Efectele fumatului asupra dintilor sunt numeroase si foarte nocive. Acest obicei dauneaza sanatatii dintilor si gingiilor tale, prin expunerea acestora la nicotina si tutun. Rezultatul consta in dinti galbeni, patati si o respiratie neplacuta. Mai mult decat atat, fumatul afecteaza intreaga cavitate bucala, cauzand slabirea tesutului gingival, dar si a unor boli cat se poate de agresive, precum cancerul.
Exista si alte efecte nocive ale fumatului pe care ti le vom explica in articolul ce urmeaza.
Probleme comune cauzate de fumat
Fumatul nu are nici un efect benefic asupra dintilor tai. Acest obicei nociv cauzeaza o respiratie urat mirositoare pe tot parcursul zilei, decolorarea dintilor si aparitia petelor, inflamarea glandelor salivare regasite pe cerul gurii. De asemenea, atunci cand fumezi placa bacteriana si tartrul se depun mult mai usor, pot aparea pete albe in gura, iar sansele de a dezvolta o boala a gingiilor sunt mult mai mari. In momentul in care vei avea nevoie de un tratament de extractie dentara sau chirurgie orala, ranile din cavitatea bucala se vor vindeca mai greu.
In cazul in care iti doresti sau ai nevoie de un implant dentar, rata de succes a acestuia este mult mai scazuta, deoarece oasele mandibulei sunt slabite. Cancerul oral se numara si el printre bolile cauzate de fumat.
De asemenea, persoanele care fumeaza trebuie sa acorde mai multa atentie igienei orale. Periajul dintilor trebuie efectuat cu grija astfel incat sa nu irite gingiile.
Cum influenteaza fumatul aparitia gingivitei?
Fumatul poate duce la aparitia unor probleme de natura gingivala. Aceste tesuturi moi, dar si oasele care sustin dintii devin din ce in ce mai slabite. Studiile arata ca fumatul nu permite gingiilor o dezvoltare si o regenerare corecta. Din aceasta cauza, majoritatea fumatorilor sunt predispusi infectiilor. Gingiile nu sunt irigate cu sange si adesea apar boli parodontale. Dupa o interventie chirurgicala, gingiile se vor vindeca cu greutate, creand disconfort pentru un timp mai indelungat.
Un alt efect nedorit al fumatului este pierderea gustului. Daca ai acest obicei nesanatos, alimentele si bauturile nu vor avea aroma sau gustul obisnuit.
Atat trabucurile, cat si pipa cauzeaza aceleasi probleme ca fumatul tigarilor normale. Chiar daca fumul nu este inhalat, riscul de a dezvolta cancer in gat sau in cavitatea bucala este la fel de ridicat.
In cazul produselor de tip tutun masticabil, trebuie sa stii ca acestea contin numeroase chimicale care afecteaza cavitatea bucala. De cele mai multe ori, tutunul de mestecat contine mai multa nicotina decat tigarile.
Acest produs irita gingiile cauzand retractia tesuturilor moi. Dintii devin astfel expusi si se vor caria cu usurinta. Produsele cu arome contin adesea zahar care afecteaza si mai mult dintii.
Ce se intampla daca ma las de fumat?
Chiar daca ai avut acest obicei de-a lungul mai multor ani, renuntarea la fumat va imbunatati starea de sanatate a cavitatii bucale. Astfel, sansele sa dezvolti boli gingivale sau carii vor scadea semnificativ. Studiile arata ca pentru fumatori, riscurile de a se confrunta cu o boala parodontala sunt cu 80% mai mari decat in cazul nefumatorilor.
Tratamente pentru dintii unui fumator
Deoarece dintii se ingalbenesc din cauza tutunului, iti recomandam sa vii in cabinetul stomatologic o data la trei luni. Albirea dentara este un procedeu care te va ajuta sa ai dinti albi, chiar daca fumezi. Petele cauzate de tutun sunt foarte greu de indepartat, iar un simplu periaj efectuat acasa se dovedeste a fi insuficient. Din fericire, tratamentele de albire efectuate intr-un cabinet stomatologic sunt eficiente si iti pot oferi un aspect imbunatatit al dintilor tai.
Un tratament de detartraj cu ultrasunete trebuie efectuat, in mod normal, de doua ori pe an. In schimb, daca esti fumator, medicul stomatolog iti va recomanda aceasta procedura o data la trei luni. Ea presupune utilizarea unui aparat care emite vibratii ce au rolul de a desprinde tartrul de pe dinti. In acelasi timp este pulverizat un jet de apa care indeparteaza bucatile de tartru inlaturate. Detartrajul cu ultrasunete este insotit de un periaj profesional care ajuta la o buna curatare a dintilor si eliminarea placii bacteriene. Pentru a te asigura ca igiena orala de acasa este una corecta, iti recomandam si revelatorul de placa. Acest produs se aplica pe dinti si se va colora in zonele in care placa bacteriana nu este indepartata. In acest fel, vei sti unde sa insisti cu periajul dintilor.
Daca ai pierdut unul sau mai multi dinti din cauza fumatului, e bine sa stii ca poti solicita implant dentar. Acesta va inlocui dintele cazut astfel incat masticatia sa fie una corecta, iar digestia sa se realizeze fara probleme. In acest mod, te vei bucura din nou de un zambet frumos si sanatos.
De asemenea, fatetele dentare iti pot proteja dintii impotriva efectelor nocive ale tutunului.
Cum ma pot lasa de fumat?
Suntem constienti ca renuntarea la acest obicei nociv este foarte dificila din cauza nicotinei regasite in tigari care creeaza dependenta. Tocmai de aceea iti recomandam sa consulti un medic specialist care sa te ajute sa faci acest pas. Apeleaza la medicul de familie, cere sfaturi stomatologului sau intreaba in farmacii care sunt produsele recomandate pentru a te lasa de fumat. Vei gasi o gama variata de produse precum sprayuri, guma de mestecat, pastile, inhalatoare sau plasturi care se aplica pe piele.
Unde poti trata problemele dentare cauzate de fumat?
Dupa cum spuneam mai devreme, printre cele mai comune probleme cu care se confrunta un fumator sunt depunerile de placa bacteriana si tartru, bolile gingivale si cariile. Daca ai nevoie un tratament pentru afectiunile de mai sus, vino la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca. Echipa noastra utilizeaza materiale de foarte buna calitate si tehnologie de ultima generatie.
Pentru a efectua o programare, te rugam sa ne contactezi. Gasesti Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca pe Bulevardul Drumul Taberei, nr. 14, sector 6, Bucuresti, in zona Favorit.