii.
Episoadele febrile sunt comune in perioada in care dintii incep sa erupa. Temperatura poate varia, insa nu trebuie sa depaseasca 38 de grade Celsius. In momentul in care febra creste, exista posibilitatea ca problema sa nu fie cauzata de eruptia dintilor. In astfel de cazuri, este indicat sa consulti un medic pediatru pentru a verifica starea de sanitate a bebelusului.
In momentul eruptiei dintilor, inflamarea gingiilor si presiunea exercitata in zona maxilarelor il vor face pe cel mic sa devina agitat. Din aceasta cauza, copilul nu va dori sa manance, insa este necesar sa il hranesti controlat. Daca aceasta problema dureaza mai mult de 3 zile, iti recomandam sa consulti un medic.
Igiena orala la copii trebuie sa inceapa de la o varsta frageda, inainte ca dintii sa erupa. Curata gingiile cu o carpa moale, umeda. Dupa ce dintisorii au aparut, spala-i cu o periuta de dinti moale.
Cum poti calma simptomele?
Exista cateva remedii care te pot ajuta sa calmezi disconfortul resimtit de copil. In primul rand, poti achizitiona geluri calmante pe care sa le poti aplica pe gingii. De asemenea, bebelusii au tendinta de a-si introduce mainile in gura in momentul in care experimenteaza durere. Ii poti achizitiona un degetar special din silicon pe care sa il roada.
Jucariile gingivale sunt concepute pentru aceste situatii. Acestea trebuie introduse in congelator inainte de folosire pentru a avea efectul scontat.
Masajul gingival este si el foarte recomandat in aceasta perioada. Maseaza usor zona dureroasa cu degetul.
Ce sa evit in perioada de eruptie a dintilor?
Daca a avut loc diversificarea, iti recomandam sa nu ii dai copilului alimente mai tari, care sa irite gingia. Iaurturile sau piureurile sunt foarte indicate in aceasta perioada.
De asemenea, ofera bebelusului mancare sanatoasa, pasata si moale. Asigura-te ca bea destul lapte, apa, sucuri de fructe sau legume.
Unde merg pentru un control stomatologic?
La Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca vei fi intampinat de o echipa de medici dentisti cu experienta, empatica si prietenoasa. Daca copilul tau se confrunta cu eruperea dintilor, veniti impreuna la un consult pentru cele mai bune indicatii si sfaturi.
Iti vom pune la dispozitie toate informatiile necesare despre aceasta perioada si iti vom oferi solutii eficiente care sa il ajute pe cel mic sa resimta cat mai putin disconfortul cauzat de eruptia dintilor.
Pentru a face o programare te rugam sa completezi formularul de disponibil pe site-ul nostru sau sa ne contactezi la numarul de telefon afisat. Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca este situat pe Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6.