1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Stomatologie Generala
  6. >>
  7. Alergiile si tratamentul stomatologic

Alergiile si tratamentul stomatologic

instrumente dentare amplasate langa o replica dinte

Exista o stransa conexiune intre alergii si tratamentul stomatologic. Din nefericire, controalele de rutina nu reprezinta o prioritate pentru pacienti si de cele mai multe ori acestia au tendinta de a le ignora fie de teama durerii, fie datorita unor experiente neplacute anterioare, fie de teama posibilelor reactii alergice.

Exista mai multe tipuri de alergii ce pot aparea in timpul unei proceduri dentare, incluzand alergia la latex, anestezie locala sau materialele utilizate pentru obturatii de canal. Daca stii ca esti alergic la una dintre acestea, expune-i medicului dentistului problemele cu care te confrunti inainte de orice interventie sau tratament.

Pentru a afla ce sunt alergiile care pot aparea in timpul unui tratament stomatologic si cum poti sa le previi in mod eficient, citeste articolul de mai jos.

Cand apare o reactie alergica?

Reactia alergica apare in momentul in care sistemul imunitar reactioneaza excesiv la o substanta ce poarta numele de alergen. Exista situatii in care, daca o persoana este expusa pentru prima data la un alergen, acesta nu va provoca o alergie. In momentul in care persoana este sensibilizata, expunerile la acesti factori pot duce la o reactie alergica. Corpul tau reactioneaza la aceasta „amenintare”, astfel incat sistemul tau imunitar va declansa producerea unor anticorpi, mai precis imunoglobina. De asemenea, vor aparea si simptome la nivelul nasului, plamanilor, gatului, sinusurilor, urechilor, pielii sau mucoasei stomacului.

Exista doua tipuri de alergii ce au la baza hipersensibilitatea si care pot aparea in urma utilizarii produselor sau dispozitivelor dentare.

  • Hipersensibilitate imediata – poate fi sistematica sau localizata si implica eliberarea histaminei si a altor elemente. Alergiile de sezon sunt cel mai bun exemplu, acestea avand simptome precum ochi inrositi, nas infundat sau stranut.
  • Alergiile cu reactie intarziata pot aparea intre 24 si 48 de ore. In acest caz vorbim despre dermatita de contact care apare, spre exemplu, dupa contactul cu plante otravite sau nichel. Din nefericire, acestea pot aparea la orice varsta.
femeie careia medicul ii face un control stomatologic

Substante care pot provoca o alergie in timpul tratamentului stomatologic

In cazul oricarei reactii alergice vor aparea cateva dintre simptomele enumerate mai sus. Anumite persoane sunt predispuse la astfel de reactii manifestate prin hipersensibilizare. Uneori, de vina este factorul genetic, astfel ca unele alergii pot fi mostenite. Orice medic utilizeaza substante chimice, fie ca este vorba de materialele pe care le foloseste pentru protectie, dezinfectare sau dispozitive sau medicatia in sine. In timpul tratamentului stomatologic pot aparea complicatii ce pot fi evitate daca ii comunici medicului stomatolog care sunt sensibilitatile tale.

In momentul in care medicul dentist efectueaza o interventie in cavitatea bucala, se vor folosi manusi chirurgicale. De cele mai multe ori, manusile de unica folosinta contin latex si sunt utilizate in timpul tuturor procedurilor si controalelor stomatologice. In cazul persoanelor predispuse la astfel de alergii, medicii stomatologi vor utiliza alte instrumente care sa nu provoace o astfel de reactie.

De asemenea, materialele folosite pentru sigilarea canalelor sau obturatiilor pot contine compusi ce genereaza reactii alergice. Cu toate acestea, substantele regasite in aceste materiale vor cauza mai rar simptome. Daca simti caldura in zona tratata sau observi un prurit, informeaza medicul stomatolog.

La randul ei, lidocaina este adesea utilizata de medicii stomatologi. Aceasta este un anestezic local care, in unele situatii, poate cauza aritmie. Iti recomandam ca inainte de folosirea acestei substante sa o testezi impreuna cu medicul stomatolog pe o portiune mica. Daca stii ca ai avut in trecut reactii alergice la lidocaina, informeaza neaparat medicul dentist, iar acesta va sti sa foloseasca o alta substanta pentru anestezierea zonei care necesita tratament.

Cum pot reduce riscul unei alergii la stomatolog?

In primul rand, in momentul in care ai o programare pentru un control stomatologic, trebuie sa informezi medicul despre alergiile tale. Daca stii ca esti alergic la substante sau materiale, comunica-i dentistului istoricul problemelor tale. Informeaza-l asupra medicamentelor, alimentelor si altor substante care ti-au cauzat probleme si au generat alergii in trecut. In cazul unor experiente anterioare neplacute ce au determinat efecte secundare ale anestezicelor sau antibioticelor, sau daca ai dezvoltat anafilaxie in trecut, medicul trebuie sa fie informat in legatura cu aceste situatii.

In functie de aceste informatii, medicul stomatolog va adapta tratamentul, astfel incat sa nu fii supus riscului.

Unele persoane pot dezvolta o eruptie cutanata, in timp ce altele pot intampina probleme respiratorii in timpul reactiei alergice. Daca in trecut ai avut o reactie anafilactica, trebuie sa stii ca te vei expune unui risc mai mare pe viitor, in momentul in care ti se va fi administrata aceeasi substanta – de aceea stomatologul trebuie sa afle aceste lucruri de la tine. Iti recomandam sa furnizezi echipei medicale o lista completa cu toate alergiilor si reactiilor alergice anterioare. Aceasta ii va ajuta pe medici sa ia cele mai bune decizii, astfel incat sa fii tot timpul in siguranta.

femeie tanara care beneficiaza de un control stomatologic

Unde merg pentru un consult stomatologic?

Vino la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca daca intampini orice problema dentara. Medicii nostri dentisti au o vasta experienta in domeniu si vor folosi materiale de calitate. Daca ai avut in trecut reactii alergice in timpul tratamentelor dentare, informeaza-ne si noi vom avea grija sa nu te supui riscului. Suntem pregatiti pentru astfel de situatii si iti oferim un spatiu sigur in care sa beneficiezi de tratamente efectuate in deplina siguranta. Astfel, daca ai nevoie de un detartraj cu ultrasunete, ai dureri de dinti, este necesara tratarea cariilor, montarea protezelor, fatetelor, a aparatului dentar sau a implanturilor etc, fa-ne o vizita!

Daca iti doresti sa faci o programare sau sa afli mai multe detalii despre dispozitivele si aparatura pe care o folosim sau despre tratamentele oferite, contacteaza-ne. Ne poti face si o vizita la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca de pe Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6, in zona Orizont.

Distribuie:
Alte Articole

Aboneaza-te la NEWSLETTER

Afla ultimele noutati si promotii oferite de
Cabinetul Stomatologic Dr Rosca