Coroana dentara este o lucrare stomatologica care te ajuta sa iti recapeti zambetul si, implicit, increderea in tine. O coroana dentara confectionata din materiale de calitate este cea mai buna solutie pentru pacientii care se confrunta cu probleme dentare, precum carii avansate sau fracturi.
Ce este o coroana dentara?
Coroanele dentare reprezinta instrumente protetice ce inlocuiesc unul sau mai multi dinti. Ele sunt utilizate in situatiile in care ai nevoie sa inlocuiesti dintii absenti sau pentru a intari dintii ramasi. Daca acestia prezinta fracturi sau carii, au fost extrasi sau exista o radacina ce poate fi utilizata ca suport, coroanele dentare se pot aplica cu usurinta pentru a umple golurile ramase din cavitatea bucala.
Tratamentul presupune aplicarea unor coroane dentare si este foarte putin dureros, deoarece se efectueaza sub anestezie locala.
Tehnologia este foarte avansata in domeniul stomatologic, astfel incat coroanele dentare aplicate in locul dintilor extrasi va pot reda zambetul fara prea multe batai de cap. Aplicarea lor este o procedura durabila si rezistenta, care se poate realiza cu usurinta.
Beneficiile unei coroane dentare
Cu ajutorul unei coronae sau punti dentare, dintii lipsa pot fi inlocuiti cu o lucrare protetica. Acest tratament este foarte eficient in cazul dintilor afectati si te poate ajuta sa iti recapeti zambetul.
In momentul in care ai pierdut un dinte, acesta faciliteaza miscarea dintilor vecini. Este recomandat ca procedeul de inlocuire sa aiba loc cat mai rapid. Astfel, in momentul in care medicul stomatolog iti aplica o coroana dentara, vei redobandi nu doar o masticatie corecta, dar vei opri totodata si deplasarea celorlalti dinti.
Motive pentru care se aplica coroana dentara
O coroana dentara are rolul de a inlocui un dinte extras, grav afectat de carii sau fracturat. Daca exista o zona edentata, este necesar sa inlocuiesti dintele lipsa cu o coroana sau un implant dentar. Astfel, dintii vecini nu trebuie sa sustina presiunea masticatiei care duce la deteriorarea acestora. Daca a fost necesara o extractie si astepti prea mult pana sa inlocuiesti dintele lipsa, in tot acest timp nu se va realiza un contact perfect intre arcada superioara si cea inferioara.
Acest dezechilibru poate afecta si ceilalti dinti, iar spatiul in care a avut loc edentatia se va micsora, iar medicul stomatolog nu va putea aplica o coroana dentara care sa inlocuiasca perfect dintele pierdut.
Daca radacina dintelui nu este sanatoasa, este nevoie ca medicul dentist sa instaleze un mic dispozitiv numit pivot dentar, pe care sa aplice coroana. Folosind materiale rezistente si durabile, acest pivot se cimenteaza, urmand ca mai apoi, peste el sa fie montata coroana dentara.
Ce material sa folosesc pentru coroane dentare?
Coroanele dentare se pot confectiona din mai multe tipuri de materiale. Orice alegere ai face, trebuie sa stii ca acestea sunt sigure, rezistente si se pot adapta cu usurinta bugetului si cerintelor tale. Astfel, in functie de materialul din care este confectionat, poti opta pentru:
- coroane dentare din ceramica
- coroane dentare din zirconiu
- coroane dentare din aliaje
- combinatie de ceramica cu zirconiu sau metal.
Pentru a intelege mai bine care este cea mai potrivita alegere pentru tine, afla de aici care sunt beneficiile si particularitatile fiecarui material in parte:
Coroana dentara din ceramica este alegerea ideala deoarece nu isi va modifica culoarea de-a lungul timpului. Mai mult decat atat, materialul imita perfect dintii. Ceramica poate fi utilizata in combinatie cu metal si zirconiu, mai ales in situatiile in care se aplica o presiune mare pe dintele inlocuit.
Coroanele ceramice care folosesc un suport confectionat din zirconiu sunt de preferat, fata de cele montate pe suport metalic. In timp, acesta va genera oxizi care vor schimba aspectul coroanei, iar dintele isi va pierde aspectul natural.
Puntile dentare din ceramica au rolul de a inlocui mai multi dinti care lipsesc. Acestea se monteaza cu ajutorul unor dinti vecini care sunt folositi pe post de suport. Inainte de a executa lucrarea si de a monta puntea, medicul stomatolog iti va recomanda sa faci o radiografie. Astfel, medicul va fi cel care va stabili daca acesti dinti de suport sunt sanatosi si vor putea mentine lucrarea.
In functie de gravitatea situatiei si a problemelor dentare pe care le intampini, medicul dentist iti poate recomanda pastrarea nervului. Acesta este extras doar daca gradul de afectare a dintelui este foarte ridicat. Procedura nu este deloc una dureroasa si este efectuata de un medic endodont.
Cum ingrijesc coroanele dentare montate?
Coroanele dentare sunt estetice si nu necesita o ingrijire diferita fata de dintii naturali. Iti recomandam sa efectuezi periajul intr-un mod eficient, astfel incat sa cureti toate suprafetele dintilor, precum si spatiile dintre ei. Periaza dintii de cel putin doua ori pe zi, atat dimineata, cat si seara, foloseste ata dentara si dusul bucal.
Mai mult decat atat, pe langa igiena orala efectuata acasa, este necesar sa faci controale stomatologice periodice, o data la 6 luni. De asemenea, medicul dentist iti recomanda sa efectuezi la fel de frecvent si un detartraj cu ultrasunete si un periaj profesional, astfel incat sa prelungesti durata de viata a coroanelor dentare, diminuand astfel riscul de imbolnavire a dintilor naturali.
Unde imi pot pune o coroana dentara?
Daca te confrunti cu probleme denatre, vino la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca. Aici medicii nostri specialisti iti vor recomanda cel mai bun tratament. Utilizam materiale de calitate pentru confectionarea coroanelor dentare si ne asiguram ca zambetul tau va redeveni alb si luminos in cel mai scurt timp.
Daca ai nevoie de mai multe informatii sau doresti sa faci o programare, ne poti contacta. De asemenea, ne poti face o vizita si la Cabinetul Stomatologic, situat pe Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6.