Recuperarea dupa un implant dentar poate fi un proces dureros si de lunga durata, mai ales daca nu respecti indeaproape indicatiile medicului stomatolog. Procedura finala se efectueaza sub anestezie, iar implantul se monteaza in doar 20 de minute. Recuperarea presupune o igiena orala eficienta, efectuata de doua ori pe zi, administrarea medicatiei recomandata de medicul dentist, evitarea fumatului si alcoolului.
Citeste in continuare articolul si descopera si alte sfaturi folositoare pentru a grabi recuperarea dupa un implant dentar.
Ce este un implant dentar?
Un implant dentar vine in ajutorul pacientului in momentul in care unul sau mai multi dinti sunt distrusi in mod irecuperabil, din cauza cariilor dentare. Cu ajutorul unui implant dentar, pacientul isi poate redobandi ocluzia si imbunatati aspectul danturii.
Implantul dentar este format din mai multe piese: un element de tip surub pe care medicul stomatolog il insereaza in spatiul lasat de radacina dintelui extras, o coronita dentara si un bont protetic care face legatura dintre cele doua piese.
Oricine poate beneficia de un implant dentar, chiar daca osul maxilarului este deteriorat. Cu ajutorul specialistilor nostri in chirurgie maxilo-faciala, osul este refacut astfel incat sa poata sustine un implant. Procedeul se numeste aditie osoasa si permite instalarea surubului folosit pentru coronita implantului.
Etapele unui implant dentar
In prima faza, medicul stomatolog efectueaza un consult complet, in urma caruia iti va cere sa efectuezi o radiografie pentru a repera problemele dentare si pentru stabilirea unuiplan de interventie. Urmatorul pas este extractia dintelui distrus. Medicul stomatolog iti va administra o anestezie locala si prin procedee chirurgicale, va insera surubul in osul maxilarului.
Dupa o astfel de interventie chirurgicala, stomatologul iti va prescrie antiinflamatoare si analgezice care sa reduca disconfortul resimtit dupa operatie. Vei avea nevoie de cateva luni de recuperare, timp in care organismul integreaza si accepta sau respinge implantul.
Recuperarea dupa un implant dentar
Recuperarea este similara cu cea a unei extractii dentare. Primele zile dupa ce au fost inserate implantul si coroana dentara pot fi mai dificile. De cele mai multe ori, in aceasta perioada, zona tratata se va umfla, iar tu poti experimenta un disconfort. Pentru ca acesta sa fie cat mai mic, respecti indicatiile medicului stomatolog.
In primul rand, nu manca pana efectul anesteziei nu a trecut in totalitate. Buzele si obrajii sunt inca amortiti si exista posibilitatea sa le musti in timpul masticatiei.
Dupa ce a fost efectuat implantul dentar, medicii nostri stomatologi iti vor oferi un tratament medicamentos care sa ajute la reducerea durerii si a inflamatiei, dar si la o vindecare rapida.
Urmeaza sfaturile de mai jos daca iti doresti ca recuperarea sa fie una cat mai usoara si rapida:
- Daca simti ca zona tratata este umflata si dureroasa dupa ce surubul a fost implantat, evita se aplici orice fel de presiune, cu limba sau cu mana.
- In primele sase ore de la interventia chirurgicala aplica o compresa cu gheata din 15 in 15 minute. Aceasta tehnica ajuta la reducerea umflaturii si a vanataii aparute in zona tratata.
- Gingia are si ea un rol foarte important in procesul de vindecare. In primele ore s-ar putea forma un cheag de sange care ajuta la recuperare si pe care nu trebuie sa il indepartezi.
- Este esential sa consumi doar alimente moi care sa nu aplice nici un fel de presiune pe dinte in timpul masticatiei. Supele creme, piureurile sau alte alimente cu textura moale sunt ideale pentru aceasta situatie.
- Este foarte important sa ai o igiena orala riguroasa, pentru a nu cauza o infectie si pentru a grabi vindecarea. Trebuie sa folosesti pasta de dinti recomandata de medic, iar periuta utilizata trebuie sa fie una foarte moale, astfel incat sa nu afecteze zona tratata.
- Dupa primele 24 de ore poti folosi apa de gura cu clorhexidina sau alt antiseptic. In timpul procesului de curatare, ai grija sa nu spargi cheagul de sange format de gingie.
- In perioada de recuperare este foarte indicat sa eviti alcoolul si fumatul. Timp de doua saptamani, acestea sunt strict interzise, deoarece ingreuneaza vindecarea. Fumul de tigara contine numerosi compusi nocivi care vor fi absorbiti prin mucoasa cavitatii bucale. Inainte de administrarea anesteziei locale si de procedura chirurgicala de implantare propriu zisa nu ai voie sa consumi alcool. Anestezia aceasta nu isi va indeplini in totalitate rolul si nu va fi la fel de eficace.
Intretinerea unui implant dentar
Un pacient cu implant dentar are nevoie de o igiena orala corespunzatoare. Spala-te pe dinti de doua ori pe zi timp de cel putin doua minute, utilizeaza ata dentara, dusul bucal si apa de gura. Fă un control stomatologic de rutina o data la sase luni.
La cine apelez pentru implant dentar?
Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca dispune de tehnologie si echipamente avansate si de o echipa de medici specializata pe toate ramurile stomatologiei. Materialele folosite in timpul procedurilor chirurgicale si in instalarea implanturilor dentare sunt de cea mai buna calitate. Medicii nostri dentist se vor asigura sa ai parte de o experienta cat se poate de confortabila si de tratamente profesionale care sa iti redea zambetul si sanatatea cavitatii bucale.
Dupa instalarea unui implant dentar, medicii nostri te vor ajuta cu recomandari pentru o recuperare cat mai rapida si sunt disponibili pentru orice alte intrebari ai avea despre aceasta procedura chirurgicala.
Contacteaza-ne pentru a face o programare la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca sau completeaza formularul disponibil pe site-ul nostru. Ne gasesti la adresa Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6, in zona Orizont, apropiere de parcul Moghioros si Favorit.