1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Stomatologie Generala
  6. >>
  7. 10 obiceiuri nesanatoase pentru...

10 obiceiuri nesanatoase pentru dintii tai

femeie la laptop cu cafea

Din nefericire, exista o serie de obiceiuri nesanatoase pentru dinti si de care nu esti intotdeauna constient. Numeroase alimente sau practici nesanatoase duc la deteriorarea smaltului, ingalbenirea dintilor sau la imposibilitatea de a indeparta eficient resturile de mancare dintre dinti. Descopera mai jos care sunt cei mai mari inamici ai dintilor si ce trebuie sa faci pentru a avea mereu un zambet stralucitor, dinti sanatosi si o respiratie placut mirositoare.

  1. Vinul rosu – Vinul rosu contine acizi care ataca smaltul dintilor. Desi specialistii spun ca este indicat sa consumi un pahar de vin rosu pe zi, acesta nu are un efect benefic si asupra dintilor tai, pe care ii pateaza, iar pe tine te deshidrateaza. Astfel, continutul de saliva din cavitatea bucala este mai scazut si duce la aparitia halitozei. Iti recomandam ca in momentul in care consumi vin rosu sa il asociezi cu branzeturi si sa consumi multa apa. Branza are PH alcalin si are efect de neutralizare a acizilor.
  2. Fumatul – Fumatul este unul dintre cei mai mari inamici ai dintilor. Acesta duce la ingalbenirea lor si face ca procesul de vindecare a gingiilor sa decurga mult mai lent. De asemenea, este nociv nu doar pentru zambetul tau, cat pentru intregul organism.
  3. Controale stomatologice rare – Medicii dentisti iti recomanda sa efectuezi controale stomatologice o data la 4 luni. Astfel, vei preveni aparitia cariilor, depunerile de tartru si iti vor fi diagnosticate la timp problemele dentare. Pentru a-ti mentine dintii sanatosi este recomandat sa efectuezi un detartraj cu ultrasunete si un periaj profesional in mod regulat. In functie de problemele pe care le ai, medicul dentist iti va recomanda sa realizezi aceste proceduri o data la 4 luni in cazul in care esti fumator si o data la 6 luni pentru a indeparta resturile de mancare, tartrul si placa bacteriana.
  4. Bauturile acidulate – Bauturile acidulate contin zaharuri care afecteaza dintii. Chiar si cele fara zahar duc la distrugerea smaltului, consumul lor influentand patarea acestora. De asemenea, aparitia cariilor este favorizata de acest tip de bautură. Pentru a diminua efectele nocive pe care il are asupra dintilor, iti recomandam sa reduci consumul acestora, sa folosesti un pai si sa iti clatesti gura dupa ce ai baut.
  5. Igiena orala precara – Pentru a-ti pastra dintii abi, stralucitori si sanatosi este necesara o rutina de igiena orala stricta. E obligatoriu, nu doar recomandat sa te speli pe dinti de minimum 2 ori pe zi, timp de 2 minute. Astfel, flourul regasit in pasta de dinti are timp sa actioneze asupra placii si bacteriilor din cavitatea bucala. In medie, o persoana se spala pe dinti timp de 45 de secunde, obicei ce duce la o curatare inadecvata a dintilor, respectiv la depunerea tartrului sau formarea cariilor si a altor probleme de natura gingivala.
  6. Consumul frecvent de cafea – Este deja foarte cunoscut faptul ca bauturile ce contin cofeina pateaza dintii si distrug smaltul. In momentul in care adaugi zahar si lapte in cafea, creezi in cavitatea bucala un mediu propice pentru bacteriile care iti distrug dintii. Iti recomandam sa bei cafeaua intotdeauna insotita de apa si sa renunti la adaosul de lapte si zahar.
  7. Scrasnitul dintilorScrasnitul dintilor sau bruxismul poate fi o afectiune de care nici macar nu esti constient. De cele mai multe ori acesta are loc in timpul somnului. Scrasnitul dintilor duce la tocirea lor si a smaltului, tocmai de aceea iti recomandam sa efectuezi un consult stomatologic, in cazul in care ai suspiciuni ca suferi de aceasta afectiune. Printre simptome se numara maxilarul inclestat, durerile la nivelul lui si al dintilor. Acestea pot fi provocate de factori precum stresul si anxietatea, iar tratamentul consta de cele mai multe ori in purtarea unei gutiere pe timp de noapte.
  8. Rosul unghiile – Pe langa faptul ca obiceiul de a-ti roade unghiile este unul nesanatos si duce la un aspect neingrijit al mainilor, iti poti distruge si dintii. Mai mult decat atat, astfel vei introduce in gura numeroase bacterii si microbi. Acest tic nervos apare de cele mai multe ori din cauza anxietatii si a stresului si doar cand devii constient de el ai sanse sa il corectezi si sa renunti la el.
  9. Spartul semintelor cu dintii – In momentul in care folosesti dintii frontali pentru a sparge coaja semintelor, acestia se tocesc si vor avea nevoie de ingrijire stomatologica. In plus, e posibil ca intre dinti sa ramana coji sau resturi ce trebuie indepartate rapid. Incearca sa spargi coaja in mana ca alternativa.
  10. Utilizarea dintilor ca instrument – Daca ai tendinta de a desface pungi, de a rupe cu ajutorul dintilor folia de impachetat a cadourilor sau de a deschide diverse recipiente ce au fost sigilate prin insurubare, trebuie sa stii ca acest lucru poate dauna dintilor tai. In anumite cazuri poti ajunge la distrugerea acestora prin crapare sau spargere. Ideal este sa te folosesti de instrumente ajutatoare precum o foarfeca sau un alt instrument adecvat si sa eviti sa pui presiune pe dantura.
dinti si periuta de dinti
Periajul dintilor trebuie sa aiba loc de doua ori pe zi

Pentru a avea mereu un zambet stralucitor si o dantura perfecta este necesar sa ai o igiena orala stricta. Mai mult decat atat, trebuie sa eviti sau sa scapi de oricare dintre obiceiurile nesanatoase listate mai sus.

Nu ezita sa contactezi stomatologul pentru orice problema dentara.

Distribuie:
Alte Articole

Aboneaza-te la NEWSLETTER

Afla ultimele noutati si promotii oferite de
Cabinetul Stomatologic Dr Rosca