Inca de mici, copiii trebuie obisnuiti cu o rutina a igienei orale a dintilor. Fie ca ii invatati cu ajutorul jocului, fie prin exemple personale, copiii trebuie sa stie ca dintii au de suferit daca nu sunt ingrijiti corect. Problemele legate de dantura sunt destul de frecvente inca de la varste foarte fragede, iar acest lucru se intampla din cauza unei alimentatii ce include zaharuri sau o igiena orala necorespunzatoare.
Este bine sa-i invatati pe cei mici despre rutina spalatului pe dinti si cum sa faca acest lucru intr-un mod corect. Pentru o intelegere cat mai buna a importantei ingrijirii dentare la copii, va recomandam sa parcurgeti informatiile de mai jos.
Ce inseamna igiena orala la copii?
Igiena orala pentru copii difera in functie de varsta. Daca pana in momentul in care celui mic ii apar dintii vei folosi o compresa sterila pentru a sterge gingiile, cand copilul creste, este nevoie de o rutina noua.
Astfel, fie ca discutam despre dintii de lapte sau cei definitivi, periajul zilnic trebuie sa faca parte din rutina celui mic.
Pentru o buna curatare a dintilor, este necesar sa ii achizitionezi copilului tau o periuta de dinti mica, pe marimea lui. Vei folosi intotdeuna o mica cantitate de pasta de dinti, cat un bob de mazare. Un copil mic nu stie sa isi clateasca eficient gura, iar tu nu iti doresti ca el sa inghita prea multa pasta de dinti in timpul periajului. Abia dupa ce copilul tau a implinit varsta de un an poti folosi o pasta de dinti cu fluor.
Igiena orala la copii este importanta deoarece, chiar daca dintii sunt de lapte, acestia pot face carii, pot aparea gingivite sau alte probleme dentare.
Ce periuta sa alegi pentru igiena orala a copiilor?
Dintii copilului incep sa apara in jurul varstei de 5- 6 luni. Acest proces poate dura pana la varsta de 2 sau 3 ani. Pentru a avea dinti curati si sanatosi, fara carii, iti recomandam sa acorzi mare atentie igienei orale si sa il inveti pe cel mic sa se spele pe dinti. De asemenea, trebuie sa ai mare grija si la alimentatie, dar si la folosirea unei periut de dinti corespunzatoare atunci cand faceti impreuna periajul. In functie de varsta, este bine sa alegi o periuta potrivita, cu peri moi, care nu irita gingiile. In momentul in care incepe schimbarea danturii, iti recomandam o periuta cu peri combinati, care sa curete dantura in profunzime.
Cum realizam igiena orala la copii?
Dupa cum spuneam mai sus, este foarte importanta atat cantitatea de pasta de dinti folosita, cat si periuta de dinti. Invata-ti copilul sa isi curete nu doar dintii, ci si gingilie, limba sau obrajii (pe interior). De asemenea, nu lasa copilul peste noapte cu un biberon ce contine lichide dulci. Acestea pot cauza cariile de biberon pentru dintii de lapte.
In momentul in care il inveti sa foloseasca periuta, tine minte ca miscarile trebuie sa fie circulare, astfel incat cel mic sa nu-si raneasca gingiile.
Primul consult stomatologic
Este important sa il duceti periodic la consulturi stomatologice inca de mic. Medicul va observa evolutia danturii si va putea ingriji dintii cu probleme, astfel incat copilul sa nu treaca prin procedee dureroase.
Un alt aspect important este gestionarea fricii fata de medicul stomatolog. Alege un dentist cu care copilul sa se simta confortabil si incearca sa il iei cu tine de fiecare data cand tu insati/insuti ai nevoie sa mergi la medicul stomatolog. Familiarizeaza-l de mic cu acest obicei, astfel incat sa nu existe reticenta de a merge la doctor, fie ca e vorba de un simplu control sau pentru a rezolva probleme.
Care sunt regulile unei igiene orale la copii?
Exista un set de reguli pe care iti recomandam sa le urmezi daca iti doresti ca cel mic sa aiba o dantura frumoasa, fara carii. In primul rand, nu trebuie sa treaca mai mult de 24 de ore intre sesiunile de periaj al dintilor. Invata-l pe cel mic sa foloseasca apa de gura si ata dentara prin puterea exemplului. Daca te vede pe tine folosindu-le, o va face si el la randul sau.
Este important ca dintii de lapte sa fie intr-o forma buna, sa nu cada prematur, deoarece acest lucru duce la eruptia dezordonata a dintilor definitivi sau la aparitia gingivitei sau a durerilor dentare.
Iti recomandam sa ai grija si la timpul alocat periajului. Invata-ti copilul cum sa foloseasca corect periuta de dinti, astfel incat aceasta sa ajunga in toate spatiile si pe toate suprafetele care au nevoie de curatare.
La inceput, periajul poate dura mai mult, pana copilul invata miscarile eficiente. Ai grija ca un periaj corect sa nu dureze mai putin de doua minute. De asemenea, daca este destul de mare si a invatat sa isi curete dintii singur, verifica-l mereu pentru a te asigura ca a facut-o in fiecare seara, inainte de culcare.
Unde duci copilul la stomatolog?
Prima experienta in cabinetul unui medic stomatolog trebuie sa fie una placuta, astfel incat sa nu ramana cu frica de a reveni. Tocmai de aceea, specialistii nostri sunt prietenosi si gata sa ii ofere micutului tau o experienta amuzanta, placuta, de care sa nu isi aminteasca cu spaima.
Fie ca cel mic are nevoie doar de un simplu control stomatologic, fie ca se are nevoie de tratarea unor carii, vino fara grija cu el in cabinetul Dr. Rosca de pe Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6, zona Favorit, Moghioros. Specialistii nostri ii vor face experienta cat mai agreabila, iar rezultatele vor fi cele asteptate. Pentru programari, ne poti contacta chiar aici!