1. Acasa
  2. >>
  3. BLOG
  4. >>
  5. Stomatologie Generala
  6. >>
  7. De ce sa port...

De ce sa port gutiera?

femeie care tine in mana o gutiera

O gutiera dentara acopera dintii si gingiile pentru a le oferi protectie. Gutiera este o aparatoare personalizata care se muleaza pe dintii tai. Acesta este utilizata pentru a proteja dintii in mai multe situatii. Pentru a intelege mai bine cand trebuie folosite gutierele, iti recomandam sa citesti articolul de mai jos.

Ce este o gutiera?

O gutiera este un dispozitiv dentar care acopera dintii. Aceasta aparatoare protejeaza limba, gingiile si obrajii interiori atunci cand faci sport si ai tendinta de a-ti inclesta maxilarul. De asemenea, gutierele dentare sunt recomandate pentru purtare si in timpul somnului, mai ales de catre persoane care au tendinta de a scrasni noaptea din dinti. Medicul stomatolog iti va recomanda o gutiera daca in urma unui consult minutios va descoperi fisuri sau leziuni ale dintilor.

Cine trebuie sa poarte o gutiera?

Gutiera este recomandata adultilor sau copiilor care scrasnesc din dinti noaptea, celor care fac un sport de contact precum baschet, fotbal, hochei sau un sport in care riscul de vatamare in zona fetei este ridicat. De asemenea, gutierele sunt recomandate si pentru sporturi sau activitati unde poti cadea: patinaj, gimnastica sau ciclism.

femeie care tine in fata o gutiera dentara
Gutiera este personalizata si previne ciobirea dintilor

Semne ca ai nevoie de o gutiera

Daca ai dintii ciobiti, te trezesti dimineata cu dureri in zona obrajilor sau maxilarului, exista posibilitatea sa scrasnesti din dinti in timpul noptii, fara sa fii constient de acest lucru. Inainte ca medicul dentist sa iti recomande o gutiera, acesta va efectua un control stomatologic. Va verifica dintii, smaltul acestora si daca acestia sunt ciobiti. Dupa ce va aplica tratamentul necesar, medicul stomatolog iti poate recomanda folosirea unei gutiere pe timp de noapte.

In unele cazuri, scrasnitul dintilor apare doar in momente in care esti foarte stresat. O gutiera nu va impiedica procesul din timpul noptii, insa va reduce efectele nocive ale bruxismului. Daca aceasta activitate este constanta si are loc in timp ce dormi, dintii tai se vor uza si astfel vei avea nevoie de un tratament costisitor care sa repare dintii deteriorati.

Daca te trezesti dimineata cu o durere de cap, aceasta poate fi cauzata de bruxism. O gutiera te poate ajuta sa gestionezi macinarea dintilor si sa reduci durerile de cap. Incearca sa te relaxezi inainte de a merge la culcare deoarece astfel vei putea reduce scrasnitul dintilor pe timp de noapte. De asemenea, o alta recomandare este sa faci zilnic miscare. Iti vei consuma energia astfel incat sa ai un somn profund, care sa te odihneasca.

Daca ti-a fost recomandat un tratament cu antidepresive, ar trebui sa stii ca unul dintre efectele secundare este bruxismul. Inainte de a lua un astfel de tratament, documenteaza-te despre efectele adverse ale acestuia.

Beneficiile unei gutiere

Daca gutiera nu este aplicata la timp, bruxismul poate avea efecte nedorite asupra dintilor tai. Astfel, acestia incep sa se clatine, sunt ciobiti si vor necesita tratamente costisitoare. Pentru a preveni aceste lucruri, iti recomandam utilizarea unei gutiere. In acest mod vei preintampina leziuni nervoase ale unui dinte sau leziuni ale tesuturilor moi precum buze, gingii, limba sau interiorul obrajilor.

Tipuri de gutiera

Exista doua tipuri de gutiere. In prima categorie intra gutierele confectionate special pentru a proteja dintii de traumatisme dobandite in timp ce faci sport sau ai alte activitati atletice. Al doilea tip de gutiere este destinat pacientilor cu bruxism sau care isi scrasnesc din dinti in timpul somnului. Desi poarta acelasi nume, cele doua tipuri de gutiere au scopuri diferite, arata si se simt diferit.

De asemenea, exista mai multe modalitati prin care sunt confectionate gutierele. In cazul celor personalizate, dentistul va lua o amprenta a dintilor tai si va realiza un dispozitiv de protectie confortabil, confectionat special pentru tine.

Sunt disponibile si protectii pentru dinti care sunt confectionate din material termoplastic, pe care tu il poti modela acasa. Vei inmuia materialul in apa fierbinte si il vei introduce in cavitatea bucala. Cu ajutorul degetelor, vei apasa pe molari si pe dintii din fata, pana cand gutierele au o forma corecta. Musca acest material timp de 20 de secunde, apoi introdu materialul in apa rece. Astfel, vei avea o gutiera pe care o poti remodela de fiecare data cand ai nevoie.

doua maini cu manusi churugicale care arata un set de gutiere pentru ambele arcade
Gutierele sunt transparente si acopera dintii si gingiile

Cum se intretine gutiera?

Este recomandat ca dupa fiecare folosire a gutierei sa o cureti si sa o dezinfectezi corect. Exista cateva reguli simple pentru a intretine gutierele. In primul rand, nu le expune la soare sau apa fierbinte deoarece caldura le poate deforma, schimbandu-le astfel forma. Daca acest lucru se intampla, gutierele vor deveni inutilizabile si vor trebui inlocuite. Gutiera trebuie pastrata intru recipient special cu cai de aerisire. Astfel, dupa ce te trezit si ai curatat gutiera sau dupa ce ai facut sport, o vei plasa in acest recipient.

Dupa fiecare utilizare le este necesar sa speli gutiera cu apa rece si sapun. Dupa ce aceasta s-a uscat, o poti pozitiona in recipientul sau.

Gutiera si aparatul dentar

Gutiera iti va proteja dintii chiar dupa ce ai purtat un aparat dentar sau ai implanturi dentare. Gutierele pot fi personalizate astfel incat sa se potriveasca dintilor tai si sa iti ofere cea mai buna protectie atunci cand faci sport sau in timpul somnului.

Unde mergem pentru un control stomatologic?

Daca ai experimentat simptomele de mai sus, iti recomandam sa faci o programare la medicul stomatolog. Acesta va efectua un control de rutina si iti va spune care sunt cauzele bruxismului. Astfel, medicul dentist te va ajuta cu un tratament potrivit. De cele mai multe ori, acesta va consta in purtarea unei gutiere pe timp de noapte. In acest mod, daca vei scrasni din dinti, gutiera va diminua frecarea si macinarea acestora.

Fa-ne o vizita la Cabinetul Stomatologic Dr. Rosca! Acesta este situat pe Bulevardul Drumul Taberei, nr.14, sector 6, in zona Orizont, apropiere de Parcul Moghioros sau Favorit! Daca intampini vreuna dintre problemele de mai sus, nu ezita sa ne contactezi.

Distribuie:
Alte Articole

Aboneaza-te la NEWSLETTER

Afla ultimele noutati si promotii oferite de
Cabinetul Stomatologic Dr Rosca